Kuunlilja

Kuunlilja

VH18-018-1829 / #PKK2916

suomenhevonen tamma
s. 20.08.2018, 8-vuotias
ruunivoikko, 151cm

om. Natalia (VRL-05175)
kasv. Kaarina Peltola (evm)

yleispainotteinen
ko: Vaativa B, re: 90cm, Tutustumisluokka

Katso Lotan kilpailusijoitukset
Lue Lotan päiväkirjaa


Saavutukset
Tavoitteena KTK, ERJL, KRJL, KERJL + PKK arvonimet

Kenttävarsojen laatuarvostelu 30.09.2018
8 + 10 + 2 + 4 + 3 + 6 = 33p. KEV I

Kouluvarsojen laatuarvostelu 20.10.2018
8 + 5 + 3 + 5 + 0 + 0 = 21p. KV II

Estevarsojen laatuarvostelu 31.10.2018
9 + 10 + 5 + 4 + 2 + 8 = 38p. EV I
tilaisuuden paras 3-vuotias


Jälkeläiset
Lotta ottaa satunnaisesti vastaan tuontisukuisia suomenhevosoreja joilla on näyttöjä kilparadoilta. Se kantaa värigeenejä Ee/Aa/nCr.

- ei jälkeläisiä -
virtuaalihevonen

Lotta on hassunhauska tamma joka pursuaa elämäniloa ja energiaa ja tartuttaakin sen usein muihinkin. Sen kanssa ei kyllä tylsiä hetkiä tule sillä neiti on aina keksimässä jotain uutta. Kaikki mahdollinen pitää tutkia ja eteenkin maistella joka johtaa usein siihen että tamman sievä naama vääntyy hassuun irvistykseen jos ei ollutkaan ihan sen makuista kuin mitä se oli ajatellut. Lotta etsii aina itselleen tekemistä ja sen vuoksi sen karsinassa onkin jotain pientä aktiviteettia ettei se alkaisi puuhailla mitään ilkeyksiä. Hoitotoimenpiteet sujuvat tämän neidin kanssa yleensä helposti ja vaivattomasti vaikka Lotta onkin jatkuvasti mutustelemassa kaikkea, oli se sitten harja, kaviokoukku, harjapakki tai vaikka hoitajan hiukset tai vaatteet. Taluttaessa tämä neiti on usein kiskomassa vähän joka paikkaan mihin ei pitäisi sillä kaikkihan pitää tutkia ja maistella. Onneksi tähän auttaa tokapat torumiset niin joskus jopa päästäänkin sinne minne on aikomuskin.

Ratsastaessa Lotta pursuaa energiaa mutta on äärimmäisen herkkä neiti. Pienetkin avut riittävät saamaan tämän tamman toimimaan ratsastajan toivomalla tavalla ja liian kovat otteet saavat tamman vain protestoimaan vastaan. Lotalla on lennokkaat ja pehmeät askeleet joissa on todella mukava istua myös harjoitusravissa. Herkkyyden vuoksi myös sen energisyyttä on helppo säädellä eikä se koskaan oikein pääse touhottamaan miten sattuu ellei ratsastaja itse anna niin tapahtua. Lotan vahvuudet kouluradoilla on aina ollut lisätyt askellajit, mutta vielä löytyisi vähän hiomista taivutuksissa ja vastalaukassa.

Esteillä Lotta on hassunhauska näky sillä sen hyppytekniikka on aika omalaatuinen ja erilainen kuin muilla hevosillamme. Tämä varmaan on tullut siitä että se pelkää aina kavioiden kolahtelua puomeihin ja ehkä hieman epävarmuudestakin hypätessä. Lotta tarvitsee paljon rohkaisua ja tukea ratsastajaltaan lähestymisissä, mutta tutun ratsastajan ollessa selässä se rohkaistuu hieman. Pienuuden ja ketteryyden avulla se on kuitenkin pärjännyt ihan kiitettävästi myös isompiaan vastaan sillä se pystyy uskomattoman tiukkoihin kaarteisiin. Maastoesteet ei ole Lotan lempipuuhaa mutta ylittää kyllä kaiken mikäli selässä on tuttu ja taitava ratsastaja. Kaikki veteen liittyvät jutut on kuitenkin sen inhokkeja ja silloin saattaa myös kieltojakin tulla.

Tämän tamman kanssa lastaaminen on aina todella helppoa sillä se on oppinut jo kakarasta asti nousemaan autoon ongelmitta. Sen sijaan Lotta ei oikein arvosta matkoja sillä silloin se joutuu olemaan niin kauan paikoillaan. Ollaankin opittu pitämään sillä aina evästä naaman edessä ja sillä on jopa oma pienempi lelupallo mikä kiinnitetään sille aina kuljetuksen ajaksi. Kilpailupaikoilla Lotta on ehkä vieläkin energisempi kuin kotona ja tamma onkin sinkoilemassa vähän joka suuntaan sillä kaikkialla on ihan liikaa kaikkea mielenkiintoista ja kaikkia tahtoisi tervehtiä. Onneksi Lottaa on kuitenkin helppo hallita vaikka onkin vähän höhlä. Ratsuna se ei kuitenkaan eroa mitenkään - ollaan sitten kotona vai kilpailuissa.

Sukutaulu & -selvitys

i. Susihukka
sh, rn, 154cm
ii. Hukkareissu
sh, m, 156cm
iii. Hukkapelko
sh, mrn, 156cm
iie. Valkopelko
sh, rn, 154cm
ie. Sudensuukko
sh, trn, 154cm
iei. Susivalta
sh, rn, 156cm
iee. Suklaasuukko
sh, trt, 153cm
e. Helmililja
sh, vkk, 153cm
ei. Retostelija
sh, rt, 155cm
eii. Rattopoika
sh, trt, 157cm
eie. Raivo-Roosa
sh, vrt, 153cm
ee. Kultalilja
sh, vkk, 152cm
eei. Kullankaivaja
sh, vrt, 154cm
eee. Sinililja
sh, vkk, 151cm

klikkaa nähdäksesi sukuselvityksen

i. Susihukka on menestynyt kouluratsu ja siltä löytyy useampi suomenhevosten mestaruus. Luonteeltaan ori on yleisesti ottaen nimensä mukainen villiherra, se osaa kyllä viedä ja pelleillä jos siihen annetaan mahdollisuus. Yhteispelin toimiessa ori on miellyttävä ratsastaa, mutta sitä samaa ei voi aina sanoa hoito- ja käsittelytilanteissa. Ori syttyy aina kilpailutilanteisiin ja se selvästi rakastaa esiintymistä. Komea ulkokuori siis hieman pettää, kun sen kanssa touhuaa muutein kun ratsastaen. Kouluratsastuksen lisäksi Susihukka hyppää näppärästi, mutta estekilpailut ovat jääneet vähemmälle omistajan aristaessa niiden hyppäämistä. Ori on kantakirjattu III-palkinnolla, joka on jälkeläis- ja kilpailunäyttöjen perusteella korotettu kakkos palkinnoksi. Jälkeläisilleen Susihukka on näyttänyt periyttävän elastista ravia ja hyvää rakennetta, sekä isänsä tapaan vahvaa luonnetta.

    ii. Hukkareissu on suomenhevosena harvinainen näky vaativilla kouluratsastusradoilla. Ori on ratsastajansa kanssa niittänyt tasaisesti menestystä puoliveriratsukoiden joukossa kansallisella tasolla ja sen on voittanut useamman kerran koulumestaruuskilpailut. Menestyvän kilpailu-uran takana on pitkäjänteinen työ, sillä ori ei ollut mikään helpoin ratsukoulutettava. Hukkareissu on tunnettu vahvasta ja hieman haastavasta luonteestaan. Kovan ulkokuoren alta paljastuu yhteisen sävelen myötä ori jolla on valtava työmotivaatio ja kapasiteetti. Ori siirtyi jalostuskäyttöön vasta kilpailu-uransa päätyttyä ja se kerkesi saamaan parisenkymmentä jälkeläistä ennenkuin se siirtyi vihreillelaitumille ärhäkän kasvaimen vuoksi. Jälkeläisilleen Hukkareissu periytti joustavaa liikettä ja vahvaa luonnetta.

    ie. Kevytrakenteinen ja siro Sudensuukko saavutti kantakirjauksessa erinomaiset käyttöpisteet, saaden 8 ja 9 arvosanoja. Rakenteellisesti tamma sai kehuja jalkojen ja kavioiden terveydestä, kantakirjapalkinnoksi Sudensuukko saavutti II-palkinnon. Ennen kantakirjaamista ja siirtymistä jalostukseen, Sudensuukko kisasi kenttä- ja esteratsastuksessa aluetasolla saaden tasaisesti hyviä kilpailutuloksia. Tamman kisaura päättyi jalan venähtämiseen maastoesteradalla. Jalka kestää kevyen harjoittelemisen, mutta ei enää kilpailemista vaativammalla tasolla. Susuhukka on tamman neljäs jälkeläinen ja edellisille varsoille tamma on periyttänyt kevyehköä rakennetta hyvällä jalka-asennolla ja vahvoilla kavioilla. Varsat ja tamma itse ovat luonteeltaan helposti käsiteltäviä ja rauhallisia ratsastettavia.

e. Helmililja on mielenkiintoinen yhdistelmä vanhoja hieman tuntemattomampia ja uudempia sukulinjoja. Tamman isänpuolta ei ole kovinkaan paljon nähty, mutta emänpuoli on senkin edestä täynnä tunnettuja ravi- ja ratsuhevosia. Helmililja itse edustaa rakenteelta hieman sitä vanhanaikaisempaa suomenhevoslinjaa. Luonteeltaan tämä voikon värinen tamma on miellyttävä ja rehti. Helmililja koulutettiin alunperin esteratsuksi, mutta omistajan vaihdoksen myötä siitä tuli kouluratsu uuden omistajan estekammon vuoksi. Hyppykapasiteettii, metrin radoilta, muuttui helppo A:n kouluratojen kiertämiseen. Kilpauransa jälkeen tamma siirtyi jalostusleasing käyttöön Jarno Kuukarin suomenhevostalleille. Tammalla oli todella vahva laukka, jota se periytti myös varsoillensa. Varsoja tamma on saanut tähän mennessä kaksi, joista ensimmäinen on Kuunlilja.

    ei. Raskaampirakenteinen Retostelija toimi pienellä maatilalla monitoimihevosena koko elinikänsä. Talvisin ori veti rekeä, kesäisin se toimi perheen lasten ratsuna ja perheen isännän metsätyökaverina. Retostelijalla oli mitä tasaisimmat liikkeet ja niiden kyydissä oli mukava istua. Tästä orista olisi tullut varmasti hyvä kouluratsu. Luonteeltaan ori oli rauhallinen ja kuuliainen, jonka uskalsi jättää pienempienkin lasten harjailtavaksi. Jälkeläisiä ori sai kaksi hieman vanhemmalla iällä.

    ee. Kultalilja tulee menestyneestä ravisuvusta, ja siitä odotettiin myös suurta ravitähteä. Tamman varsa-aikojen koelähdöt menivätkin räväkkä luonteisen tamman kanssa hyvin, mutta siirtyminen vaativampiin lähtöihin oli takkuista. Temperamenttinen tamma ei ollut mikään helpoin ajettava ja se sortui herkästi laukoille. Pitkän harkinnan jälkeen tamma päätettiin myyntiin ratsutettavaksi. Kukaan ei aluksi uskonut Kultaliljan kykyihin ja muutaman omistajan vaihdoksen jälkeen se päätyi pienelle maalaistallille, jossa sillä maastoiltiin ensiksi paljon ja sen jälkeen sen kanssa alettiin varovaisesti ratsastelemaan kentällä. Alku ei tamman kanssa ollut helppoa, mutta sen kyvyt esteratsastukseen nähtiin, joten ratsukoulutusta vietiin sinnikkäästi eteenpäin. Kultalilja kisasikin lopulta hyvin 100-110cm esteluokkia. Jälkeläisiä tamma kerkesi saamaan kolme, ennen kuin menehtyi traagisesti tallipalossa vain 15-vuotiaana.