Bellanetté (KTK II)


katso lisää kuvia kuvagalleriasta

rotu & sukupuoli trakehner tamma rekisterinumero VH11-021-0127
väri & säkäkorkeus ruunikko, 164cm omistaja VRL-05175
syntymäaika 15.04.2009 (8v 15.08.2010) kasvattanut Johanna Hades, Saksa
koulutus kilpailee este-, koulu- ja kenttäratsastuksessa, Vaativa A / 140cm / CIC4

tavoitteena KERJ, ERJ & KRJ laatuarvostelut

Palkittu KTK II -arvonimellä 02/17 (20 + 21 + 18 + 17 = 76p.)

Lue Neten päiväkirjaa     |     Katso tulokset perinteisistä kilpailuista

Nette on nuori tamma, joka pitää huolta linjoistaan liikkumalla säännöllisesti ja monipuolisesti. Se taitaa sekä este- että kouluratsastuksen, mutta kilpahevosen asenteestaan ja toimintamallistaan huolimatta ei ole se huonoin valinta maastokaveriksikaan. Ratsun käytös on aina kohteliaan väliinpitämätöntä, mutta silti huolella hiotun oloista. Hevoskavereitaan Nette kohtelee viileän rauhallisesti, kiihtymättä ollenkaan edes niille, jotka tavoittelevat sen kruunua tammahaassa. Neiti on onnistunut värväämään itselleen niin paljon kannattajia, että sen ei tarvitse sotkea kavioitaan jos tulee tappelu, muut hoitavat asian tamman käskystä.

Hoidettaessa on kummallekin osapuolelle mukavampaa, mikäli hevonen osaa käytöstavat ja ymmärtää tulevansa harjatuksi ja satuloiduksi joka tapauksessa, käytti sitten voimiaan vastaan haraamiseen tai ei. Nette ymmärtää pääsevänsä vähemmällä, jos käyttäytyy hyvin. Ei se erityisesti tunnu pitävän mistään tai osoittavan nauttivansa mistään. Omaa hoitajaansa tamma silti suosii ja tuntuu rikkovan omaa käytösmalliaan ja kerjäävän silityksiä ja rapsutuksia. Yhtään vieraampien kanssa neiti on täysin eleetön.
Kun tulee aika puhdistaa kaviot, neiti nostaa ne itse kevyellä avustuksella ilmaan ja normaalitilanteessa myös pitää itse ylhäällä. Jos Nette tuntee, kuinka hoitaja on epävarma ja ei ole oikein varma siitä mitä tekee, se yrittää saman tien vetää jalkansa pois hänen käsistään. Potkimista ei tarvitse pelätä tämänkään jälkeen, sellaista Nette ei tee.

Satuloinnissa nuorineiti toimii aivan kuten kuuluukin. Normaalin ratsun tapaan se pullistelee lievästi satulavyötä kiristettäessä, mutta ei järjestä showta. Satulavyön kanssakaan ei tarvitse nousta selkään tätä remmiä kiristämään, vaan hieman voimaa käyttämällä se kiristyy helposti maastakäsinkin. Suitset nähdessään Nette nostaa päänsä ylös. Sitä voi ottaa kiinni korvasta tai harjasta ja vetää rauhallisesti pään takaisin sopivalle korkeudelle. Tamma avaa kyllä suunsa itse kuolaimia varten, joten suitsiminen onnistuu vaikkapa pitelemällä toisella kädellä kiinni riimusta ja pujottamalla toisella kädellä kuolaimet tamman suuhun ja niskahihnan korvien taakse. Yhä edelleen jokin vetää sitä turpaa kohti taivasta, mutta Nette ei keksi esimerkiksi näykätä, vaikka sitä pitäisi väkisin riimusta kiinni.

Jokainen hevonen on hieman erilainen lämmittelyn ja itse treenin aikana - paitsi Nette, joka kulkee aina vaivattomasti ja kuuntelee apuja loistavasti. Se tarvitsee ratsastajan, joka osaa käskeä sitä juuri oikein ja juuri oikeaan aikaan, jotta se menisi hienosti, mutta mikäli avut ovat selkeät ja hyvät, se ei koe tarvetta yrittää väistää ne tai tapella niitä vastaan. Askellajit ovat ponille hyvin pehmeät ja vaikka laukka tuppaa välillä kiihtymään liikaa, on Siru helppo ratsu pitää hallinnassaan.

Kun koulukenttä muutetaan estekentäksi, tamman liikkuminen muuttuu hieman. Se ei enää pysy ollenkaan hitaassa laukassa tai kauniissa ravissa, vaan pidentää askeltaan jatkuvasti. Lähestyminen on aina nopea ja hypätessään Nette luimistaa korvansa. Sivustakatsojat sanovat usein kuinka tamma näyttää potkaisevan maata ja lentävänsä vahingossa sen sijaan että se hyppäisi tarkoituksella. Ratsastaja ei huomaa tällaista.

Maastossa kaikki erityisen kovaa ääntä pitävät asiat hermostuttavat hieman. Jos vaikka traktori tulee vastaan, Nette kyllä suostuu menemään sen ohi, mutta on helpompaa vain ratsastaa siksi aikaa kauemmas tienhaarasta ja odottaa että traktori mölyäisi ohitse. Samaten isot eläimet, kuten uhkaavasti kauempana räpyttävät joutsenet tai möykkäävät lehmät, ovat pelottavia. Niiden ohi on helpompaa mennä kuin traktoreiden ja rekkojen ohi, mutta niitä on katsottava aina todella kauan ja tarkasti.

Kilpailutilanne ei ole uusi juttu Netelle. Sen kuin vain tekee kuin kotonakin, ratsastajaa vain pitää vähän vahtia, koska hän tuntuu hermoilevan ja istuvan jäykästi. Lähes tylsistyneenä Nette tekee taas kerran luokkansa parhaan tuloksen ja palaa hakemaan yhden ruusukkeen lisää. Mitähän sitä ostaisi palkintorahoilla tällä kertaa?

Sukutaulu & jälkeläiset

i. Lamprecht
trak, rn, 166cm
ii. Cerberus
xx, rn, 168cm
iii. Kepheus
iie. Saturnina
ie. Leontina
trak, prn, 165cm
iei. Séamas
iee. Lerato
e. Bébinn
trak, prn, 162cm
ei. Golyat
xx, rn, 164cm
eii. Theophanes
eie. Graciana
ee. Béatrice
trak, prn, 160cm
eei. Willamar
eee. Bélen

Klikkaa nähdäksesi sukuselvityksen

trak-t. Bevinetté s. 24.12.2016 i. Pain Has No Name ei meriittejä
trak-t. Brianetté s. 25.01.2017 i. Fight Like Tiger ei meriittejä

Näyttelykalenteri

23.01.2017 VSN Le Château de Raconteur RCH 39,5p tuomarina dookie

Kuvagalleria

Ulkoasun © VRL-000816     |     Tämä on virtuaalihevonen     |     Taustakuvan © Harold Loyd     |     Hevosen kuvien © Beate Langels