Lumos Sorcerer

VH16-253-0002 :: PKK1965 :: KTK II, Fn

kutsumanimeltä Sorsa
sim-game sport-horse ori
s. 23.06.2016 Norjassa, 9-vuotias
ruunikonkimo sabino, 167cm

omistaa Nella Kajanne (VRL-05175, )
kasvattanut Stall Lumos  
kotitallina toimii Rósgarður  

painottuu kenttä- ja esteratsastukseen
ko: Helppo A, re: 130cm, me: 120cm (CIC2)
tavoitetaso Vaativa A / 150cm / 130cm / CIC4

Kilpailumenestys Varustekaappi & hoito-ohjeet Päiväkirja

PKK kantakirjaustilaisuus 31.07.2017 ⇒ KTK II
16,5+19 = 71%
- Rotuleima hyvä, skp-leima kohtalainen; ruunamainen. Kevyt, sporttinen runko. Takaosa lihakseton, hieman ahdas etuosa. Jalka-asennot hyvät, pitkähköt vuohiset. Kuiva kaula, hieman voimaton. Kaunis pää. Rento toteutus, luonnosmaista kädenjälkeä.

Fn myönnetty 2017

 

Sorsa on suorastaan inhimillisen ylpeä, arvonsa tunteva ori. Jäätävien silmien pistävä, alentava katse ei voi jäädä keneltäkään tuntematta, kun ventovieras yrittää tehdä tuttavuutta tämän hevosen kanssa. Ilme on suorastaan tyrmistynyt jos tuntematon lähtee nykimään orin narusta ja yrittää saada tämän mukaansa: "luuletko?" Sorsaan tehdään vaikutus vain käyttäytymällä rauhallisesti ja hillitysti, yksikin äänenkorotus riittää siihen että ori vetää täydellisen stopin ja alkaa venkoilemaan vastaan: tämä komistus ei anna tippaakaan luotto- tai arvostuspisteitä ihmisille jotka eivät pidä pakkaansa jatkuvasti kasassa.

Tutun ihmisen kanssa Sorsa tekee mitä pyydetään, vaikkakin omaan arvostelukykyynsä ori silti luottaa eniten eniten. Jos ihmisen pyyntö on sen mielestä kohtuuton, ei ole toivoakaan että kovakallon mieltä saataisiin muuttumaan... Yleensä Sorsa ei paljon mitään jännitä tai pelkää, mutta jos esimerkiksi pesukarsina osoittautuu leijonan luolaksi, niin... No, onnea yritykseen!

Ratsastaessa Sorsa on varman, selkeän ja tutun ihmisen kanssa oikein miellyttävä. Sillä on oma moottori, joka esteillä ja maastossa saattaa alkaa käymään jopa vähän ylikierroksilla, ja herkkyytensä ansiosta kimon satulassa istuessaan voi tuntea melkein miten ratsukon aivot synkronoituvat yhteen. Toisaalta Sorsa tutkii ja tulkitsee hieman liiankin herkästi ratsastajansa käskyjä, ja monesti ori osaa yllättää tekemällä täysin extempore temmonmuutoksia, käännöksiä ja väistöjä — kaikki vain siksi ettei ratsastaja ole esittänyt pyyntöään tarpeeksi selkeästi, tai on jopa ollut vain ajatuksissaan istuntansa kanssa. Kouluratsastuksen lisäksi myös esteradoilla ylenpalttisestä herkkyydestä on myös haittaa, sillä kuumentuessaan Sorsa kaipaa vieläkin enemmän selkeyttä, jota aina ei jännittävässä kisatilanteessa ole muutenkaan normipäivän verran. Tämä orhi nähdään siis hyvin usein kaahaamassa päätöntä vauhtia esteeltä esteelle, joskus niiden yli ja joskus ohi. Kylmäpäisen ja rutinoituneen kisaajan tunnistaa siitä että onnistuu tekemään Sorsan kanssa siistin, nätin suorituksen...

Entäpä sitten jos ratsastaja ei ole tuttu? Yleensä Sorsa ei ensimmäiseen varttituntiin liiku mihinkään...

i. Exitus Spiritus
rnkrj sgsh, 168 cm
PP-MVA Fn KTK-III, YLA2, PJ'16-voittaja
ii. Finis Heros
mkrj sgsh, 169 cm
iii. Casurus
m hann, 167 cm
iie. Engel I.S.
mkrj sgsh, 170 cm
ie. Gottlieb
trn trak, 167 cm
iei. Mystisch
trn trak, 174 cm
iee. Gottschalk
prn trak, 168 cm
e. Filia Regis GER
rnvkkokm old, 168 cm
ei. King II
rtkm old, 169 cm
eii. Ex-King
prt old, 176 cm
eie. Annelise
rtkm old, 170 cm
ee. Ophelia
trn old, 159 cm
eei. Boy of Boy
trn old, 168 cm
eee. Orphan
prn old, 159 cm
+ Klikkaa nähdäksesi sukuselvityksen

i. Exitus Spiritus on 168 cm korkea, väriltään miedosti kirjava tummanruunikko ori, jolla on sekä hurja katse että luonne. Pohjimmiltaan se tuskin on kovin kamala, mutta puskaradio kertoo että Saksassa sitä oltiin piesty kovallakin kädellä: ymmärrettävästi luotto ihmisiin on siis varsin olematon. Vaikka mikään halikaveri tämä siis ei olekaan, niin muissa ominaisuuksissa Sirius on pistänyt paremmaksi: se on vuoden 2016 Power Jumpin voittaja, kantakirjattu III-palkinnolla Fn- ja PP-MVA-arvonimien kera, sekä palkittu yleislaatuarvostelussa toisella palkinnolla. Olkoot siis kiukkupussi jos tahtoo, mutta eläkepäivänsä komistus on ansainnut muilla tavoin.

  ii. Finis Heros on komea mustankirjava ori: voimakas esteratsu on sekä lennokkailta liikkeiltään että väriltään huomiota herättävä, sillä muutamia valkoisia laikkuja lukuunottamatta se on kokonaan musta, silmät jäisen harmaat ja jouhet pitkät ja puoliveriseksi todella paksut. Vaikka rakenteeltaan Finis Heros onkin esteratsuksi massiivinen, niin koollaan ja lihaksillaan se kompensoi paljon puuttuvaa ketteryyttä. Ori kisasi 140 cm luokissa, ja nyt 25-vuotiaanakin se vielä viikottain hyppää ilomielin, toki pienemmässä koossa. Jälkeläisiä se on jättänyt suuren liudan, joista suurin osa on perinyt isänsä koon ja rakenteen. Tässä mielessä Sirius on siis hieman suvun musta lammas, sillä vaikka korkeutta onkin niin massiivisuudessa se häviää Finis Herosille.

   iii. Casurus oli suuri, suorastaan järkälemäinen musta hannover-ori. Säkäkorkeutta ei kylläkään ollut mitenkään liialti (167 cm), mutta orilla oli massiivinen ja vahva kouluhevosen kroppa. Arvosteluissa sitä monesti rokotettiin ruumiinrakenteestaan, mutta simpsakampien tammojen kanssa Casurus jätti varsin tehokkaita varsoja, varsinkin jos ne jäivät isänsä tapaan kouluratsastuksen taitajiksi. Kun Casurus kuoli 19-vuotiaana sydämenpysähdykseen, se oli ehtinyt jättää jo lähemmäs 70 jälkeläistä, joista iso osa vaikuttaa vanhempiensa tavoin Saksassa.

   iie. Engel I.S. oli korkea ja huomiota herättävä tamma mustankirjavalla värillään ja sinisillä silmillään. Paint-veri näkyi siinä selvästi ketterinä liikkeinä ja pitkinä jouhina, joita ei 130 cm tasolla kisaavilla ratsuilla yleensä enää ihan käytännön syistä näe. Liekö se sitten oli syynä, mutta keskinkertaisesti menestyneen Engelin varsat suorastaan revittiin käsistä, eikä kuudesta varsasta jäänyt kuin yksi kasvattajansa hoiviin. Engel kuoli 25-vuotiaana vanhuuttaan.

  ie. Gottlieb on taasen Siriuksen siron rakenteen takana, sillä tamma itsekin on hyvin kevyt. Sen suvussa on takana paljon täyttä verta, mikä näkyy rakenteen lisäksi myös reaktiivisuutena ja nopeina liikkeinä. Vaikka puoliverisuku onkin taittanut säpäkkyydestä sen pahimman kärjen, ei Gottlieb silti mitenkään erityisen rauhallinen tai hidas ole. Se menestyi aikanaan todella hyvin 150 cm radoille asti ja sai kiitosta nopeista ajoista ja tehokkaista radoista, eikä meno ole eläkevuosina vielä hyytynyt: läsipäinen tummanruunikko kantaa edelleen tallin salamaponin titteliä. Varsoja se ei ole vauhdikkaan uransa aikana ehtinyt tekemään kuin kaksi Siriuksen lisäksi, ja nyt se on jo moiseen liian vanha. Gottlieb viettelee eläkepäiviään harrasteratsuna kotimaassaan Saksassa.

   iei. Mystisch ei ollut ulkonäöltään erityinen, mutta esteradoilla siitä ei voinut irroittaa katsettaan: ori kiiti kuin ohjus, kasaten juuri sen verran kuin oli pakko, linkosi itsensä esteen yli hurjalla voimalla ja jatkoi sen jälkeen tanner tömisten seuraavalle esteelle. Sotanorsumainen taktiikka toi hyvää tulosta aikaratsastusluokissa aina 150 cm asti, ja muutamissa Mystischin 18:sta jälkeläisissä on havaittavissa samaa taipumusta. 170 cm korkuinen hevonen kuoli kuten elikin: kesken radan ori lyyhistyi maahan eikä enää noussut. Ruumiinavauskaan ei paljastanut mihin 15-vuotias tykki kuoli, mutta poistuminen kävi ainakin tyylille uskollisena.

   iee. Gottschalk kuoli liikenneottemuudessa jo 10-vuotiaana, eikä se ehtinyt jättää Gottliebin lisäksi muita varsoja. Lyhyen elämänsä aikana tamma kisasi 130 cm luokkia, ja vaikkei se rakenteellisesti ollutkaan mikään ihannetrakehner niin ratsunominaisuuksiltaan se oli täysi kymppi.

e. Filia Regis GER

  ei. King II

   eii. Ex-King

   eie. Annelise

  ee. Ophelia

   eei. Boy of Boy

   eee. Orphan

Sorsa ei ole käytössä jalostukseen. Se kantaa värigeeniä Ee/Aa/Gg/nSb.

sgsh-tamma Jazzmage Lumos s. 07.04.2017 e. Jazzbomb Lumos om. Naomi Krannila ei meriittejä
sgsh-tamma Jazzdruid Lumos s. 12.04.2018 e. Jazzbomb Lumos om. Dochas Ansamaa KTK-III
sgsh-ori Silvanus Felis s. 09.04.2021 e. Chiara Felis om. Nicholas Rose ei meriittejä
sgsh-ori Valerianan Pyromancer s. 07.05.2021 e. Prudence om. Tino Lakkahalla ei meriittejä

ulkoasun © VRL-05175   ❖   virtuaalihevonen   ❖   a sim-game horse
rakennekuvan, talvisen ravikuvan ja sisaruskuvan © Pölhö