Schizophrenia

Schizophrenia

VH14-021-0615 / #PKK2220

trakehner ori
s. 20.04.2014, 15-vuotias
musta sabino/splash, 171cm

om. Natalia (VRL-05175)
kasv. Erica Math, Saksa

yleispainotteinen
ko: Vaativa B, re: 140cm, CIC2

Katso Skitson kilpailusijoitukset
Lue Skitson päiväkirjaa


Saavutukset
Tavoitteena KTK, KRJL + PKK arvonimet

Esteratsastuksen laatuarvostelu 06/17
7,5 + 40 + 20 + 20 + 15 = 102,5p. ERJ I

Kenttäratsastuksen laatuarvostelu 10/18
7 + 40 + 16 + 20 + 15 = 98p. KERJ II


Jälkeläiset
Skitso ottaa vastaan tuontisukuisia puoliverisiä, täysiverisiä ja poni- tammoja. Se kantaa värigeenejä EE/aa/nSb/nSpl, joten sen varsoilla on mahdollisuus sabino/splash -väritykseen.

trakehner ori Skywards André
syntynyt 20.01.2017
emänä Rialta

suom. puoliverinen tamma Algophobia
syntynyt 29.07.2017
emänä Ankylosing Spondylitis

suom. puoliverinen tamma Primrose
syntynyt 23.06.2018
emänä Paylor

Tämän hevosen nähdessään voi vaan kiittää luojaa ettei itse omista sitä. Skitson kohdalla nimi, luonne ja ulkonäkö nimittäin sopivat valitettavan hyvin yhteen. Ehkä sen luonteeseen vaikuttaa paljon että suku on puoliksi täysiveristä, mutta olemme antaneet orille anteeksi kaikki sen tekemät vahingot sen mahtavan kapasiteetin vuoksi.

Hoitaessa Skitsoa kannattaa varoa ihan ensimmäisenä ettei jää sen jalkoihin. Välillä oriin iskee jokin ihmeellinen kohtaus jolloin se kuvittelee joka nurkan takana olevan pelottavia vihreitä miehiä ja sehän saakin Skitson kavahtelemaan vähän joka suuntaan. Turhankin usein Skitso kulkee kahdella jalalla ja sitä on hankala kontrolloida, joten suosittelemme pitämään ketjunarua suussa taluttaessa paikasta toiseen. Hoitotoimenpiteet ja varustus tapahtuu aina käytävällä ristikiinnityksessä jotta suurempia vahinkoja ei pääse tapahtumaan. Välillä usko loppuu totaalisesti oriin vinkeisiin, mutta ei niitä auta kuin kestää sillä ne ei ole mennyt vielä ainakaan niin pahoiksi että sattuisi vakavia onnettomuuksia.

Sileällä työskennellessä Skitsoa on todella vaikea saada keskittymään työskentelyyn ja saakin pistää aina parastaan että harjoitukset pysyvät monipuolisina. Kun oriin saa hyvin kuulolle ja jarrut toimimaan niin siitä tulee oikein mukava ratsastettava. Skitso on ollut aina erittäin herkkä joten se ei tarvitse kuin pienet avut toimiakseen, ei siis kannata iskeä pohkeita kiinni liian lujaa tai huomaat äkkiä nieleväsi kentän hiekkaa. Vielä ratsastaessakin saa varoa oriin ihmeellisiä sivuloikkia, sillä pienet vihreät miehet seuraavat sitä sen mielestä myös ratsastusalueille.

Esteratsuna Skitso on aina ollut oikea mallioppilas, sillä esteradalla sen keskittyminen pysyy paremmin kasassa kun on mielekkäämpää tekemistä. Esteet nähdessään sillä ei vaan meinaa aina jarrut toimia, joten kannattaa aina purkaa ennen hyppäämistä siltä ylimääräistä energiaa muilla tavoin. Aikaratsastuksessa Skitso on aina ollut parhaimmillaan, sillä se on nopea ja erittäin ketterä. Tiukat kaarrokset suuressa vauhdissa ei tuota mitään ongelmia ja esteetkin ylittyvät yleensä puhtaasti.

Maastoon päästessä orilla yleensä lähtee aina mopo käsistä ja sen selässä saakin tehdä paljon töitä jotta saa sen rauhoittumaan. Skitsolla on paha tapa tehdä suuria sivuloikkia yhtäkkiä ellei ratsastaja osaa pitää varansa. Maastoesteradalla se onkin parhaimmillaan, sillä siinä yhdistyvät vauhti ja esteiden hyppääminen. Skitsolla riippuu aina päivästä että kavahteleeko se takajaloilleen uusia erikoisesteitä nähdessään vai ylittääkö ne puhtaasti ilman ongelmia.

Kilpailupaikalla Skitson kanssa saa yleensä tehdä erikoisia poikkeuksia verrattuna muihin ratsuihin, mutta mielestämme ne on kannattanut oriin hyvän kapasiteetin vuoksi. Skitsolle hankitaan aina kilpailupaikalta oma karsinapaikka jossa se saa ratojen välillä levätä rauhassa ja siellä on myös turvallista varustaa tämä sekopää, jos nyt niin voi sanoa. Joka kerta ennen verryttelyyn menoa Skitso juoksutetaan rauhallisella paikalla liinassa tai käydään vähän maastossa verryttelemässä reippaassa laukassa. Itse verryttelyn puolella sen kanssa ei hirveän kauaa kannata olla, sillä se saa oriin hermostumaan aika nopeasti. Varsinkin kilpailupaikalla on erityisen tärkeää, että Skitsoa kuljetetaan paikasta toiseen suitset päässä ja liina riimunnarun tilalta.

Sukutaulu & -selvitys

i. Nightbeast
xx, m, 175cm <
ii. Cryptmutant
xx, m, 177cm
iii. Conrad
xx, m, 179cm
iie. Heinrike
xx, trn, 175cm
ie. Nikita
xx, rn, 169cm
iei. Eckehard
xx, trn, 171cm
iee. Kreszentia
xx, rn, 167cm
e. Surya
trak, m sb, 167cm
ei. Aragorn
trak, m, 168cm
eii. Bertram
xx, m, 170cm
eie. Arabella
trak, trn, 166cm
ee. Svanhild
trak, m sb, 164cm
eei.Albrecht
xx, rn, 167cm
eee. Swan
trak, m sb, 161cm

klikkaa nähdäksesi sukuselvityksen

i. Nightbeast on mielenkiintoisen yhdistelmän tuotos. Rauhallinen ratsutamma yhdistettiin erittäin temperamenttiseen laukkaoriin ja tulokseksi saatiin tämä isänsä tavoin yönmusta pirullinen ori jolla on erittäin hyvä kapasiteetti. Nightbeast on näyttänyt kykynsä isojen luokkien kenttäratsuna eikä sitä voi moittia kapasiteetista koulu- ja esteradoillakaan. Hankala luonne valitettavasti periytyi isältä, mutta annetaan se anteeksi erittäin ansiokkaan kilpailemisen vuoksi. Nightbeastilla on takanaan kolme kenttämestaruutta, sekä ollut mukana myös isoissa koulu- ja estekilpailuissa sijoittuen. Korkeutta tältä komeudelta löytyy 175cm verran eikä rakenteessakaan ole ollut valittamista, sillä se on perinyt sen emältään.

    ii. Cryptmutant on yönmusta englantilainen täysiverinen ori joka oli eläessään oikea ratojen kauhu. Laukkahevosena toiminut ori aiheutti kaaoksen aina, aivan sama minne se vietiin. Sen selkään kovinkaan moni jockey ei uskaltanut sillä kaikki pelkäsivät henkensä edestä, mutta Cryptmutantin onneksi eräs nuori mies suostui sen vakiojockeyksi. Ori menestyi erittäin hyvin keskipitkillä matkoilla ja onhan sillä takanaan myös arvokisamenestystä. Jo nelivuotiaana tämä huimat 177cm korkea ori päätyi jalostuskäyttöön, sillä se loukkasi viimeisessä kilpailussaan etujalan. Vielä tänäkin päivänä Cryptmutant on suosittu jalostusori josta myös ratsukasvattajat haluavat varsoja sen uskomattoman voiman ja kestävyyden vuoksi.

    ie. Nikita on kaunisrakenteinen englantilainen täysiverinen tamma joka on koko elämänsä toiminut kenttäratsuna. Mikään isojen ratojen mestari se ei koskaan ole ollut, mutta ihan hyvää menestystä on tullut CIC2 luokista. Ystävällisen ja rauhallisen luonteen omaava Nikita on 169cm korkea isomerkkinen ruunikko tamma joka toimii nykyään ainoastaan siitostammana, sillä sen hermot eivät enää kestäneet suurien kisapaikkojen hälinää. Hyvän rakenteensa vuoksi Nikita kuitenkin toimii edelleen siitostammana ja on saanut tähän mennessä kolme varsaa.

e. Surya oli kaunis 167cm korkea musta sabino trakehner tamma joka menestyi este- ja kouluradoilla ihan kivasti. Mikään isojen ratojen tähti se ei ole koskaan ollut, mutta 140cm / vaativa A radat menivät helpostikin nuoren ratsastajansa kanssa. Takanaan sillä onkin kaksi juniorimestaruutta kouluratsastuksen puolella, sekä yksi esteradoilta. Tamma oli omistajaperheen ainoa hevonen johon panostettiin erittäin paljon. Valitettavasti Surya menehtyi onnettomuudessa matkalla kilpailupaikalta kotiin. Tamma ehti saada ainoastaan yhden varsan joka on meidän oma Schizophrenia.

    ei. Aragorn on 168cm korkea musta trakehner ori josta löytyy säpäkkyyttä edelleen eläkepäivilläänkin. Koko kilpailu-uran aikana se voitti kolme kotimaansa estemestaruutta ja takanaan sillä on myös lukuisia sijoituksia ja voittoja muista isommista kilpailuista. Aragorn on luonteeltaan erittäin miellyttämisenhaluinen ja ystävällinen, mutta tiettyä säpäkkyyttä ja taisteluntahtoa siinä on ollut aina syntymästään asti. Ori viettää eläkepäiviään kasvattajallaan Saksassa ja nauttii rauhallisesta elämästään.

    ee. Svanhild on aivan tavallinen harrasteratsu jolla on startattu muutamissa pienemmissä koulukilpailuissa, niissä tosin voittaen tai ainakin sijoittuen. Se toimi omistajaperheen teini-ikäisen tytön ratsuna ja sai nauttia erittäin rauhallista elämästä maalla. Svanhild on 164cm korkea trakehner tamma jonka karvapeitettä koristaa musta sabino väritys. Se on aika erikoinen näky joten se kyllä huomataan eri paikoissa.