Rialta

Rialta

VH13-006-0193 / #PKK2401

eng. täysiverinen tamma
s. 12.06.2013, 12-vuotias
voikko, 164cm

om. Natalia (VRL-05175)
kasv. Rachel Holm, Iso-Britannia

yleispainotteinen
ko: Vaativa B, re: 140cm, CIC3

Katso Riinan kilpailusijoitukset
Lue Riinan päiväkirjaa


Saavutukset
Tavoitteena KTK, ERJL + PKK arvonimet

Kouluratsastuksen laatuarvostelu 10/18
7 + 40 + 19 + 20 + 15 = 101p. KRJ I

Kenttäratsastuksen laatuarvostelu 10/18
7 + 40 + 15 + 21 + 15 = 98p. KERJ II


Jälkeläiset
Riina ottaa vastaan tuontisukuisia puoliverisiä, täysiverisiä ja ponioreja. Se kantaa värigeenejä ee/aa/nCr, joten sen varsoilla on mahdollisuus voikko -väritykseen.

trakehner ori Skywards André
syntynyt 20.01.2017
isänä Schizophrenia

eng. täysiverinen tamma Absurd Rebel
syntynyt 11.05.2017
isänä Ungodly Abyss

Riina on tamma, joka pitää huolta linjoistaan liikkumalla säännöllisesti ja monipuolisesti. Se taitaa sekä este- että kouluratsastuksen, mutta kilpahevosen asenteestaan ja toimintamallistaan huolimatta ei ole se huonoin valinta maastokaveriksikaan. Ratsun käytös on aina kohteliaan väliinpitämätöntä, mutta silti huolella hiotun oloista. Hevoskavereitaan Riina kohtelee viileän rauhallisesti, kiihtymättä ollenkaan edes niille, jotka tavoittelevat sen kruunua tammahaassa. Neiti on onnistunut värväämään itselleen niin paljon kannattajia, että sen ei tarvitse sotkea kavioitaan jos tulee tappelu, muut hoitavat asian tamman käskystä.

Hoidettaessa on kummallekin osapuolelle mukavampaa, mikäli hevonen osaa käytöstavat ja ymmärtää tulevansa harjatuksi ja satuloiduksi joka tapauksessa, käytti sitten voimiaan vastaan haraamiseen tai ei. Riina ymmärtää pääsevänsä vähemmällä, jos käyttäytyy hyvin. Ei se erityisesti tunnu pitävän mistään tai osoittavan nauttivansa mistään. Omaa hoitajaansa tamma silti suosii ja tuntuu rikkovan omaa käytösmalliaan ja kerjäävän silityksiä ja rapsutuksia. Yhtään vieraampien kanssa neiti on täysin eleetön. Kun tulee aika puhdistaa kaviot, neiti nostaa ne itse kevyellä avustuksella ilmaan ja normaalitilanteessa myös pitää itse ylhäällä. Jos Riina tuntee, kuinka hoitaja on epävarma ja ei ole oikein varma siitä mitä tekee, se yrittää saman tien vetää jalkansa pois hänen käsistään. Potkimista ei tarvitse pelätä tämänkään jälkeen, sellaista se ei tee. Satuloinnissa neiti toimii aivan kuten kuuluukin. Normaalin ratsun tapaan se pullistelee lievästi satulavyötä kiristettäessä, mutta ei järjestä showta. Satulavyön kanssakaan ei tarvitse nousta selkään tätä remmiä kiristämään, vaan hieman voimaa käyttämällä se kiristyy helposti maastakäsinkin. Suitset nähdessään Riina nostaa päänsä ylös. Sitä voi ottaa kiinni korvasta tai harjasta ja vetää rauhallisesti pään takaisin sopivalle korkeudelle. Tamma avaa kyllä suunsa itse kuolaimia varten, joten suitsiminen onnistuu vaikkapa pitelemällä toisella kädellä kiinni riimusta ja pujottamalla toisella kädellä kuolaimet tamman suuhun ja niskahihnan korvien taakse. Yhä edelleen jokin vetää sitä turpaa kohti taivasta, mutta Riina ei keksi esimerkiksi näykätä, vaikka sitä pitäisi väkisin riimusta kiinni.

Jokainen hevonen on hieman erilainen lämmittelyn ja itse treenin aikana - paitsi Riina, joka kulkee aina vaivattomasti ja kuuntelee apuja loistavasti. Se tarvitsee ratsastajan, joka osaa käskeä sitä juuri oikein ja juuri oikeaan aikaan, jotta se menisi hienosti, mutta mikäli avut ovat selkeät ja hyvät, se ei koe tarvetta yrittää väistää ne tai tapella niitä vastaan. Askellajit ovat hevoselle hyvin pehmeät ja vaikka laukka tuppaa välillä kiihtymään liikaa, on se helppo ratsu pitää hallinnassaan. Kun koulukenttä muutetaan estekentäksi, tamman liikkuminen muuttuu hieman. Se ei enää pysy ollenkaan hitaassa laukassa tai kauniissa ravissa, vaan pidentää askeltaan jatkuvasti. Lähestyminen on aina nopea ja hypätessään Riina luimistaa korvansa. Sivustakatsojat sanovat usein kuinka tamma näyttää potkaisevan maata ja lentävänsä vahingossa sen sijaan että se hyppäisi tarkoituksella. Ratsastaja ei huomaa tällaista.

Kilpailutilanne ei ole uusi juttu Riinalle. Sen kuin vain tekee kuin kotonakin, ratsastajaa vain pitää vähän vahtia, koska hän tuntuu hermoilevan ja istuvan jäykästi. Lähes tylsistyneenä Riina tekee taas kerran luokkansa parhaan tuloksen ja palaa hakemaan yhden ruusukkeen lisää. Mitähän sitä ostaisi palkintorahoilla tällä kertaa?

Sukutaulu & -selvitys

i. Abednego
xx, vrt, 165cm
ii. Abidemi
xx, rt, 167cm
iii. Absalom
xx, rt, 169cm
iie. Violante
xx, vrt, 165cm
ie. Ustinya
xx, vrt, 163cm
iei. Halldor
xx, rt, 164cm
iee. Undine
xx, vrt, 161cm
e. Ricarda
xx, vkk, 163cm
ei. Ealhstan
xx, vrt sb, 164cm
eii. Kronor
xx, rt, 166cm
eie. Salena
xx, rn sb, 163cm
ee. Ridwana
xx, vkk, 161cm
eei. Xystos
xx, rt, 163cm
eee. Riona
xx, vkk, 160cm

klikkaa nähdäksesi sukuselvityksen

i. Abednego on 165cm korkea vaaleanrautias englantilainen täysiverinen ori jonka luonne on täysiveriselle tyypillisen tulinen. Kilpailupaikoilla ei ollut epätavallista nähdä tämän orin tanssahtelevan hoitajansa vierellä ja machoilemassa kilpakosijoilleen. Abednego kilpaili aikoinaan kenttäratsastuksessa hyvin menestyen ja se oli tunnettu myös hyvistä hyppylahjoistaan. Rialta oli sen viimeisiä varsoja ennenkuin se päästettiin kokonaan eläkkeelle.

    ii. Abidemi oli eläessään hyvin menestynyt kenttäratsu, mutta valitettavasti menehtyi kaasuähkyn seurauksena vain pari vuotta kilpailu-uran loppumisesta. Tämän 167cm korkean rautiaan orin rakenne ei ollut mitenkään kaunis, mutta sen korvasi sen hyvä kapasiteetti esteradoilla. Abidemi oli parhaimmillaan rataesteillä ja maasto-osuudella, koulupuolelle se oli hieman liian raskasliikkeinen.

    ie. Ustinya on kipakan luonteen omaava vaaleanrautias englantilainen täysiverinen tamma joka kilpaili aikoinaan koulukilpailuissa hyvin menestyen. Se ei sietänyt oikein ketään lähelleen ja tämän vuoksi sitä hoiti vain yksi ihminen ja se pidettiin kilpailuissakin kauempana muista hevosista. Nykyään Ustinya on jo vanha ja viettää eläkepäiviään kasvattajansa luona Briteissä. Jälkeläisiä se on jättänyt maailmaan viisi.

e. Ricarda on kaunis voikko englantilainen täysiverinen tamma jonka kanssa elämä ollut aina helppoa ja vaivatonta. Vain 163cm korkea hevonen kilpaili uransa aikana useissa kenttäratsastuskilpailuissa ennenkuin joutui eläkkeelle jalkavamman vuoksi joka estää rankan liikunnan. Ricarda ei ollut koskaan kovinkaan etevä esteiden parissa, mutta se loisti aina kouluosuudella. Maasto-osuus sujui kuitenkin siltä paremmin kuin rataesteet sillä siellä sen ei tarvinnut suoriutua tiukoista kaarroksista. Rialta on tämän tamman toinen varsa ja tulee varmasti jättämään maailmaan vielä useamman jälkeläisen.

    ei. Ealhstan on upean rakenteen ja luonteen omaava 164cm korkea vaaleanrautias sabino englantilainen täysiverinen ori joka kilpaili aikoinaan kenttäratsastuksessa menestyen erittäin hyvin. Briteissä asuva ori osallistui lukuisiin kansainvälisiin kilpailuihin ja matkasi yleensä kotiin ruusuke mukanaan. Stan on myös kantakirjattu ensimmäisellä palkinnolla ja voittanut jopa kerran MM-kilpailut. Nykyään ori toimii kasvattajansa luona jalostusorina ja on jättänyt jälkeensä useamman menestyneen jälkeläisen.

    ee. Ridwana oli kaunis voikko englantilainen täysiverinen joka oli vain 161cm korkea. Koskaan se ei menestynyt kilpailuissa kovinkaan hyvin, sillä sen luonne oli arka ja säikky, mutta ehti se saavuttaa kantakirjassa ykköspalkinnon ennenkuin se jouduttiin lopettamaan ratsastusonnettomuuden seurauksena. Sitä ennen Ridwana ehti jättää maailmaan kaksi jälkeläistä.