Brazil Beat

Brazil Beat

VH12-031-0545 / #PKK1225

suomalainen puoliverinen ori
s. 05.12.2010, 15-vuotias
gold shampagne, 176cm

om. Natalia (VRL-05175)
kasv. Elmo Tuominen, Suomi

yleispainotteinen
ko: Vaativa A, re: 160cm, CIC4

Katso Ramin kilpailusijoitukset
Lue Ramin päiväkirjaa


Saavutukset

Esteratsastuksen laatuarvostelu 06/18
7 + 40 + 20 + 20 + 15 = 102p. ERJ I

Kouluratsastuksen laatuarvostelu 10/18
6,5 + 41 + 20 + 20 + 15 = 102,5p. KRJ I

Kenttäratsastuksen laatuarvostelu 10/17
7 + 40 + 15 + 20 + 15 = 97p. KERJ II


Jälkeläiset
Rami kantaa värigeenejä ee/Aa/nCh, joten sen varsoilla on ollut mahdollisuus shampagne -väritykseen.

suom. puoliverinen ori Eligius Avenarius
syntynyt 10.12.2014
emänä Circus Philadelphia

suom. puoliverinen tamma Bealor
syntynyt 10.01.2017
emänä Paylor

suom. puoliverinen tamma Barbastelle
syntynyt 15.06.2017
emänä Rialta

suom. puoliverinen ori Ghost Buster RIB
syntynyt 20.08.2016
emänä Teakettle Ghost

Rami on saatettu haudan lepoon 29. joulukuuta 2018

Nyt olen vapaa ja mukana tuulen
saan kulkea rajoilla ajattomuuden.
Olen kimallus tähden, olen pilven lento.
Olen kasteisen aamun pisara hento.
En ole poissa, vaan luoksenne saavun
mukana jokaisen nousevan aamun.
ja jokaisen tummuvan illan myötä,
toivotan teille hyvää yötä.

Yleisesti ottaen Brazil Beat eli ihan vain Razi tai Rami - kumpi nyt sattuu taipumaan suuhun paremmin - on raivostuttava, omahyväinen, kepposteleva, haastava ja kuuma ori jonka kanssa vaaditaan hyviä hermoja. Hoitaminen on lähes mahdotonta karsinassa, joten Rami on suotavaa laittaa kuntoon joko pesu- tai kengityspaikalla taikka käytävällä. Ratsastaessa tämä upean värinen ori kuumuu helposti ja vaatii hyvin kokeneen ratsastajan jotta sille pärjää, se nimittäin saattaa lähteä ihan yhtäkkiä kuin kuula tykinsuusta ja sen jälkeen ei varmasti kuunnella ollenkaan ratsastajaa.

Käsitellessä Ramin tarvii pitkää pinnaa sekä varovaisuutta, se on erittäin orimainen ja tulinen jonka takia se onkin parasta hoitaa käytävällä taikka kengityspaikalla. Ei ole mitenkään yllättävää että Razi koittaa purra tai potkia hoitajaansa, myös varpaiden liiskaaminen on hyvinkin yleistä. Orin suurin paha on kuitenkin liiskata hoitaja seinää vasten ja sitten lähteä omille teilleen, jonka jälkeen sitä saakin metsästää pitkin pitäjiä. Ramilla on hyvin raivostuttava tapa koittaa syödä kaikki mahdollinen ja sitten kun kielletään niin katsotaan pilke silmä kulmassa kuin nauraen. Harjaaminen sujuu ihan mukavasti, kunhan vain muistaa pitää oria silmällä tarkasti ettei se pääse vahingossakaan upottamaan hampaita mihinkään. Kavioiden puhdistaminen on aina yhtä helvettiä, ensin ei meinata nostaa jalkoja ja sitten niitä ei jakseta pitää ylhäällä jonka jälkeen sitten nojaillaan hoitajaan koko painolla. Razille saa varmasti ärähtää ihan kunnolla monta kertaa tässä vaiheessa. Varustamisen kanssa on usein ongelmaa, ensinnäkin pullistelu on aivan mahdotonta tuntuu että orin ympärysmitta kaksin kertaistuu kun se pullistaa. Rami kyllä tekee kaikkensa jotta satulavyötä ei saisi kiinni, joten herraa on hyvä hämätä jollakin herkulla jolloin se unohtaa pullistelun. Suitsiminen on myöskin haaste kun muutenkin isokokoinen oriherra nostaa päätä kattoa kohti ja ei millään suostu ottaan kuolaimia suuhunsa. Hammaslovesta kutittaminenkaan kun ei aina auta, joten otuksen kanssa saa aina jonkin aikaa tapella ennen kuin sille saa suitset viimeinkin laitettua.

Taluttaessa Rami on raivostuttava, se yrittää rynniä kokoajan ja hyppii pystyyn, auta armias siinä vaiheessa kun tammoja sattuu lähelle. Tuntuu että orilla liikkuu silloin vain naiset päässä ja ihmisestä ei mitään väliä. Poitsua kannattaakin taluttaa tämän takia liinan nokassa, jolloin sitä on helpompi pidellä jos se meinaa lähteä johonkin. Ramin kanssa muutenkin kannattaa olla valppaana, jottei se vahingossakaan pystyyn noustessaan huitaise kaviolla päähän.

Eläinlääkärin kanssa Rami ei ole koskaan tullut toimeen, joten se yleensä aina rauhoitetaan ja sille laitetaan huulipuristin. Ori osoittaa mieltään topakasti ja liikehtii levottomana, joten sitä pitää aina olla joku tuttu ihminen rauhoittelemassa. Raspaaminen on aina yhtä ongelmaa kun poitsu heiluttelee päätään kokoajan ja muutenkin koittaa tehdä kaikkensa jotta eläinlääkärin olisi mahdollisimman vaikea raspata. Kengittäjän kanssa Rami on sentään vähän parempaa kaveria, vaikka ei otus kengittäessäkään ole mikään helppo tapaus. Jalkoja herra ei millään jaksaisi pitää ylhäällä ja poika myöskin nojailee kengittäjään. Kengittäminen kuitenkin helpottuu huomattavasti kun joku on syöttämässä orille heinää jolloin se keskittyy syömiseen eikä kenkkuiluun.

Ratsastaessa Rami on kuuma ja todella vaativa, se voi ryöstää ihan milloin vain ja sen jälkeen ei pahemmin ratsastajaa kuunnella vaan painetaan vaan eteenpäin. Tässä tilanteessa paras keino onkin ohjata ori ympyrälle jota alkaa sitten pikkuhiljaa pienentämään jotta vauhti hidastuisi. Muutenkin herra on erittäin eteenpäin pyrkivä, joten poikaa saa kyllä pidätellä muutenkin ettei se kaahaa ihan miten sattuu. Poitsu on kuitenkin ihan mukava ratsu, jos se vain malttaa kuunnella ja keskittyä ratsastajaan edes jotenkin.

  Esteillä Rami on elementissään, se hyppää hyvällä taktiikalla ja sillä on ponnistusvoimaa korkeammillekkin esteille. Vauhti on vain ainoa ongelma sillä ori meinaa aina lähteä kaahottamaan tuhatta ja sataa esteiden välillä. Kunnollisilla puolipidätteillä ja tasaisella istunnalla herraa kuitenkin saa jotenkin kontrolloitua vaikka vauhtia olisikin vähän enempi. Tämä herra harvemmin kieltää esteille ja se osaa itse katsoa sopivan hyppypaikan, automaatti Rami ei kuitenkaan ole vaan jos ratsastaja roikkuu vain mukana niin siinä vaiheessa varmasti topataan pienellekkin esteelle. Kokeneella ja tarkkaavaisella ratsastajalla poitsu kuitenkin toimii esteillä oikein mainiosti.

  Kouluratsunakin Rami on oikein toimiva, se vain meinaa jäädä aina vähän pohkeen taakse eikä ihan rehellisesti käytä myös takaosaansa. Kovalla työllä ja kunnollisella verryttelyllä ori kyllä alkaa käyttämään takapäätä ja liikkuu kunnolla. Vauhti on vain ainainen ongelma ja välillä tuntuu että herra vain livistää työstä kiihdyttämällä vauhtia eikä tee mitään kunnolla. Tähän auttaa muutamat ympyrät ja temmonvaihtelut. Keskiaskellajit on orille ehdottomasti se haastavin asia ja Rami aluksi kiihdyttääkin vauhtia eikä tee hommaa kunnolla, mutta kunhan se alkaa muistamaan että mitäs sitä pitikään tehdä niin sujuvat keskiaskellajitkin oikein näppärästi.

  Maastossa Ramilta löytyy vauhtia turhankin paljon ja välillä saa pelätä että ori kaatuu vauhtinsa vuoksi. Onneksi kuitenkin herran saa kuulolle takaisin kun tekee kunnon ronskimman pidätteen, jolloin vauhti hidastuu jonkin verran. Maastossa eniten poitsu nauttii maastoesteiden hyppäämisestä, jolloin se pöriseekin innoissaan ja on korvat hörössä menossa eteenpäin. Uiminen on myöskin Ramista ihan mukavaa puuhaa ja se meneekin mielellään veteen sekä loiskuttelee innoissaan vettä kaikkialle.

Kisatilanteessa Rami on oma itsensä, se ei juurikaan stressaa kisapaikan hälinää - mitä nyt saattaa hirnua muille hevosille ja steppailla jos tammoja on hirveästi lähellä mutta muuten se käyttäytyy normaalisti. Verryttelyssä voi ajoittain olla hieman keskittymisvaikeuksia muiden hevosten vuoksi. Ratsastajan kuitenkin pysyessä näpäkkänä niin ori keskittyy kunnolla. Radalla kaikki keskittymisvaikeudet kuitenkin katoavat ja ori työskentelee ihan tosissaan sekä kuuntelee ratsastajaa kohtalaisen hyvin.

Sukutaulu & -selvitys

i. Bartholomew
fwb, rautias, 177cm
ii. Denver Shock
fwb, tummanpunarautias, 176cm
iii. Leopold
holst, ruunikko, 177cm
iie. Capucine
fwb, vaaleanpunarautias, 170cm
ie. Akasha
fwb, vaaleanrautias, 168cm
iei. Christopher
fwb, punarautias, 170cm
iee. Amita
fwb, vaaleanrautias, 169cm
e. Apple Beat
fwb, gold champagne, 169cm
ei. Applebee!
fwb, punarautias, 166cm
eii. Appleshot
fwb, rautias, 166cm
eie. Beatrice
fwb, punarautias, 162cm
ee. Heartbeat
fwb, gold champagne, 170cm
eei. Mr. Money
fwb, vaaleanrautias, 173cm
eee. Chandra
fwb, gold champagne, 167cm

klikkaa nähdäksesi sukuselvityksen

i. Bartholomew on isojen luokkien esteratsu joka menestyi urallaan hyvin. Suomesta se matkasi usein ulkomaille isompiin kilpailuihin ja onhan sillä takanaan myös kaksi SM voittoakin. Bart loukkaantui kuitenkin eräällä kisamatkalla ja toimii nykyään jalostusorina kasvattajallaan. Tämä komea 177cm korkea rautias jättiläinen suomalainen puoliverinen on ollut suosittu jalostuskäytössä ja viimehetken tietojen mukaan sillä on kymmenen varsaa. Se on kuitenkin uusi nimi jalostuksessa joten varsamäärä tulee kasvamaan vielä vuosien saatossa. Bart on valitettavasti periyttänyt varsoilleen haastavaa luonnetta, mutta myös hyvää hyppykapasiteettia.

  ii. Denver Shock on Iso-Britanniassa vaikuttava suomalainen puoliverinen ori. Vielä edelleenkin kilpaileva Denver on ollut satunnaisesti jalostuskäytössä kun on ollut taukoa kausien välillä. Ihan huipulla kilpaileva menestyksekäs ori on ollut kysyttyä tavaraa jalostusmarkkinoilla ja se onkin periyttänyt varsoilleen hyvää hyppykapasiteettia. Tämän lisäksi Denverin varsat ovat olleet usein haastavia käsitellä, tämä näkyy varsinkin orivarsoissa.

  ie. Akasha on kiltti ja rauhallinen suomalainen puoliverinen tamma joka on toiminut suurimman osan elämästään tuntiratsuna pienellä ratsastuskoululla. Korkeutta tältä vaaleanrautiaalta hevoselta löytyy 168cm verran. Siitä ei koskaan ollut kilpahevoseksi, sillä uudet paikat ja hirveä hälinä ympärillä saavat tamman hermostumaan. Tästä huolimatta se on ollut oikein hyvä ratsu tuntilaisille, mutta viettää jo eläkepäiviään samalla tallilla yksityisenä. Hyvien perintötekijöiden vuoksi se on astutettu kolme kertaa hyvillä oreilla.

e. Apple Beat on 169cm korkea suomalainen puoliverinen tamma joka kilpaili uransa aikana jonkinverran kenttä- ja koulukilpailuissa. Rami on perinyt gold shampagne värinsä tältä kauniilta tammalta joka pärjäsi paremmin näyttelykehissä kuin kilparadoilla. Tulisen puoleinen Bea asustaa edelleen kasvattajallaan Etelä-Suomessa pienellä ratsutilalla jossa se on saanut jo useamman varsan. Vaikkei kilparadoilta ole tullut kovin kummoista menestystä niin siitä on haluttu monia varsoja hyvien sukujuurien vuoksi.

  ei. Applebee! oli menestynyt suomalainen puoliverinen kenttäratsu ennenkuin se joututtiin lopettamaan ähkyn seurauksena. Tämän 170cm korkean punarautiaan temperamentti oli välillä haitaksi sen kilpailu-uralle, mutta omistaja onnistui hienosti keksimään keinoja selviytyä sen oikuista. Applebeellä oli takanaan lukuisia kansainvälisiä voittoja ja sijoituksia, sekä se oli suosittu jalostusori. Se ehti jättää jälkeensä lukuisia varsoja joista suurinosa peri sen kapasiteetin.

  ee. Heartbreat on kaunis gold champagne suomalainen puoliverinen joka kilpailu uransa aikana lukuisissa kilpailuissa, monipuolisesti eri lajeissa. Eniten se menestyi kuitenkin kouluradoilla, sillä sen askeleet ovat aina olleet näyttävät ja korkeat. Nykyään se viettää siitostamman elämää lähellä pääkaupunkiseutua Suomessa jossa se on saanut jo viisi varsaa. Tamma on periyttänyt varsoilleen kapasiteetin lisäksi myös kaunista ja sopusuhtaista rakennetta.