:: Husgård Stud ::

Husgård Stud

Etusivu Jalostusorit Siitostammat Kasvatustoiminta Muu toiminta

Blackburns Sixten "Sintti"

Rotu, sukupuoli: Shetlanninponi, ori
Säkäkorkeus, väri: 102cm, mustankimo
Syntymäaika, ikä: 12.06.2018, 8-vuotias
Rekisterinumero: VH18-017-0487
Omistaja: Husgård Stud, VRL-05175
Kasvattaja: Blackburn Shetlands, Ruotsi
Painotuslaji: Valjakkoajo, noviisi
Kilpailutiedot: ominaisuuspistettä, tasolla /

Ponien kantakirjaustilaisuus 20.12.2018
20 + 20 + 20 + 20 = 80p. KTK I

Valjakkoajojaoksen laatuarvostelutilaisuus 30.11.2018
8,5 + 40 + 19 + 20 + 14 = 101,5p. VVJ I

22.11.2018 Husgård Stud - irtoSERT (tuom. Miia-Maria)


kuvien © Cherie (CC BY 2.0)

Sintti on pieni ja pippurinen poniherra joka on kuitenkin aika mutkaton käsitellä mikäli sillä on tarpeeksi virikkeitä. Energiaa on kuin pienessä kylässä jonka vuoksi sillä pidetään tarhassa palloa ja muita virikkeitä ja karsinan seinästä roikkuu pienempi pallo jota Sintti tykkää pyöritellä. Hoitotoimenpiteet sujuvatkin helpoiten kun antaa ponin räpeltää pallonsa kanssa sillä silloin se pysyy poissa pahanteosta. Kuin huomaamatta saatkin harjailtua ja puunailtua sen ilman ongelmia. Karsinan ovi kannattaa kuitenkin pitää varalta visusti kiinni sillä jos Sintti sattuukin keskeyttämään leikkinsä ja huomaa raollaan olevan karsinan oven niin se ihan varmasti käyttää myös tilaisuuden hyväksi. Taluttaessa Sintti ottaa usein pieniä raviaskelia sillä ponipojalla on aina hirveä kiire joka paikkaan.

Sintti on mainio valjakkoponi sillä tarmoa riittää vaikka muille jakaa ja sen työmoraali on korkea. Pienimmätkin jutut tehdään suurella innolla ja Sintti jaksaisikin puurtaa kärryjen edessä vaikka koko päivän. Se onkin paras tapa purkaa sen liiallista energiaa. Sintin suvussa on menestyneitä valjakkoponeja joten siltä odotetaan paljon tulevaisuudessa. Sintin ainoa paha tapa on kuumua helposti, mutta herkkänä ponina pysyy helposti ohjastajan hallinnassa.

Kilpailupaikoilla Sintti meinaa käydä hieman ylikierroksilla ja se tykättään pitää autossa virikepallonsa kanssa mahdollisimman pitkään ettei hulina ja vilinä, sekä vieraat tammat saa ponipojan päätä pyörryksiin. Kunnolliset alkuverkat kannattaa aina jotta saa ponin kunnolla kuulolle.

Sukutaulu & jälkeläiset

i. Blackburns Theodor
m, 102cm
ii. Blackburns Théo
m, 104cm
iii. Tohopka
m, 105cm
iie. Sheshebens
rn, 103cm
ie. Kadonas Rozene
trn, 100cm
iei. Kadonas Pagos
trn, 102cm
iee. Kadonas Roxy
rt, 98cm
e. Seahill Miakoda
rtkm, 101cm
ei. Meturato
rn, 103cm
eii. Mingan
rn, 104cm
eie. Wiadonna
vprn, 102cm
ee. Seahill Nova
rtkm, 100cm
eei. Azhno
prt, 103cm
eee. Seahill Nittawosew
rtkm, 98cm

s. 20.10.2018    she-t. Husgård Pakwau    (e. Bogård Pauwau)
s. 26.10.2018    she-t. Berrylish Marshmallow Hus    (e. Swirlin Fluffy Marshmallow)

lue sukuselvitys tästä

i. 102cm korkea musta shetlanninponiori Blackburns Theodor on kasvattajansa ensimmäisen oman orilinjan tuotos. Se oli ehkä hieman pettymys, sillä vaikka sen vanhemmat ovat tasaisen varmoja luonteeltaan ja ajaessa niin Theodorista tuli hieman ailahtelevainen kaveri. Hyvinä päivinä Theodor suoriutui radasta kuin radasta vaikka silmät sidottuna, mutta mikäli se nousi aamulla väärällä kaviolla niin mikään ei tuntunut onnistuvan millään. Sentään siitä tuli hyvärakenteinen tapaus ja se tasapainottikin sitten jalostuskäytössä sen puutteita. Theodoria käytettiin harkitusti jalostukseen ja sillä astutettiin vain tasaisempia hevosia. Sillä on kahdeksan jälkeläistä ja yhdestä niistä saatiin Blackburns Shetlandsiin jatkamaan myös orilinjaa.

    ii. 104cm korkea musta shetlanninponiori Blackburns Théo on pienen ruotsalaiskasvattajan ensimmäisiä kasvatteja. Théo oli aina todella helppo hoidettava ja oli oriiksi jopa harvinaisen rauhallinen, mutta siitä löytyi tarvittavaa tulisuutta kun se valjastettiin ja se pääsi työskentelemään. Théo menestyikin valjakkoajossa mainiosti, mutta jätti ne taakseen paria vuotta aikaisemmin pienen jalkavamman vuoksi. Sitä käytettiin harkitusti jalostukseen ja sillä tulikin vain parikymmentä jälkeläistä. Théo lopulta päästettiin ikiuneen 21-vuotiaana sen terveyden alkaessa pettää.

    ie. Kadonas Rozene ostettiin jo nuorena Blackburns Shetlandsiin kun he kaipasivat talliin tammoja aloittaakseen joskus kasvatustoiminnan. 100cm korkea tummanruunikko Rozene oli heille hyvä ostos, sillä hyvärakenteinen ja tasaisen varma suorittaja toi mainetta tallille kilpaillessaan valjakkoajossa pohjoismaissa napsien voittoja ja sijoituksia tasaiseen tahtiin. Rozene teki hyvän uran jonka jälkeen siitä tuli mainio siitostamma ja oli hyvä emä varsoilleen, mitä nyt vähän ylisuojelevainen pienokaisiaan kohtaan. Rozene sai neljä jälkeläistä ennenkuin se jätettiin täysieläkkeelle ja viettääkin nykyään päivät pitkät laitumella muiden tammojen kanssa.

e. Seahill Miakoda on 101cm korkea rautiaankimo shetlanninponitamma josta löytyy energiaa kuin pienessä kylässä. Koko elämänsä kasvattajallaan elänyt tamma oli tunnettu valkoisesta takapuolesta joka vilahti aina missä milloinkin neidin ollessa jälleen kerran päivittäisellä karkureissullaan. Miakodasta kuoriutuu kuitenkin mainio valjakkoponi kun sen kanssa lähdetään tosissaan työskentelemään ja onkin ollut tasaisen varma suorittaja aina. Sen energisyydestä on ollut vain hyötyä kun se ollaan osattu käyttää oikeaan asiaan. Miakodan rakenne ei ole kovinkaan hyvä, mutta sen ei olla annettu häiritä kun siitä löytyy paljon muita hyviä ominaisuuksia. Vielä tänäkin päivänä Miakoda toimii kasvattajallaan siitostammana ja on saanu tähän mennessä pari varsaa joille se on ollut hyvä emä.

    ei. Meturato oli 103cm korkea ruunikko shetlanninponiori jonka luonne oli hyvinkin ruunamainen. Rauhallisen ja ystävällisen luonteen omaava poni oli ehkä hieman laiskakin ja viihtyi parhaiten yksin ruokansa kanssa. Hienorakenteinen se oli, pakko myöntää, mutta ei se koskaan kummoisesti loistanut valjakkoajossa. Kyllä se muutamia sijoituksia napsi pienemmissä kilpailuissa, mutta siihen sen menestys jäikin. Siitä yritettiin myös jalostusoria, mutta sitä ei käytetty kuin kolmen varsan verran jalostukseen. Lopulta omistaja päätti ruunata sen ja myi se pienelle ratsastuskoululle opetusratsuksi perheen pienimmille. Sitä hommaa se tekikin kolmen vuoden verran ennenkuin se jouduttiin lopettamaan. Sen ahneus koitui sen kohtaloksi, sillä eräänä yönä se oli karannut rehuvarastoon, ahminut itsensä täyteen ja saanut pahan ähkyn.

    ee. 100cm korkea rautiaankimo shetlanninponitamma Seahill Nova oli varsansa, Miakodan, kaltainen energiapakkaus jota ei meinannut saada pysymään paikoillaan hetkeäkään. Aina oli paikkoja joita pitää tutkia ja asioita joita piti tehdä, mutta kaikesta huolimatta se oli kiltti poni joka ei näyttänyt koskaan hapanta naamaa. Nova oli Seahillin pitkäaikaisen kasvatuksen työn tulos ja menestyikin aikoinaan hyvin valjakkoajon parissa napsien tasaiseen tahtiin voittoja ja sijoituksia. Sen kisaura tyssäsi kuitenkin lyhyeen sen loukatessa jalkansa, mutta tamma jätettiin Seahilliin siitostammaksi. Nova sai neljä jälkeläistä ennenkuin se päästettiin ikiuneen iän tuomien terveysongelmien vuoksi.

Päiväkirja

06. marraskuuta 2018 päiväkirjamerkintä, kirjoittanut Sanni (omistaja)
Sintti on vihdoin jättänyt kisaradat taakseen ja viettää leppoisaa jalostusorin elämää. Se ei kuitenkaan ole näyttänyt sopivan oriille yhtään sillä tuntuu että liikunnan vähentäminen saa Sintin hyppimään kirjaimellisesti pitkin seiniä. Annika onkin pistetty vastuuseen oriin liikutuksesta sillä sen kanssa ei ole voinut pitää vapaapäiviä ollenkaan. Toivottavasti ponipoju rauhoittuu iän myötä että liikuntaa voidaan vähentää pikkuhiljaa. Ehkäpä saadaan rakennettua jonnekin päin tallipihaa isompi laidun johon saataisiin meidän kisauran lopettaneet oripojat kuluttamaan energiaa yhdessä.

Sintillä on myös astutettu yksi meidän tammoista, Swirlin Fluffy Marshmallow. Toivottiin että rauhallinen tamma tasoittaisi tulevan varsan luonnetta ja yritys onnistui. 26.10.2018 syntyi kaunis hiirakko tammavarsa Berrylish Marshmallow Hus josta tuli enemmän emänsä kuin isänsä kaltainen. Onhan varsa energinen, mutta osaa myös ottaa rennosti.

Sinttiä on aika alkaa valmistelemaan laatuarvosteluihin kun ensimmäinen varsa on jo syntynyt ja kilpailu-ura on päättynyt. Ensimmäisenä edessä on valjakkoajojaoksen laatuarvostelu johon se on aikalailla jo valmis. Ori on ilmoitettu myös tämän kuun lopussa järjestettäviin avajaisnäyttelyihimme ja jännitämme saammeko Sintille heti ensiyrittämällä KTK-kelpoisuuden. Mikäli näin käy niin se suuntaa heti joulukuussa ponikantakirjatilaisuuteen. Nämä käytyään Sintti esitellään vielä shetlanninponien omassa laatuarvostelussa josta odotetaan saavamme kakkospalkinnon mikäli hyvä tuuri käy. Vielä ei ole varmuutta että tulemmeko käyttämään Sinttiä enempää jalostukseen, sillä haluamme pitää toistaiseksi ponien suvut tuoreina.

30. lokakuuta 2018 päiväkirjamerkintä, kirjoittanut Sanni (omistaja)
Olin juuri puhdistamassa karsinaa kun ovella vilahti jotain valkoista. Puistelin hetken päätäni ja luulin kuvittelevani kaiken kunnes vaaleahiuksinen Annika porhalsi hetken päästä samaan suuntaan. Ei kai vaan taas, mutisin itsekseni kun astelin nopeasti ulos tallista. Voi kyllä! Sintti oli päässyt jälleen vapaaksi ja kihisin kiukusta kun porhalsin ponin perään. Annika oli jo pinkomassa sen perässä sen minkä kerkesi sillä myös hän tiesi ettei Sinttiä saa houkuteltua ruualla kun se pääsee vapauden makuun.
- Mähän oon sanonu että sen kaa pitää olla varovainen. Eikö täällä kukaan ikinä kuuntele, kihisin kiukusta ja raivosin kaikille jotka oli vain kuuloetäisyydellä. Myös Miska ja Venla oli tulleet apuun kun karjaisin niille perseestä asti että täällä tarvitaan apua ettei Sintti pääse taas naapuriin liehittelemään tammoja. Viimeksikin meinasi käydä jo vahinko.
- Yritetään ajaa se tonne tallin edustalle, puuskutin muille ja kuulin hyväksyviä ääniä.

Jokainen asettautui sopiville paikoilleen ettei poniori pääsisi livahtamaan mistään raosta paikkoihin joista ei sitä varmasti ikinä kiinni saataisi. Valkoinen Sintti poni ryntäili edestakaisin ja valkoinen takapuoli nousi hetkittäin korkeallekin sen pukittaessa villisti. Sitä selvästi tympäsi ettei päässyt sinne minne olisi halunnut ja lähti etenemään onneksemme tallia kohti. Onni on U-kirjaimen mallinen tallirakennus sillä sinne on hyvä ajaa näitä karkulaisia joita on harva se päivä. Sintti ei kuitenkaan mennyt ihan sinne minne piti sillä ponipoika ryntäsikin täyttä laukkaa kentälle, mikä ei kyllä meitä haitannut sillä nyt saataisiin se ainakin pysymään yhdessä paikassa ilman vaaraa että se pääsisi livahtamaan kauemmas. Kenttällä hajaannuimme niin että saisimme Sintin ahdistettua nurkkaan ja Annika teki kunnon banzai loikan oriin riimunnaruun. Siinä Annika onnistuikin sillä vihdoinkin poni oli turvallisesti kiinni, vaikka protestoikin vastaan aika lahjakkaasti.

Annika talutti Sintin takaisin talliin ja sulloi sen karsinaan turvaan ja laittoi visusti oven kiinni ennenkuin tuli takaisin luokseni anteeksipyytelevänä. Kaikki oli onneksi nyt hyvin mutta muistuttelin miljoonannen kerran olemaan tiettyjen ponien kanssa varovainen kun ne on karkaamisen mestareita. Pitääkin laitella jotai muistutuslappuja näiden karkureiden karsinoiden oviin, mutisin itsekseni kun menin jatkamaan karsinan puhdistus operaatiota.virtuaalihevonen      a sim-game horse      ulkoasun © Cery 2018