:: Husgård Stud ::

Husgård Stud

Etusivu Jalostusorit Siitostammat Kasvatustoiminta Muu toiminta

Seyfert Keaton "Keaton"

Rotu, sukupuoli: Shetlanninponi, ori
Säkäkorkeus, väri: 101cm, sysirautias
Syntymäaika, ikä: 20.05.2018, 8-vuotias
Rekisterinumero: VH18-017-0372
Omistaja: Husgård Stud, VRL-05175
Kasvattaja: Seyfert Shetlands, Ruotsi
Painotuslaji: Valjakkoajo, noviisi
Kilpailutiedot: ominaisuuspistettä, tasolla /

Ponien kantakirjaustilaisuus 20.09.2018
21 + 21 + 22 + 23 = 87p. KTK I

Valjakkoajojaoksen laatuarvostelutilaisuus 30.11.2018
8,5 + 40 + 17 + 20 + 15 = 100,5p. VVJ I


kuvien © Cherie (CC BY 2.0), lisää kuvia alempana

Keaton on jo ehtinyt hetkessä hankkia ympärilleen sitä rakastavia ihmisiä, mutta myös sitä vihaavia kuten apupoikana toimivan Nikon. Keaton on mestari karkailemaan pienestäkin raosta jos silmä välttää ja se onkin välillä raivostuttavaa. Sillä on ollut tapana karkailla myös tarhasta milloin mitenkin, mutta yllättävää että kun Sixten ja Keaton yhdistettiin niin se on vähentynyt vaikkei olekaan loppunut kokonaan. Niillä on ilmeisesti tarpeeksi mielenkiintoista tekemistä tarhassakin riekkuessa, vaikkakin välillä tuntuu että pojat tuhoavat toistensa loimia vähän turhankin usein.

Välillä tuntuu että silmät saa olla selässäkin kun tätä ponia alkaa harjailemaan ja varustamaan, mutta yleensä se nykyään kiinnitetään ristikiinnitykseen käytävälle tai pesukarsinaan niiden ajaksi. Se on nimittäin ainoa mistä se ei ole onnistunut pääsemään vielä karkuteille, paitsi silloin kerran kun sai pujotettua riimun pois päästä. Keaton osaa olla välillä yksi kiukkukalle ja levoton sielu. Kuten monet muutkin shetlanninponit, sillä on paha tapa näykkiä lähelle tulevia ihmisiä ja oikein kiukkuisella tuulella saattaa ehkä yrittää antaa monoakin. Nykyään se ei kyllä sitä uskalla tehdä itselleni, mutta muille kyllä. Onneksi Keaton on sen verran pienempi kokoinen että sitä on suhteellisen helppo hallita tilanteessa kuin tilanteessa. Pinteleitä ja suojia se ei kyllä ole koskaan arvostanut ja niitä laittaessa saa komentaa ponia topakasti ettei se kolauta polvellaan sinua naamaan.

Keaton on kyllä opetettu ratsuksikin, mutta ehdottomasti parhaimmillaan se on kärryjen edessä. Keaton uhkuu ja puhkuu intoa jo valjastaessa ja kun kärryt saadaan perään niin se on menoa. Alkuun Keaton on kuin kenguru joka saattaa alkaa protestoimaan ohjastajaa vastaan jos ei saa mennä niin lujaa kuin haluaisi. Alun jälkeen ori kuitenkin tasaantuu ja alkaa kulkemaan oikein mallikkaasti. Koulukokeessa astellaan aina nätisti kuunnellen tarkkaan mitä ohjastaja haluaa ja maratoonilla aletaan puksuttamaan reippaampaa tahtia ja välillä sitä saakin hillitä vähän. Tarkkuuskokeessa Keaton ei ole niinkään parhaimmillaan sillä virtaa riittää ja ponipoju ei haluaisi aina keskittyä työntekoon. Kyllähän se suoriutuu siitäkin mallikkaasti mikäli sen kanssa vain jaksaa vähän aikaa painia että saa Keatonin keskittymään ja rauhoittumaan.

Keaton on myös tottunut kuljettamaan ihmistä selässään ja sitä on opetettu myös kouluratsastuksen saloihin, mutta jotenkin ratsastaja selässään se temppuilee paljon enemmän kuin kärryjen edessä. Ratsastaja saattaakin nopeasti huomata että istuukin maassa eikä ponin selässä ja Keatonkin viilettää metrien päässä kunnon pierupukkilaukkaa. Topakan ratsastajan kanssa Keaton kyllä alkaa toimimaan ihan mukavasti.kuvien © Cherie (CC BY 2.0)

Sukutaulu & jälkeläiset

i. Seyfert Kendrick
rn, 102cm
ii. Seyfert Kent
trn, 103cm
iii. Prost Desiderio
m, 104cm
iie. Himmelgård Brisinga
rn, 101cm
ie. Krook Teri
trt, 100cm
iei. Krook Maximilian
tprt, 102cm
iee. Krook Tindra
rt, 98cm
e. Seyfert Roxanne
trt, 100cm
ei. Bygård Alvin
rn, 102cm
eii. Allén Andvaranaut
m, 103cm
eie. Bygård Sally
trt, 101cm
ee. Seyfert Rowena
rt, 98cm
eei. Stansgård Hrimfaxi
trt, 99cm
eee. Ågård Hvergelmir
vrt, 97cm

s. 24.10.2018    she-t. Husgård Seawau    (e. Bogård Pauwau)

lue sukuselvitys tästä

i. Seyfert Kendrick on erittäin hyvärakenteinen, 102cm korkea ruunikko shetlanninponiori joka jakaa ihmisten mielipiteitä aika hyvin kahtia. Jotkut rakastaa tätä ponia joka on täynnä tulta ja tappuraa ja jonka kanssa mikään ei ole mitenkään helppoa, mutta ymmärrettävästi osa inhoaa sitä. Kendrick on Seyfert Shetlandsin orilinjan edustaja josta tuli vaikeampi kuin toivottiin. Kasvattaja on kuitenkin osannut valjastaa kaiken sen energian valjakkoajoon jossa siitä tuli loistava. Siitä todisteena on palkintokaappi täynnä erilaisia ruusukkeita ja pokaaleja. Kisauran jälkeen Kendrickistä ei kuitenkaan tullut suosittua jalostusoria ja sillä onkin vain kymmenkunta jälkeläistä.

    ii. Seyfert Kent on 103cm korkea tummanruunikko shetlanninponiori jonka rakenne on mainio ja se on miellyttävä ajaessa, mutta muuten Kent on itse piru. Sillä on paha tapa napata kiinni jokaisen takalistosta joka vain uskaltaa lähelle ja Kentin perusilme onkin hapan kuin sitruunan syöneellä. Hieman ehkä pettymys kasvattajalleen, mutta sitä ollaan yritetty yhdistellä tasaisiin tammoihin sen jälkeen kun Kent jätti kilparadat. Kent ehti menestyä valjakkoajossa mainiosti pahoista tavoistaan huolimatta ja nykyään se viettääkin leppoista elämää jalostusorina kasvattajallaan.

    ie. Krook Teri oli miellyttävän ja rauhallisen luonteen omaava 100cm korkea tummanrautias shetlanninponitamma. Sen rakenne ei ollut mitenkään kummoinen, mutta sen luonne ja menestys tasoittivat tilannetta paljon. Teri ostettiin Seyfert Shetlandsiin jo nuorena ja se kilpaili vuosia valjakkoajossa menestyen keskivertoa paremmin. Valitettavasti tamma ehti saada vain yhden jälkeläisen, sillä Teri menehtyi toisessa varsomisessa yhdessä varsansa kanssa.

e. 100cm korkea tummanrautias shetlanninponitamma Seyfert Roxanne on kasvattajan ylpeydenaihe. Siinä yhdistyy hyvä rakenne, miellyttävä mutta energinen luonne, sekä kapasiteetti valjakkoajoon. Roxanne kilpaili hyvällä menestyksellä lukuisissa valjakkoajokilpailuissa vuosien ajan ennenkuin sen ura tyssäsi jalkavammaan jonka se onnistui saamaan tarhassa. Tammasta tuli toivuttuaan mainio emä varsoilleen ja se elää vieläkin Seyfert Shetlandsissa siitostammana. Tähän mennessä se on saanut vain pari varsaa joista ensimmäinen on Keaton joka myytiin eteenpäin kasvattajan toivoessa itselleen tammavarsaa.

    ei. Bygård Alvin on hieman tuntemattomampi nimi ponien suvuissa, sillä se ei menestynyt kovinkaan kummoisesti valjakkoajossa, mutta sen luonteessa ja rakenteessa ei ollut valittamista. Todella pienellä Bygårdin tilalla kasvatettu 102cm korkea ruunikko ori toimi monien juniorien ensimmäisenä valjakkoponina ja onkin opettanut monia nykyisiä valjakkoajajia lajin saloihin. Alvin kilpailikin vain vähän pienemmissä kilpailuissa ja ainoastaan kotimaassaan Norjassa, mutta kyllähän se niistä sijoituksia napsi nuorien kanssa. Alvinia käytettiin jalostukseen kymmenisen kertaa ennenkuin se lopetettiin iän aiheuttamien terveysongelmien vuoksi.

    ee. 98cm korkea rautias shetlanninponitamma Seyfert Rowena oli kasvattajansa yhden emälinjan ensimmäinen poni. Miellyttävän ja kaikin puolin helpon luonteen omaava Rowena teki hienon uran valjakkoponina pohjoismaissa ja sen rakenteessa ei ollut paljoa moitteen sijaa. Kilpailemisen lopetettuaan Rowenasta tuli hieno siitostamma Seyfert Shetlandsiin ja se sai neljä hienoa jälkeläistä. Rowena nukkui pois omassa karsinassaan luonnollisesti vanhuuttaan ilman kipuja 21-vuotiaana.

Päiväkirja

06. marraskuuta 2018 Päiväkirjamerkintä, kirjoittanut Sanni (omistaja)
Keaton on päättänyt tallin poneista ensimmäisenä kilpailemisen ja siirtynyt kokonaan jalostusorin tehtäviin. Kun sitten kauniin ruunikon tammamme Paukun ura päättyi ja oli valmis astutettavaksi niin se myös tehtiin. Olimme alusta asti päättäneet että haluamme itsellemme varsan Keatonista ja Paukusta ja vihdoinkin pääsimme toteuttamaan sen. Paukku tuli kantavaksi heti ensimmäisestä yrityksestä ja sitten alkoi pitkä odotuksemme.

24. päivä lokakuuta pitkä odotuksemme palkittiin ja parivaljakon varsa syntyi. Husgård Seawauksi nimetty kaunis tammavarsa oli emänsä tavoin ruunikko, mutta luonne on periytynyt selvästikin Keatonilta. Varsasta tuli kaikista yrityksistämme huolimatta Keatonin kaltainen ihmissyöjä jonka kanssa tuntuu että joka päivä on taistelua.

Nyt Keaton saa pitää hieman taukoa astutusjutuista ja nautiskella rennoista päivistä tarhassa ja leppoisasta liikunnasta. Alamme valmistella sitä valjakkoajojaoksen laatuarvosteluun sillä oriilla on kaikki valmista sitä varten. Toivottavasti saamme ilmoitettua sen mahdollisimman pian myös shetlanninponien laatuarvosteluun sillä Keaton on jo kantakirjattukin ensimmäisellä palkinnolla joten sillä on hyvät mahdollisuudet saada sieltä kakkospalkinnon. Vielä ei ole varmuutta tulemmeko käyttämään Keatonia vielä jalostukseen sillä haluamme pitää vielä suvut tuoreina.

31. lokakuuta 2018 Halloween valjakkovalmennus Maybeck Studissa, valmentajana Amelie Maybeck   (kutsu)
Selatessani internetin ihmeellistä maailmaa huomasin, että Maybeckissa järjestettiin jälleen toimintaa shetlanninponeille. Koska ponini on ollut viime aikoina varsin pirullinen liian vähästä aktiviteetista, päätin ilmoittautua valmennukseen pikimiten. Olin varma, että valmennus antaisi meille valjakkona varsin mielenkiintoisia kokemuksia. Ja siksi toiseksi, halloween teemainen valmennus kiehtoi minua ajatuksentasolla, ja aloin suunnittelemaan teemaan sopivaa ajopukua välittömästi. Minulle viikatemiehen puku, ponille luurankokuvioinen loimi ja kärryjen kyytiin pari pahvista luurankoa . Ei voisi perinteisempää pukua olla!

Valmennuspäivän koittaessa olin jännittynein mielin, sillä jo kotona kaikki sujui kuin täysi kaaos. Energinen ja jääräpäinen ponini lastautui traileriin vasta monen yrityksen jälkeen ja matkaan lähdettiin muutama tavara kotiin unohtuneena - jotka tietysti huomasin vasta perillä Maybeckissa. Onneksi Maybeckin siskokset kuitenkin lainasivat minulle vähän pilkaten kypärän ja ajopiiskan, jotta pystyin osallistumaan valmennukseen. Hävetti ihan mielettömästi, mutta ei voi mitään. Näitä sattuu.

Alkuverryttelyn teemana oli harmoniset, tasapainoiset siirtymiset sekä askellajien sisällä, että askellajien välissä. Valmentajana toiminut Amelie vahti jokaista valjakkoa kuin haukka, eikä antanut siimaa yhtään - kaikki siirtymiset piti tehdä ajatuksella loppuun asti ja jokaisesta puolivillaisesta suorituksesta sai niskoilleen vain "Tarkemmin " huudot. Vaikka olin ollut ihan varma, että tälläisten perustehtävien suorittaminen on meille helppoa, en voinut uskoa että kaikki sujui ihan päin peetä.

Kun valmennus eteni ja Amelie oli herätellyt valjakot tähän päivään, jatkoimme valmennusta pohkeenväistöharjoituksella. "Ei voi olla tosi" mä jupisin ohjaksien päässä, sillä viimeaikaiset pohkeenväistöharjoitukset ovat menneet ihan penkin alle. Yllätyksekseni pieni ja pippurinen ponini kuitenkin oli yllättävän kuuliainen ja suoriuduimme pohkeenväistöharjoitteista jo vähän paremmin. En tiennyt, olisiko minun pitänyt itkeä vai nauraa sillä poni oli edelleen kuin duracell pupu. Noin miljoonan toiston jälkeen Amelien kasvoille kuitenkin levisi hyväksyvä hymy, josta arvelin, että meidän osalta toistot olivat hiljalleen tässä. Luojalle kiitos, sillä olimme varmasti valmennuksen ärsyttävin ja raivostuttavin valjakko ponini vinkeiden vuoksi !

Valmennuksen loppua kohden fiilistelimme vielä vapaamuotoisesti halloweenia, otimme valokuvia yksin ja porukassa hienoista koristeista ja puvuista. Ja mikä mukavinta, Maybeckin siskokset valitsivat yllätykseksi päivän parhaan puvun ja antoi palkinnoksi halloween aiheisen loimen Maybeckin logolla varustettuna. Meille voittoa ei tänään suotu, mutta siskokset antoivat jokaiselle lohdutuspalkinnoksi halloween aiheisen pussin täynnä porkkanoita. Pitäisikö tästä päätellä, että Maybeckin siskokset ovat aavistuksen halloween faneja.

Takaisin kotiin päästyäni lämmäsin valmennuksessa otetun kuvan Facebook-tililleni saatetekstillä "Viikon loma nyt kiitos". Se kiteytti osuvasti ajatukseni tästä valmennuksesta.virtuaalihevonen      a sim-game horse      ulkoasun © Cery 2018