Brazil Beat
Heat Skitso Rami Riina Bea André Rommi Thyra Thea Lily Inna Eetu Pilvi Pella
Brazil Beat
ERJ-I (06/17)   KERJ-II (10/17)

suomalainen puoliverinen, ori
s. 05.12.2010, 15v (8v 05.04.2012)
gold shampagne, 176cm
VH12-031-0545 / #PKK1225

yleispainotteinen
 ko. Vaativa A
 re. 160cm
 me. 130cm
 noviisi valjakko

kasv. Elmo Tuominen, Suomi
om. Natalia, (VRL-05175)

Katso kilpailusijoitukset
Lue päiväkirjaa

Yleisesti ottaen Brazil Beat eli ihan vain Razi tai Rami - kumpi nyt sattuu taipumaan suuhun paremmin - on raivostuttava, omahyväinen, kepposteleva, haastava ja kuuma ori jonka kanssa vaaditaan hyviä hermoja. Hoitaminen on lähes mahdotonta karsinassa, joten Rami on suotavaa laittaa kuntoon joko pesu- tai kengityspaikalla taikka käytävällä. Ratsastaessa tämä upean värinen ori kuumuu helposti ja vaatii hyvin kokeneen ratsastajan jotta sille pärjää, se nimittäin saattaa lähteä ihan yhtäkkiä kuin kuula tykinsuusta ja sen jälkeen ei varmasti kuunnella ollenkaan ratsastajaa.

Käsitellessä Ramin tarvii pitkää pinnaa sekä varovaisuutta, se on erittäin orimainen ja tulinen jonka takia se onkin parasta hoitaa käytävällä taikka kengityspaikalla. Ei ole mitenkään yllättävää että Razi koittaa purra tai potkia hoitajaansa, myös varpaiden liiskaaminen on hyvinkin yleistä. Orin suurin paha on kuitenkin liiskata hoitaja seinää vasten ja sitten lähteä omille teilleen, jonka jälkeen sitä saakin metsästää pitkin pitäjiä. Ramilla on hyvin raivostuttava tapa koittaa syödä kaikki mahdollinen ja sitten kun kielletään niin katsotaan pilke silmä kulmassa kuin nauraen. Harjaaminen sujuu ihan mukavasti, kunhan vain muistaa pitää oria silmällä tarkasti ettei se pääse vahingossakaan upottamaan hampaita mihinkään. Kavioiden puhdistaminen on aina yhtä helvettiä, ensin ei meinata nostaa jalkoja ja sitten niitä ei jakseta pitää ylhäällä jonka jälkeen sitten nojaillaan hoitajaan koko painolla. Razille saa varmasti ärähtää ihan kunnolla monta kertaa tässä vaiheessa. Varustamisen kanssa on usein ongelmaa, ensinnäkin pullistelu on aivan mahdotonta tuntuu että orin ympärysmitta kaksin kertaistuu kun se pullistaa. Rami kyllä tekee kaikkensa jotta satulavyötä ei saisi kiinni, joten herraa on hyvä hämätä jollakin herkulla jolloin se unohtaa pullistelun. Suitsiminen on myöskin haaste kun muutenkin isokokoinen oriherra nostaa päätä kattoa kohti ja ei millään suostu ottaan kuolaimia suuhunsa. Hammaslovesta kutittaminenkaan kun ei aina auta, joten otuksen kanssa saa aina jonkin aikaa tapella ennen kuin sille saa suitset viimeinkin laitettua.

Taluttaessa Rami on raivostuttava, se yrittää rynniä kokoajan ja hyppii pystyyn, auta armias siinä vaiheessa kun tammoja sattuu lähelle. Tuntuu että orilla liikkuu silloin vain naiset päässä ja ihmisestä ei mitään väliä. Poitsua kannattaakin taluttaa tämän takia liinan nokassa, jolloin sitä on helpompi pidellä jos se meinaa lähteä johonkin. Ramin kanssa muutenkin kannattaa olla valppaana, jottei se vahingossakaan pystyyn noustessaan huitaise kaviolla päähän.

Eläinlääkärin kanssa Rami ei ole koskaan tullut toimeen, joten se yleensä aina rauhoitetaan ja sille laitetaan huulipuristin. Ori osoittaa mieltään topakasti ja liikehtii levottomana, joten sitä pitää aina olla joku tuttu ihminen rauhoittelemassa. Raspaaminen on aina yhtä ongelmaa kun poitsu heiluttelee päätään kokoajan ja muutenkin koittaa tehdä kaikkensa jotta eläinlääkärin olisi mahdollisimman vaikea raspata. Kengittäjän kanssa Rami on sentään vähän parempaa kaveria, vaikka ei otus kengittäessäkään ole mikään helppo tapaus. Jalkoja herra ei millään jaksaisi pitää ylhäällä ja poika myöskin nojailee kengittäjään. Kengittäminen kuitenkin helpottuu huomattavasti kun joku on syöttämässä orille heinää jolloin se keskittyy syömiseen eikä kenkkuiluun.

Ratsastaessa Rami on kuuma ja todella vaativa, se voi ryöstää ihan milloin vain ja sen jälkeen ei pahemmin ratsastajaa kuunnella vaan painetaan vaan eteenpäin. Tässä tilanteessa paras keino onkin ohjata ori ympyrälle jota alkaa sitten pikkuhiljaa pienentämään jotta vauhti hidastuisi. Muutenkin herra on erittäin eteenpäin pyrkivä, joten poikaa saa kyllä pidätellä muutenkin ettei se kaahaa ihan miten sattuu. Poitsu on kuitenkin ihan mukava ratsu, jos se vain malttaa kuunnella ja keskittyä ratsastajaan edes jotenkin.

Kisatilanteessa Rami on oma itsensä, se ei juurikaan stressaa kisapaikan hälinää - mitä nyt saattaa hirnua muille hevosille ja steppailla jos tammoja on hirveästi lähellä mutta muuten se käyttäytyy normaalisti. Verryttelyssä voi ajoittain olla hieman keskittymisvaikeuksia muiden hevosten vuoksi. Ratsastajan kuitenkin pysyessä näpäkkänä niin ori keskittyy kunnolla. Radalla kaikki keskittymisvaikeudet kuitenkin katoavat ja ori työskentelee ihan tosissaan sekä kuuntelee ratsastajaa kohtalaisen hyvin.

i. Bartholomew evm
fwb, rautias, 177cm
ii. Denver Shock
fwb, tummanpunarautias, 176cm
iii. Leopold
holst, ruunikko, 177cm
iie. Capucine
fwb, vaaleanpunarautias, 170cm
ie. Akasha
fwb, vaaleanrautias, 168cm
iei. Christopher
fwb, punarautias, 170cm
iee. Amita
fwb, vaaleanrautias, 169cm
e. Apple Beat evm
fwb, gold champagne, 169cm
ei. Applebee!
fwb, punarautias, 166cm
eii. Appleshot
fwb, rautias, 166cm
eie. Beatrice
fwb, punarautias, 162cm
ee. Heartbeat
fwb, gold champagne, 170cm
eei. Mr. Money
fwb, vaaleanrautias, 173cm
eee. Chandra
fwb, gold champagne, 167cm

i. Bartholomew on isojen luokkien esteratsu joka menestyi urallaan hyvin. Suomesta se matkasi usein ulkomaille isompiin kilpailuihin ja onhan sillä takanaan myös kaksi SM voittoakin. Bart loukkaantui kuitenkin eräällä kisamatkalla ja toimii nykyään jalostusorina kasvattajallaan. Tämä komea 177cm korkea rautias jättiläinen suomalainen puoliverinen on ollut suosittu jalostuskäytössä ja viimehetken tietojen mukaan sillä on kymmenen varsaa. Se on kuitenkin uusi nimi jalostuksessa joten varsamäärä tulee kasvamaan vielä vuosien saatossa. Bart on valitettavasti periyttänyt varsoilleen haastavaa luonnetta, mutta myös hyvää hyppykapasiteettia.

e. Apple Beat on 169cm korkea suomalainen puoliverinen tamma joka kilpaili uransa aikana jonkinverran kenttä- ja koulukilpailuissa. Rami on perinyt gold shampagne värinsä tältä kauniilta tammalta joka pärjäsi paremmin näyttelykehissä kuin kilparadoilla. Tulisen puoleinen Bea asustaa edelleen kasvattajallaan Etelä-Suomessa pienellä ratsutilalla jossa se on saanut jo useamman varsan. Vaikkei kilparadoilta ole tullut kovin kummoista menestystä niin siitä on haluttu monia varsoja hyvien sukujuurien vuoksi.

Razi on tarjolla jalostukseen tuontisukuisille täysiveri- ja puoliveritammoille.
Se kantaa värigeenejä PLAA, joten sen varsoilla on 50% mahdollisuus periä shampagne-väritys.

suomenpuoliveriori Eligius Avenarius s. 10.12.2014 e. Circus Philadelphia
suomenpuoliveritamma Bealor s. 10.01.2017 e. Paylor
suomenpuoliveritamma Barbastelle s. 15.06.2017 e. Rialta


virtuaalihevonen        a sim-game horse        kuvan © nurinkurin.net