:: Husgård Stud ::

Husgård Stud

Etusivu Jalostusorit Siitostammat Kasvatustoiminta Muu toiminta

Rågård Araboosh "Ara"

Rotu, sukupuoli: Shetlanninponi, ori
Säkäkorkeus, väri: 102cm, musta
Syntymäaika, ikä: 26.05.2018, 8-vuotias
Rekisterinumero: VH18-017-0488
Omistaja: Husgård Stud, VRL-05175
Kasvattaja: Rågård Shetlands, Norja
Painotuslaji: Valjakkoajo, noviisi
Kilpailutiedot: ominaisuuspistettä, tasolla /

Valjakkoajojaoksen laatuarvostelutilaisuus 30.11.2018
6 + 40 + 18 + 20 + 12 = 96p. VVJ II


kuvien © Cherie (CC BY 2.0)

Ara on tallin Norjan vahvistus joka on aavistuksen ärsyttävä luonteeltaan, sillä se saattaa olla yhtenä päivänä itse ihanuus jonka kanssa asiat toimii hyvin ja seuraavana se leikkii kunnon ihmissyöjäponia. Onneksi meille tulon jälkeen olemme saaneet kitkettyä siltä pois noita huonompia päiviä pois, mutta edelleen ainakin kaksi päivää viikosta on yhtä hampaiden ja kavioiden väistelyä. Käytävällä ristikiinnityksessä ollessa se osaa kuitenkin käyttäytyä mallikkaasti kaikkien onneksi, ainakin suurimman osan ajasta, joten sen suurempia hiusten repimisiä ei enää tallilla nähdä ainakaan Aran vuoksi. Varustessa Aralla on kuitenkin paha tapa pullistella ja kannattaakin aina tarkistaa että vermeet on kunnolla ennenkuin lähtee liikenteeseen.

Ajaessa Ara on yksi tallin mukavimmista, vaikkakin sillä on paha tapa välillä höseltää vähän liikaa jonka vuoksi se ei ole ihan parhaimmillaan tarkkuuskokeissa. Muuten Ara suoriutuu kaikesta mallikkaasti ja kuuntelee ohjastajan kaikkia apuja taukoamatta. Alkuaikoina saimmekin vääntää kättä että kenestä tulee Aran vakioliikuttaja sillä jokainen olisi halunnut sen tehtäväkseen. Aran kanssa on tärkeää käydä säännöllisesti ajamassa metsän siimeksessä jossa se saa purkaa pahimpia energioitaan jotta se jaksaa sitten keskittyä kunnolla oikeaan työntekoon.

Kilpailupaikoilla Ara on hieman häseltäjä joka haluaisi nähdä ja tutustua kaikkeen ja kaikkiin. Sen kanssa kannattaakin käydä kiertelemässä ympäri kisapaikan heti alkuun että se näkee ettei siellä ole mitään ylitsepääsemättömän kiinnostavaa jonka vuoksi ei sitten jaksaisi keskittyä.

Sukutaulu & jälkeläiset

i. Rågård Amarel
m, 103cm
ii. Rågård Amarock
m, 104cm
iii. Aramantula
trn, 105cm
iie. Kadienne
m, 102cm
ie. Beaud Jovanna
rn, 100cm
iei. D.D. Joackim
trn, 102cm
iee. Beaud Valinna
rt, 98cm
e. Faren Flaun
trn, 101cm
ei. Faren Savan
rn, 103cm
eii. Maggot
rtkm, 104cm
eie. Sivanna
prn, 102cm
ee. Faren Flea
rt, 100cm
eei. Balouwed
prt, 103cm
eee. Faren Fee
vrt, 98cm

s. 30.10.2018    she-o. Coco Nutshake Hus    (e. Mudyard Cheyanna)

lue sukuselvitys tästä

i. 103cm korkea musta shetlanninponiori Rågård Amarel oli rohkean ja rauhallisen luonteen omaava ponipoika joka kilpaili aikoinaan paljon valjakkoajokilpailuissa. Menestys oli kuitenkin meni aikalailla laidasta laitaan sillä sen terveys petti parikin kertaa kesken kauden. Ensimmäisellä kerralla se joutui toipumaan vaikeasta ähkystä ja toisella kerralla sen ura päättyikin kun jalka viottui kesken kilpailujen. Kaikesta huolimatta Amarel jäi uran jälkeen jalostuskäyttöön ja sai parikymmentä varsaa. Se päästettiin ikiuneen 19-vuotiaana kun sille tuli taas paha kaasuähky.

    ii. Rågård Amarock oli 104cm korkea musta shetlanninponiori joka kilpaili valjakkoajossa hyvällä menestyksellä. Amarock oli todella rohkea, päättäväinen ja hurmaava ori joka myös kantakirjattiin todella hyvin pistein. Sitä alettiin käyttämään jalostuksessa jo suhteellisen nuorena ja jättikin jälkeensä yli kaksikymmentä jälkeläistä ympäri pohjoismaita. Koko elämänsä se sai viettää kasvattajallaan jossa se myös nukkui pois 19-vuotiaana.

    ie. 100cm korkea ruunikko shetlanninponitamma Beaud Jovanna oli kauniilla ulkomuodolla, mutta hieman känkkäränkkä luonteella siunattu poni joka kilpaili nuorena valjakkoajon parissa. Jovanna menestyi oikein mukavasti sijoittuen useimmissa kilpailuissa mihin se vain osallistui. Jovanna oli niin sanotusti yhden ihmisen hevonen ja se toimikin erään nuoren naisen kilpaponina koko sen elämän ajan. Se jätti jälkeensä neljä varsaa ennenkuin menehtyi viimeisimmän varsomiseen.

e. 101cm korkea tummanruunikko shetlanninponitamma Faren Flaun on kaikkien rakastama neitokainen sillä sen luonne oli uskomattoman ystävällinen ja rehellinen. Se toimi aina kuin ihmisen mieli ja menestyi valjakkoajon parissa paremmin kuin hyvin. Lukuisat voitot ja sijoitukset kansallisista kilpailuista täyttivät sen palkintokaapin nopeasti ja tamma kantakirjattiinkin hyvin pistein. Flaun sai ensimmäisen varsansa jo nuorena ja astutettiin vielä kolme kertaa sen jättäessä kilparadat taakseen. Nykyään tamma viettää leppoisia eläkepäiviään kasvattajallaan.

    ei. Faren Savan oli hieman ärsyttävän luonteen omaava 103cm korkea ruunikko shetlanninponiori. Sen kilpailu-ura meni aikamoista vuoristorataa sillä se oli aikamoinen tuuliviiri joka välillä keskittyi hommiin täysillä ja välillä sitä ei kiinnostanut ollenkaan. Eihän siinä mitään, olihan Savan lahjakas valjakkoponi mutta minkäs teet jos ponia ei vain kiinnosta toimia kuten pitäisi. Tämän vuoksi siitä ei tullut koskaan mitenkään suosittua jalostusoria ja saikin vain viisi jälkeläistä joista vain kaksi menestyi kilpailuissa paremmin kuin Savan itse. Ori päästettiin ikiuneen 20-vuotiaana sen katkaistessa takajalan laitumella.

    ee. Rautias shetlanninponitamma Faren Flea oli 100cm korkea, mutta siitä löytyi ponia enemmän kuin uskottiinkaan. Sen uskomaton työmoraali ja muutenkin innokas asenne liidättivät valjakon usein vähintäänkin sijoituksille valjakkoajon parissa ja kyllähän se kantakirjattiinkin ihan hyvin pistein. Flean luonne oli äärimmäisen lempeä ja se rakasti kaikkia ja kaikkea. Ensimmäinen varsa syntyi sen ollessa nuori ja jatkoi vielä siitostamman elämää kasvattajallaan sen lopettaessa kilpailemisen. Kaikki sen viisi jälkeläistä perivät sen luonteen ja kapasiteetin ja menestyivät kilparadoilla keskivertoa paremmin.

Arvokisamenestys

30.11.2018 Maybeck Stud VVJ cup, noviisi : 8/81

Päiväkirja

15. lokakuuta 2018 Päiväkirjamerkintä, kirjoittanut Sanni (omistaja)
Näin myynti-ilmoituksen muutamasta shetlanninponista jotka oli tuotu Ruotsista ja Norjasta ja kiinnitin heti huomiota pariinkin poniin, hiirakkoon tammaan ja mustaan oriin. Otin yhteyttä naiseen ja sovimme että tulisin kokeilemaan poneja parin päivän päästä ja ottaisin ne samantien mukaani mikäli ne miellyttävät. Molemmat olivat nuoria mutta ajokoulutus oli hyvällä mallilla ja ne olivat jo pikkuhiljaa aloittelemassa kisauriansa.

Pari päivää myöhemmin heitin pienempään, neljäpaikkaiseen kuljetusautoon varalta vähän kamppeita mikäli päätyisin ostelemaan poneja enemmänkin. Pitäähän sitä varalta ottaa mukaan omat riimut ja kuljetussuojat että saadaan ponit turvallisesti kotiin. Lähdin ajamaan jo aikaisin aamulla sillä edessä olisi 5 tunnin ajomatka suuntaansa. Matka oli puuduttava mutta onneksi ystäväni oli lupautunut mukaani joten tylsää hetkeä matkalla ei tullut.

Perillä Mikkelin kuppeella olimme hieman hukassa aluksi mutta pienen seikkailun jälkeen löysimme perille tallin pihaan. Kello oli puolen päivän ja pihalla hääräilevät ihmiset osasivat ohjata meidät oikeaan paikkaan jotta löytäisimme omistajan. Nainen löytyikin aika nopeasti ja hän alkoi näyttämään meille myytävät ponit ja kertoili vähän niiden suvuista. Pyysin näyttämään ensimmäisenä ponit joista olin kiinnostunut jo aikaisemmin ja sen jälkeen voisin katsoa että onko muita kiinnostavia. Ponienn kamppeet haettiin karsinoiden eteen ja varustin itse Karkin, kauniin hiirakon tamman. Ystäväni meni varustamaan oriin, Arabooshin, sillä hän oli halukas kokeilemaan hevosia myös ja auttamaan minua päätöksessä.

Pian saimme ponit harjailtua ja varustettua joten talutimme ne tyhjälle kentälle. Testailin Karkki ponia kaikessa mahdollisessa ennenkuin vaihdoimme poneja vielä ystäväni kanssa että hänkin pääsisi testailemaan unelmien tammaa, Karkkia. Itse nousin Aran kärryjen kyytiin ja aloittelin sitten sen kanssa kokeilut. Ara teki kaiken innokkaasti ja kuunteli kaikkia apujani herkeämättä. Hieman ehkä liikaa energiaa oli ja sillä oli pieni paha tapa säheltää innostuessaan, muttei se kyllä minua haittaisi ollenkaan. Jotain Arassa oli johon rakastuin täyttä päätä ja tiesin heti että tämän oriin haluan itselleni hinnalla millä hyvänsä.

Kun saimme ponit testailtua ja olin molempiin enemmän kuin tyytyväinen niin talutin oriin takaisin talliin ja riisuin siltä varusteet. Tämän jälkeen menimme myyjän kanssa toimistoon hoitamaan kaikki paperit kuntoon samantien sillä en ottaisi tällä kertaa muita poneja sillä nämä kaksi olivat jo meille niin täydellisiä. Ystäväni jäi sillä aikaa laittamaan poneille kuljetussuojia ja pakkailemaan autoon mukaan tulevat varusteet. Lopulta löimme vielä kättä päälle Essiksi esittäytyneen naisen kanssa ja astelimme tallin puolelle. Kaikki kampeet oli jo autossa kun pari tallityttöä oli auttaneet ystävääni joten saisimme enää vain lastata ponit autoon ja lähteä ajelemaan takaisin kotiinpäin. Olihan kellokin jo kaksi ja kotona olisimme vasta seitsemän ja kahdeksan väliin. Swirlin Fluffy Marshmallow, eli Karkki ja Rågård Araboosh, eli Ara asteli molemmat autoon nätisti ja pääsimme aloittamaan kotimatkan.

Paluumatka kesti pidempään kun kävimme muutaman kerran tarkistamassa että poneilla on autossa kaikki hyvin. Kotona oltiin vasta iltaruokinnan aikaan joten saimme purkaa ponit samantien ja päästää ne mussuttamaan iltasapuskojaan uusiin karsinoihinsa. Muutkin ponit olivat jo sisällä joten myös vierustovereihin tutustuminen pääsee alkamaan. Kuljetussuojat irrotettiin jaloista heti ja molemmat syöksyivät ruokakupeilleen samantien vaikka heinää oli autossa ollut tarjolla enemmän kuin tarpeeksi. Pyysin tallityttöjä tarkkailemaan molemppia loppu illan mitä talli olisi auki että ne sopeutuisivat varmasti karsinoihinsa ja suuntasin sitten itse kotiin nukkumaan mieheni viereen. Olin ihan rättiväsynyt päiväreissusta ja ystävänikin pääsi ajelemaan kotiapäin.virtuaalihevonen      a sim-game horse      ulkoasun © Cery 2018