Kannelniemi
Kannelniemi
etusivu esittelykierros tallin asukkaat toiminta foorumi

Heldegrads Romero
tutummin vain Rommi

Rotu ja sukupuoli knabstrup (knn-verta 75%) ori Omistaja Janne Pelkonen (VRL-05175)
Syntymäaika 25.07.2015, 14-vuotias Kasvattaja Stald Heldegrad
Väri ja säkäk. punaruunikko leopard, 163cm Rekisterinumero VH16-010-0044 | #PKK2108
Kilpailutiedot yleispainotteinen, ko: Vaativa B, re: 130cm, CIC3 katso kilpailusijoitukset

ERJ I myönnetty 30.09.2017

Olin haaveillut jo ties kuinka pitkään omasta knabstrupista ja olin salaa kuolannut ystäväni orin perään. Se oli vain niin komea ja kapasiteettia riitti, mitä nyt luonne voisi olla edes vähän helpompi. Eräänä päivänä ystäväni kertoi jutellessamme kahvikupposten äärellä että aikoisi myydä kyseisen orin sillä hänellä ei riittänyt aika taistella haastavan orin kanssa. Olin tietenkin heti kiinnnostunut ja sovimmekin heti koeratsastuksen. Tallin käytävällä pysähdyin oven eteen jossa luki "Heldegrads Romero" ja siellä se itse upeus seisoi korvat niskaan painettuna. Kaikkien vaikeuksienkin jälkeen olin vakuuttunut että tämän hevosen haluan ja kaupat lyötiin lukkoon samantien. Kiitin vain luojaa että olin juuri myynyt erään hevosen ja saanut sitä kautta ylimääräistä rahaa, muuten ei olisi varaa ostaa näin upeaa hevosta kuin mitä Rommi on. Hevonen matkaisi omalle tallilleni vasta parin päivän kuluttua jotta ehtisin laittaa paikat kuntoon sitä varten.

Rommi on hevonen josta mielipiteet jakautuu aikalailla kahtia. Joko siitä pitää tai sitten sitä vihaa ylitse kaiken. Välillä tuntuu että sillä on kaksi eri persoonaa jotka eroavat välillä toisistaan aika räikeästikin. Huonoimpina päivinä se osaa olla suoraan sanottuna yksi perseenreikä luimivien korviensa, napsuvien hampaiden ja viuhtovien jalkojensa kanssa. Silloin on parasta laittaa se hoitotoimenpiteiden ajaksi kiinni käytävälle ristikiinnitykseen jotta säästytään suuremmilta vahingoilta. Rommin kanssa toimiessa tulee huomaamaan että äkkiä tulee varpaat tallotuksi tai hampaat on ahterissa kiinni. Tavallisina päivinä se kuitenkin vain tyytyy uhkailemaan hoitajaansa muttei kuitenkaan tee mitään. Mikäli Rommille sattuu vuorostaan todella hyvä päivä niin se osaa olla oikea mamman kultamussu tutulle hoitajalleen ja sen tunnistaakin äkkiä iloisesta hirnahduksesta kun saavut talliin. Mikäli sitä ei tule niin sitten sillä on ehdottomasti huono päivä.

Ratsuna Rommi on yleisesti ottaen energinen ja sen on hieman haastavampaa saada keskittymään työntekoon. Tämän vuoksi yleensä omistaja huolehtii itse sen liikutuksesta jotta hevosen kanssa ei mentäisi takapakkia jatkuvasti. Tuntemattomamman ratsastajan kanssa se osaa olla aikamoinen aasi joka kaahottaa pää pilvissä tai yrittää vuorostaan tiputtaa selässä olevan ihmisen pukeillaan.

  Sileällä työskennellessä Rommin kanssa kannattaa muistaa kevyet mutta napakat otteet jotta siitä saa parhaimmat puolet esille. Herkkänä pojuna se tarvitsee vain kevyitä apuja toimiakseen, mutta lähtee helposti kaahottelemaan mikäli ne ovat vähänkään kovemmat. Rommin ravi on ihanan pehmeää ja siinä on helppo istua, sekä laukka on kuin istuisi keinutuolissa. Tämän orin ehdottomat vahvuudet ovat lisätyissä askellajeissa, sekä pohkeenväistöissä.

  Rataesteillä Rommi on taitava, vaikkakin kuuma ja takapää lähtee helposti lentoon. Sillä on paha tapa lähteä ryysimään esteille vähän turhankin vauhdikkaasti ja lähestymisistä tulee usein vähemmän puhtaita, joten sen kanssa saa olla tarkkana niiden kanssa. Ratsastajan täytyy pitää homma hallussa koko ajan ja yrittää hillitä orin menohaluja tai puomit kolisee alas ja rytinällä. Hyvä puoli Rommissa on että se on hyvinkin taipuisa joten sen kanssa voi tehdä hieman tiukempiakin reittivalintoja. Vinosta lähestymiset ja hypyt onnistuvat myös mikäli ratsastaja pitää menon hallittuna ja siistinä.

  Maastossa tämä ori ei ole mikään rauhallisin ja tasaisin vaihtoehto, sillä se kuumuu todella helposti ja alkaa pomppia sivuille mikäli sitä pidätellään liikaa. Rommi on kuitenkin rohkea hevonen joka hyppää kaikenlaisten maastoesteiden yli epäröimättä. Maastoesteillä se on aikalailla parhaimmillaan ja sen taidot siellä korvaa paljon rataesteiden puutteita.

Kilpailupaikoilla Rommin kanssa kannattaa pysyä mahdollisimman sivussa mahdollisimman pitkään. Hälinä ja vilinä saa tämän orin pomppimaan puolelta toiselle levottomana ja tottahan toki tammoillekin pitää vähän esitellä itseään. Parhaimman keskittymiskyvyn sille saa kun pitää sen karsinassaan mahdollisimman pitkään ja verryttelee sitä vain sen verran että se on valmis radalle ja vertyy kunnolla.

i. Korsgaard Ronni evm
prn tkkrj leopard knn (50%), 163cm
ii. Korsgaard Nikolaj evm
prn tkkrj leopard knn (50%), 163cm
iii. Korsgaard Theodor evm
tprn tkkrj leopard knn (100%), 163cm
iie. Kasimira evm
tprn dwb, 175cm
ie. Korsgaard Berry evm
rn tkkrj leopard knn (50%), 160cm
iei. Korsgaard Engelbert evm
mrn tkkrj leopard knn (100%), 162cm
iee. Strawberry Blitz evm
rn dwb, 167cm
e. Heldegrads Thea evm
trt tkkrj leopard knn, 158cm
ei. Damsgaard Wilfried evm
vrn tkkrj leopard knn, 159cm
eii. Dietmar II evm
vrn tkkrj leopard knn, 160cm
eie. Damsgaard Lilian evm
vprn tkkrj leopard knn, 158cm
ee. Heldegrad Bergitte evm
rt tkkrj leopard knn, 155cm
eei. Heldegrad Balduin evm
prt tkkrj leopard knn, 157cm
eee. Heldegrad Larine evm
rt tkkrj leopard knn, 153cm

klikkaa nähdäksesi sukuselvityksen

i. Korsgaard Ronni on suuri ja komea punaruunikko tiikerinkirjava leopard knabstrup ori joka kilpaili aikanaan kenttäkilpailuissa. 163cm korkea ori niitti menestystä kansainvälisillä kisakentillä ja päätti kilpailu-uransa voitettuaan kotimaalleen maailmanmestaruuden. Hieman haastavamman luonteen omaava Ronni toimii vielä tänäkin päivänä kotitilallaan jalostusorina ja on jättänyt jälkeensä kymmeniä jälkeläisiä jotka ovat valitettavasti perineet upean rakenteen ja kapasiteetin lisäksi sen hankalan luonteen. Ehkä tunnetuin ori on kuitenkin siitä että se aiheutti usein kaaosta kilpailupaikoilla ja sille oli aina varattu oma syrjäinen karsina jossa se sai rauhottua omissa oloissaan hoitajansa vartioidessa vieressä.

  ii. Korsgaard Nikolaj oli 163cm korkea punaruunikko tiikerinkirjava leopard knabstrup ori jonka elämä päättyi suhteellisen nuorena onnettomuuden seurauksena. Ennen onnettomuutta se ehti kilpailla kenttäratsastuksessa napsien sijoituksia ja voittoja, sekä jättää jälkeensä kaksi jälkeläistä. Nikolaj oli hieman haastavamman luonteen omaava lahjakas ori jonka kanssa elämä oli joskus todella hankalaa. Se oli aina vahvempi esteillä kuin mitä kouluratsastuksessa. Eräänä päivänä matkalla kilpailuista kotiin tapahtui auto-onnettomuus jossa ori valitettavasti menehtyi.

  ie. Korsgaard Berry on 160cm korkea ruunikko tiikerinkirjava leopard knabstrup tamma joka on ehdottomasti kaikkien tallilaisten suosikki kiltin ja rauhallisen luonteensa vuoksi. Yritteliäs tamma menestyi uransa aikana hyvin kouluratsastuksessa ja pari voittoa kotimaansa mestaruuksistakin löytyy. Nykyään siitostammana toimiva Berry elää rauhallista elämää kasvattajansa luona ja on saanut jo neljä varsaa. Se aiotaan astuttaa enää vain kerran tai kaksi ennenkuin tamma saa jäädä kokonaan eläkkeelle.

e. Heldegrads Thea on rauhallisen luonteen omaava knabstrup tamma jonka kaunis rakenne ja tummanrautias tiikerinkirjava leopard väritys kiinnitti monien huomion. Vain 158cm korkea Thea kilpaili uransa aikana pääasiassa kouluratsastuksen parissa, mutta on sillä myös muutamia estekilpailuja takana ihan hyvälläkin menestyksellä. Sen vahvuus kuitenkin on aina ollut kouluratsastuksessa jossa se on menestynyt yllättävänkin hyvin. Nykyään se toimii kasvattajallaan siitostammana ja on jättänyt jälkeensä kolme varsaa.

  ei. Damsgaard Wilfried oli komea vaaleanruunikko tiikerinkirjava leopard knabstrup ori joka kilpaili aikoinaan menestyksekkäästi kenttäratsastuksen parissa. Tämä 159cm korkea hevonen oli oikea monilahjakkuus joka hallitsi esteiden lisäksi myös kouluratsastuksen salat ja sen palkintokaappi pullotti kaikenlaisia pokaaleja ja ruusukkeita. Wilfried ehti toimia jalostusorina kasvattajallaan kolme vuotta ennenkuin se jouduttiin lopettamaan vanhuudenvaivojen vuoksi. Se ehti jättää maailmaan kymmeniä jälkeläisiä jotka perivät sen rauhallisen ja tasaisen luonteen.

  ee. Heldegrad Bergitte oli kaunis rautias tiikerinkirjava leopard knabstrup tamma jonka säkäkorkeus oli vaivaiset 155cm. Se oli aikoinaan aikamoinen yleisratsu joka kilpaili niin esteillä kuin koulussakin, sekä muutaman kerran sen kanssa eksyttiin jopa kenttäkilpailuihin. Mitään superhienoa kilpahevosta Bergitestä ei kuitenkaan koskaan tullut sillä laiskanpulskea luonne ja kapasitettin puute huononsivat sen mahdollisuuksia menestyneen kilparatsun urasta. Bergitte menehtyi vaikeaan varsomiseen ja ehti jättää maailmaan vain kolme varsaa.


Rommi on kilpailu uransa lopettanut ori joka on käytössä jalostukseen. Se ottaa vastaan tuontisukuisia hevosia/poneja joilla on näyttöä kilparadoilta.
Rommi kantaa värigeenejä Ee/Aa/nLp


30. huhtikuuta 2017 päiväkirjamerkintä, kirjoittanut omistaja
Kaksi todella pitkältä tuntuvaa päivää olin odottanut että Rommi saapuisi ja pääsisin tutustumaan hevoseen paremmin. Koko sen ajan huseerasin levottomana ympäri tallia, laitoin karsinan valmiiksi ja kävin jopa ostoksilla hankkimassa sille ihan uusia varusteita. Sieltä mukaani lähti kolme loimea, ruskea nahkariimu, ruskea ketjuriimunnaru, pintelit, suojat ja lopuksi vielä muutama harja joita ei tallilta löytynyt enää ylimääräisiä. Asettelin kaikki paikoilleen ja varmistin vielä että kaikki oli kunnossa.

Vihdoinkin ystäväni kuljetusauto saapui pihalle ja tervehdin naista iloisesti. Autosta kuului pari vaativaa kopautusta ja hirnahdus joka kieli siitä että Rommi tahtoisi jo ulos autosta. Avasimme yhteisvoimin auton takarampin ja nousin sisälle. Vihdoinkin, ajattelin kun näin tuon komean otuksen seisomassa hämärässä autossa. Rommi ei näyttänyt olevan innoissaan näkemisestäni ja luimisti korvansa niskaan kiinni. Ystäväni avulla hevonen saatiin ulos autosta ja lähdin taluttelemaan ärtyisän oloista oria ympäri pihaa. Onnekseni laitoin sille ketjuriimun suuhun sillä Rommi steppaili ja pomppi pitkin pihaa sen minkä kerkesi. Eepu otti vauhdissa kuljetussuojat hevosen jaloista pois jotta se pääsisi venyttelemään jalkojaan kunnolla ja meinasi saada siinä samalla kaviosta.

Kun Rommi alkoi vihdoinkin näyttämään vähän rauhottumisen merkkejä niin talutin sen talliin uuteen karsinaansa jossa odotti jo iltarehut valmiina. Päästin hevosen nopeasti irti ja se syöksähti heti ruokakupille ihan niinkuin ei olisi viikkoihin saanut ruokaa. Hampaat napsahtivat suuntaani kun en poistunut paikalta sen mielestä tarpeeksi nopeasti ja katsoin parhaakseni ottaa takapakkia. Suljin karsinan oven ja painelin auttamaan eepua purkamaan Rommin kamppeet omille paikoilleen. Kävimme hoitamassa viimeiset paperit toimistossa jonka jälkeen ystäväni lähti ajamaan takaisin kotiin. Itse jäin vielä hymyilemään onnellisena sillä olin vihdoinkin saanut itselleni unelmieni hevosen.


05. toukokuuta 2017 estevalmennus, kirjoittanut omistaja
Rommi käveli hyvin rennosti ja itsevarmana kentällä minun saapuessani sinne. Aloit verytellä oria rauhassa kun aloin kasata teille veryttelyesteitä ja pientä rataa. Rommi näytti hyvin rennolta ja kuuliaiselta sileällä ja sama tahti jatkui esteillä. Vaikka esteet olivatkin aluksi pieniä niin hevonen katsoi ponnistuspaikat tarkkaan, vaikkeivät hypyt ihmeellisiä vielä olleetkaan. Esteiden noustessa Rommi joutui hieman korjailemaan virheitäsi, mutta se ei häirinnyt oria. Teillä oli ilmeisesti yhteinen taival vasta alkamassa ja uskoin epävarmuutesi johtuvan vain siitä. Päätin hypyttää teitä vielä hetken vähän matalemmilla esteillä ja nostin niitä taas kun sait itsevarmuutesi takaisin ja aloit luottamaan oriin. Tällä kertaa esteet nousivat vain 110 cm korkeuteen, jottemme menisi liian isoa liian pian. Rommi huomasi heti kun aloit taas luottaa siihen ja alkoi hypätä rohkeammin ja parempia hyppyjä, aiemmin se selvästi varoi hyppäämästä liian isosti. Tunnin viimeisenä hyppynä oli 130 cm korkea trippeli, jonka yli selvisitte loistavalla hypyllä hyvässä tasapainossa. Rommi on mahtava hevonen ja olette ratsukkona erittäin yhteensopiva.


20. toukokuuta 2017 kouluvalmennus, kirjoittanut omistaja
Tänään olisi vuorossa kouluratsastustreeniä ja tullessani paikalle ratsastaja oli jo verryttelemässä Rommia. Ori kulki erittäin vauhdikkaasti pää pilvissä eikä näyttänyt hirveästi jaksavan keskittyä kouluratsastuksen saloihin. Ohjeistin ratsastajaa ottamaan hevosen kunnolla kuulolle ja puolipidätteiden avulla hevosen vauhti alkoi pysymään tasaisessa ravissa. Alkuun otettiin paljon tempon vaihteluja jotta Rommi saataisiin kunnolla kuulolle. Tämän jälkeen aloimme ottamaan muutaman harjoituksen pohkeenväistössä. Hevonen ei ollut asiasta kovinkaan innoissaan eikä oikein tahtonut kulkea oikeinpäin. Oikeilla avuilla asia saatiin kuitenkin korjattua aika hyvin. Loppuun otimme vielä muutaman kerran vastalaukkaa kiemurauralla. Rommi ei alkuun meinannut oikein taipua vastalaukkaan ja sen tasapaino kärsi hieman. Ohjeistin ratsastajaa asettamaan hevosta vähemmän laukan puolelle ja suoristamaan oman selän. Nämä auttoivat huomattavasti ja pikkuhiljaa kaikki alkoi sujumaan niinkuin pitää. Ohjasin ratsukon tekemään itsenäisen loppuverryttelyn.


02. kesäkuuta 2017 estevalmennus, kirjoittanut omistaja
Ratsukko oli suorittamassa alkulämmittelyä kun saavuin kentälle. Rupesin kokoamaan heille muutamaa ristiestettä harjoittelua varten. Korkeus oli vain 50cm. Pyysin ratsukkoa suorittamaan ne molemmista suunnista. Sen mentyä hyvin nostin korkeudeutta 80cm. Selvästi huomasi kuinka hevonen alkoi innostua ja hiukan jopa säheltämään. Pyysin ratsukkoa suorittamaan harjoitusesteitä sen aikaa kun kokosin varsinaista rataa. Radalle tuli muutaman pystyesteen lisäksi okseri ja muuri. Korkeus oli aluksi 100-110cm. Annoin ratsukolle luvan lähteä suorittamaan rataa ja heti huomasin temmon olevan liian kova. Johtui varmaan hevosen innokkuudesta. Neuoin ratsastajaa olemaan tarkempi oikean temmon löytämisen kanssa. Nyt kävin nostamassa korkeudet 120-130cm välille. Annoin ratsukolle jälleen luvan lähteä radan suoritukseen. Ratsastaja kiinnitti hienosti tempoon huomiota, mutta edelleen menyiin liian lujaa. Yhdellä pystyesteellä vauhti oli niin kova, että hyppy tapahtui väärään aikaan ja kuului kolahdus kun hevosen kaviot osuivat puomiin. Se ei kuitenkaan pudonnut alas. Selitin ratsastajalle mikä oli mennyt pieleen ja miten korjata tilannetta. Laitoin ratsukon suorittamaan rataa uudestaan. Oli ilo nähdä kuinka hevonen nautti ja miten hyvin ratsastajan ja hevosen yhteistyö sujuivat. Pyysin ratsukkoa suorittamaan radan vielä kerran. Kaikki meni loistavasti ja oli ilo valmentaa näitä kahta. Jätin ratsukon suorittamaan loppuverryttelyn.

- hevosen kaappi on tyhjää täynnä -


virtuaalihevonen     ★     a sim-game horse     ★     kuvien © Kiia K.