:: Husgård Stud ::

Husgård Stud

Etusivu Jalostusorit Siitostammat Kasvatustoiminta Muu toiminta

Swirlin Fluffy Marshmallow "Karkki"

Rotu, sukupuoli: Shetlanninponi, tamma
Säkäkorkeus, väri: 98cm, hiirakko
Syntymäaika, ikä: 22.06.2018, 8-vuotias
Rekisterinumero: VH18-017-0490
Omistaja: Husgård Stud, VRL-05175
Kasvattaja: Swirlin Shetlands, Ruotsi
Painotuslaji: Valjakkoajo, noviisi
Kilpailutiedot: ominaisuuspistettä, tasolla /

Valjakkoajojaoksen laatuarvostelutilaisuus 30.11.2018
6 + 40 + 18 + 20 + 11 = 95p. VVJ II


kuvien © Cherie (CC BY 2.0)

Karkki on mitä suloisin ponitamma jonka kanssa päivittäiset askereet sujuvat moitteettomasti. Hieman ehkä laiskan pulskea tamma nauttii suuresti kaikesta ajasta mitä se saa viettää hoitajansa kanssa ja mitä enemmän sen kanssa viettää aikaa niin sitä tyytyväisempi tamma on. Karkki melkein nukahtaa joka kerta harjauksen aikana ja sitä saa aina vähän herätellä kun on aika laittaa kampeet niskaan ja lähteä liikkeelle. Karkki on kuin iso koiranpentu joka kulkee taluttajan perässä löntystäen ja pysyy paikallaan tilanteessa kuin tilanteessa vaikkei siitä pidettäisiin edes kiinni.

Liikuttaessa Karkki on aluksi hieman tahmea ja laiskanpuoleinen, mutta pienillä herättelyillä se alkaa toimimaan kuin unelmaponi. Se kuuntelee ohjastajan apuja taukoamatta ja toteuttaa niitä aina parhaansa mukaan. Karkki on aina loistanut tarkkuuskokeissa, sillä se on aina tasaisen varma suorittaja joka ei turhia hötkyile.

Kilpailupaikoilla Karkki on ehkä tallin helpoin hallittava, sillä sen käytös ei muutu mihinkään suuntaan kodin ulkopuolella. Yhtä rauhallinen ja uninen, mutta kun sen niskaan laitetaan vermeet ja suunnataan verryttelyyn niin ei se ei paljoa extra herättelyjä tarvitse. Karkki kyllä tietää milloin pitää yrittää tosissaan ja harvoin se on pettymys.

Sukutaulu & jälkeläiset

i. Ilke Antiphates
vkkkm, 100cm
ii. Ilke Antares
rnvkk, 102cm
iii. Ctesippus
rn, 105cm
iie. Tryphena
vkk, 100cm
ie. Ilke Hippodamia
rtkm, 98cm
iei. Eurylochus
vrt, 99cm
iee. Sofronia
rtkm, 96cm
e. Swirlin Cranberry Heaven
hrkko, 96cm
ei. Swirlin Galinthias
tprn, 98cm
eii. Geronimo
trn, 99cm
eie. Pyrenie
prt, 96cm
ee. Jul Erytheia
hrkko, 94cm
eei. Idomeneus
m, 96cm
eee. Jul Eudokia
hrkko, 92cm

s. 22.10.2018    she-t. Marshmallow Heaven Hus    (i. Wickerthorn Adrian)
s. 26.10.2018    she-t. Berrylish Marshmallow Hus    (i. Blackburns Sixten)

lue sukuselvitys tästä

i. Komea ja hyvärakenteinen 100cm korkea voikonkimo shetlanninponiori Ilke Antiphates on kasvattajalleen aikamoinen ylpeydenaihe, sillä Ilke Shetlands on toiminut kasvattajana vasta vähän aikaa. Antiphates on tilan kahden ensimmäisen kasvatin yhteinen jälkeläinen josta kasvoikin sitten mainio valjakkoponi. Antiphates menestyi kilpailuissa paremmin kuin he osasivat odottaa, vaikkei siitä ihan huippua tullutkaan. Oriin luonne on ystävällinen, mutta pientä ylivilkkautta on havaittavissa eteenkin ajaessa. Antiphates jäi tilalle jalostusoriksi sen jättäessä kilparadat taakseen ja on saanut tähän mennessä viisi jälkeläistä.

    ii. 102cm korkea ruunivoikko shetlanninponiori Ilke Antares oli yksi ensimmäisiä kasvatteja Ilke Shetlandsissa. Hyvärakenteinen ja lupaava ponin alku sai hyvän alun elämälleen ja siitä kasvoi menestyvä valjakkoponi jonka luonne oli energinen, mutta ystävällinen. Antareksen terveys oli kuitenkin vähän kyseenalaista sillä jostain syystä vähän vanhemmalla iällä sen jalat alkoivat oireilemaan ja sen kanssa jätettiin sitten kisaradat taakse aikaisemmin kuin haluttiin. Antaresta käytettiin jalostukseen vain pari kertaa ennenkuin ori päästettiin ikiuneen, sillä kaiken lisäksi sille tuli syöpäkasvain jota ei voitu leikata.

    ie. Ilke Hippodamia on 98cm korkea rautiaankimo shetlanninponitamma joka on ihan ensimmäinen Ilke Shetlandsin kasvatti. Kauniin ulkomuodon omaava ystävällinen ja rauhallinen tamma menestyi ihan kivasti valjakkoajossa vuosien ajan. Kasvattaja olisi toivonut hieman parempaa menestystä, mutta aloitteleva kasvattaja ymmärtää ettei heti voi saada täydellistä. Hippodamia oli täysin terve koko sen elämän ajan ja se jäi tilalle viettämään siitostamman elämää jätettyään kilparadat taakseen. Hippodamia sai kolme jälkeläistä ennenkuin se jätettiin kokonaan eläkkeelle nauttimaan laidunelämästä. Vielä tänäkin päivänä vanhana ponina Hippodamia laiduntaa Ilken laitumilla täysin terveenä vaikka tottakai ihan normaaleja ikääntymisen merkkejä alkaa olemaan jo.

e. Swirlin Cranberry Heaven on 96cm korkea hiirakko shetlanninponitamma joka ei ole ehkä kaunein rakenteeltaan, mutta siitä tuli mainio valjakkoponi. Leppoisan ja ystävällisen luonteen omaava tamma oli aina ajaessa yritteliäs ja tasaisen varma suorittaja. Eihän se aina palkinnoille yltänyt, mutta suurimmassa osassa osallistumissaan kilpailuissa kyllä. Lopulta se kuitenkin loukkasi jalkansa horjahtaessaan kuljetusautossa eikä se enää pystynyt kilpailemaan. Cranberry Heaven jätettiin kuitenkin sairasloman jälkeen toimimaan siitostammana ja se sai neljä kaunista jälkeläistä joista jopa kolme perivät tamman hienon luonteen, väristä puhumattakaan.

    ei. 98cm korkea tummanpunaruunikko shetlanninponiori Swirlin Galinthias oli sopusuhtaisen ja hyvän rakenteen omaava herra jonka luonteessakaan ei paljoa valitettavaa ollut. Olihan sillä aina paljon energiaa, mutta siitä huolimatta se oli todella helppo käsiteltävä sillä energisyys tuli esiin eniten ajaessa. Silloinkin se oli tasaisen varma suorittaja ja napsi sijoituksia tasaiseen tahtiin. Galinthias on kasvattajan yksi ylpeydenaiheista ja se jäi heille itselleen koko sen elämän ajaksi. Loppuajasta se toimi jalostusorina ja sai 15 jälkeläistä ennenkuin se jouduttiin lopettamaan kun sillä todettiin syöpä.

    ee. Jul Erytheia ostettiin Swirlin Shetlandsiin jo nuorena ponina. 94cm korkea hiirakko shetlanninponitamma oli mainio lisä tilan kasvatustoimintaan sillä se oli rakenteeltaan ja luonteeltaan heidän mielestään täydellinen. Rakenteessa ei ollut moitteen sijaa ja luonteeltaankin se oli todella ystävällinen ja rauhallinen. Erytheiasta löytyi kuitenkin aina ajaessa pilkettä silmäkulmasta ja menestyikin valjakkoajossa paremmin kuin osattiin ajatella, olihan se hieman vaatimattomammin menestyneestä suvusta. Erytheia jäi lopulta siitostammaksi Swirlin Shetlandsiin ja sai kolme jälkeläistä viimeisinä vuosinaan. Tamma päästettiin ikiuneen sen terveyden pettäessä iän myötä.

Päiväkirja

15. lokakuuta 2018 Päiväkirjamerkintä, kirjoittanut Sanni (omistaja)
Näin myynti-ilmoituksen muutamasta shetlanninponista jotka oli tuotu Ruotsista ja Norjasta ja kiinnitin heti huomiota pariinkin poniin, hiirakkoon tammaan ja mustaan oriin. Otin yhteyttä naiseen ja sovimme että tulisin kokeilemaan poneja parin päivän päästä ja ottaisin ne samantien mukaani mikäli ne miellyttävät. Molemmat olivat nuoria mutta ajokoulutus oli hyvällä mallilla ja ne olivat jo pikkuhiljaa aloittelemassa kisauriansa.

Pari päivää myöhemmin heitin pienempään, neljäpaikkaiseen kuljetusautoon varalta vähän kamppeita mikäli päätyisin ostelemaan poneja enemmänkin. Pitäähän sitä varalta ottaa mukaan omat riimut ja kuljetussuojat että saadaan ponit turvallisesti kotiin. Lähdin ajamaan jo aikaisin aamulla sillä edessä olisi 5 tunnin ajomatka suuntaansa. Matka oli puuduttava mutta onneksi ystäväni oli lupautunut mukaani joten tylsää hetkeä matkalla ei tullut.

Perillä Mikkelin kuppeella olimme hieman hukassa aluksi mutta pienen seikkailun jälkeen löysimme perille tallin pihaan. Kello oli puolen päivän ja pihalla hääräilevät ihmiset osasivat ohjata meidät oikeaan paikkaan jotta löytäisimme omistajan. Nainen löytyikin aika nopeasti ja hän alkoi näyttämään meille myytävät ponit ja kertoili vähän niiden suvuista. Pyysin näyttämään ensimmäisenä ponit joista olin kiinnostunut jo aikaisemmin ja sen jälkeen voisin katsoa että onko muita kiinnostavia. Ponienn kamppeet haettiin karsinoiden eteen ja varustin itse Karkin, kauniin hiirakon tamman. Ystäväni meni varustamaan oriin sillä hän oli halukas kokeilemaan hevosia myös ja auttamaan minua päätöksessä.

Pian saimme ponit harjailtua ja varustettua joten talutimme ne tyhjälle kentälle. Nousin Karkin kärryjen kyytiin ja kokeilin sitä kaikissa askellajeissa tehden vähän kaikkea mahdollista jotta näkisin miten tamma oikeasti toimii. Tamma toimi kuin unelma ja olin siihen enemmän kuin tyytyväinen. Olihan se ehkä hieman laiskanpuoleinen alkuun ja liikkui kuin täi tervassa, mutta kunnon herättelyjen jälkeen se suoriutui kaikesta tasaisen varmasti. Ainakaan siitä ei tulisi ongelmatapaus niinkuin monet ostokseni ovat tähän mennessä ollut. Vaihdoimme poneja vielä ystäväni kanssa että hänkin pääsisi testailemaan unelmien tammaa, Karkkia.

Kun saimme ponit testailtua ja olin molempiin enemmän kuin tyytyväinen niin talutin oriin takaisin talliin ja riisuin siltä varusteet. Tämän jälkeen menimme myyjän kanssa toimistoon hoitamaan kaikki paperit kuntoon samantien sillä en ottaisi tällä kertaa muita poneja sillä nämä kaksi olivat jo meille niin täydellisiä. Ystäväni jäi sillä aikaa laittamaan poneille kuljetussuojia ja pakkailemaan autoon mukaan tulevat varusteet. Lopulta löimme vielä kättä päälle Essiksi esittäytyneen naisen kanssa ja astelimme tallin puolelle. Kaikki kampeet oli jo autossa kun pari tallityttöä oli auttaneet ystävääni joten saisimme enää vain lastata ponit autoon ja lähteä ajelemaan takaisin kotiinpäin. Olihan kellokin jo kaksi ja kotona olisimme vasta seitsemän ja kahdeksan väliin. Swirlin Fluffy Marshmallow, eli Karkki ja Rågård Araboosh, eli Ara asteli molemmat autoon nätisti ja pääsimme aloittamaan kotimatkan.

Paluumatka kesti pidempään kun kävimme muutaman kerran tarkistamassa että poneilla on autossa kaikki hyvin. Kotona oltiin vasta iltaruokinnan aikaan joten saimme purkaa ponit samantien ja päästää ne mussuttamaan iltasapuskojaan uusiin karsinoihinsa. Muutkin ponit olivat jo sisällä joten myös vierustovereihin tutustuminen pääsee alkamaan. Kuljetussuojat irrotettiin jaloista heti ja molemmat syöksyivät ruokakupeilleen samantien vaikka heinää oli autossa ollut tarjolla enemmän kuin tarpeeksi. Pyysin tallityttöjä tarkkailemaan molemppia loppu illan mitä talli olisi auki että ne sopeutuisivat varmasti karsinoihinsa ja suuntasin sitten itse kotiin nukkumaan mieheni viereen. Olin ihan rättiväsynyt päiväreissusta ja ystävänikin pääsi ajelemaan kotiapäin.virtuaalihevonen      a sim-game horse      ulkoasun © Cery 2018