Firelily

Firelily

VH13-178-0003 / #PKK1173

ara-appaloosa (ox-verta 87,5% *), tamma
* ei puhdas aa ox-prosentin mukaan
s. 12.09.2012, 16-vuotias
rautiaanpäistäriköntiikerinkirjava, 147cm

om. Natalia (VRL-05175)
ex-om. Zen

yleispainotteinen
ko: Helppo A, re: 100cm, Helppo

Katso Lilyn kilpailusijoitukset
Lue Lilyn päiväkirjaa


Saavutukset
Tavoitteena KRJL, KERJL + PKK arvonimet

PKK kantakirjaustilaisuus 31.05.2014
19,5 + 19 + 19 = 57,5p. / 76,6% KTK II

Lue kantakirjalausunto - Rotu- ja sukupuolileimaltaan tunnistettavissa, hyvä. Runko on hyvä, mutta hieman lihakseton, pää on myös aavistuksen massiivinen. Jalat ovat kuivat, mutta hentoluiset ja vuohiset pystyt. Etujalat hieman sapeliset. Ryhdikäs ja kauniin värinen tamma.
- Kaunis tamma, hyvät leimat. Rungoltaan sopusuhtainen. Etusääret ja -vuohiset todella ohuet, etukaviot pienehköt. Pystyt vuohiset, seisoo hieman 'varpaillaan'

ERJ laatuarvostelutilaisuus 30.09.2017
8,5 + 41 + 17 + 20 + 15 = 101,5p. ERJ I

VIP MVA myönnetty 10/18
PPK-V myönnetty 10/18
Fn myönnetty 05/14


Jälkeläiset
Lily ottaa vastaan tuontisukuisia arabialaisia täysiverisiä oreja, mutta myös ara-appaloosia jonka ox-prosentti on vähintään 93%, jotta varsat on prosenteiltaan puhtaita ara-appaloosia. Se kantaa värigeenejä ee/Aa/Rr/nLp, joten sen varsoilla on mahdollisuus päistärikkö- ja leopard-väritykseen.

ara-appaloosa tamma Classic Orchid
s. 15.02.2014, isänä Classic Madara

ara-appaloosa ori Sheikh Twine
s. 07.04.2015, isänä Zohair Bin Ibn Majd

ara-appaloosa ori Snapdragon Fragrance
s. 27.10.2015, isänä Passion O'Incence

ara-appaloosa tamma Iohanna
s. 10.08.2017, isänä Jamil al Fajr
virtuaalihevonen
kuvien © Latu

Lily on näpsäkkä tamma, joka on luonteeltaan ihmisystävällinen vaikkakin pieni pilke säilyy aina silmäkulmassa. Jos tarhan tai karsinan portti tulee suljettua huonosti on Lilly aivan satavarmasti pian karkumatkalla, eikä neito niin vain vapaudestaan luovukaan. Kaikenmoinen jäynääminen kuuluu muutenkin Lilyn repertuaariin: se repii pipot päästä ja lapaset käsistä, harjat lentelee pakista ja satula on nopeasti maassa mikäli vyötä ei kiristä heti selkään laittamisen jälkeen. Lilyn kanssa ei siis tule ainakaan yhtään ainutta tylsää päivää!

Ratsuna Lily on älykäs, tarkoittaen myöskin sitä että se ei tee turhaa työtä. Jos tammalta ei vaadi mitään, se vain mennä lumpsuttaa miten parhaaksi näkee. Kun selässä pysyy napakkana ja tekee selväksi että nyt tehdään niinkuin ratsastaja pyytää, on Lily mukavan pehmeä ja taitavakin. Se kuitenkin pitää sen verran omaa päätään että aivan kaikenlaisiin hölmöyksiin (omasta mielestään) se ei suostu, ja mikäli harjoitukset ovat saman asian tylsää toistamista niin Lily kyllä keksii omatoimisesti sisältöä tunnille...

  Esteratsuna Lily ei erityisemmin pääse loistamaan sillä se ei ole pärjännyt metriä korkeammissa luokissa. Se tarvitsee selkäänsä osaavan ratsastajan joka osaa tarvittaessa auttaa sitä lähestymisissä ja löytämään sopivat ponnistuspaikat. Lily on kuitenkin sen verran hieno leidi että se kyllä hyppää esteen yli suuremmalla ilmavaralla mikäli ponnistuspaikka osuu oikein sillä eihän sen kaviot saa missään tapauksessa koskea puomeihin, sitä se inhoaa kaikkein eniten. Tämän vuoksi Lilyn kanssa tulee helposti kieltoja mikäli ratsastaja ei osaa auttaa sitä oikein.

  Maastossa Lily keskittyy usein vääriin asioihin ja viihdyttää itseään mukamas säikkymällä yhtäkkiä puusta lähtevää lintua tai pientä rapinaa pusikossa. Se täytyy saada keskittymään enemmän työntekoon jotta sen kanssa voi edes lähteä maastoesteradalle. Maastoesteitä hypätessä Lily on hieman epävarmempi kuin tutussa turvallisessa ympäristössä aitojen sisäpuolella joten se tarvitsee reippaasti myös rohkaisua. Tamman päästessä vauhtiin se intoutuu kyllä laukkaamaan turhankin reippaasti esteiden välillä ja hypyistä tulee reilun korkuisia. Kannattaa kuitenkin aina varoa sillä Lily saattaa yhtäkkiä tehdä sivuloikan tai viskaista takapäätä ilmaan.

Kilpailupaikoilla Lily ei paljoa virikkeitä tarvitse sillä ihmisten ja hevosten liikkeiden seuraaminen kelpaa siihen vallan mainiosti. Se kulkee pää korkealla ilmassa ja välillä vaikuttaa että sen pää pyörii kuin pöllöllä kun tamma haluaisi nähdä ihan kaiken. Varpaiden puolesta kannattaa kyllä vähän pelätä, sillä Lily saattaa pyöriessään talloa ties kenen varpaiden päälle. Verryttelyssä on hieman haasteellista saada hevonen keskittymään työntekoon, mutta oikeilla kikka kakkosilla sekin onnistuu.

Kahdesta ensimmäisestä kappaleesta kiitoksia Latu, loput kirjoittanut omistaja

Sukutaulu & -selvitys

i. Picture Perfect
rtpäisttkrj rist, 156cm
ii. Fotozz
rtpäisttkrj rist, 155cm
iii. Faqr Iz
rtkm ox, 155cm
iie. Imagezz
mpäisttkrj app, 156cm
ie. Perfection
rn ox, 153cm
iei. There's No Better
rn ox, 156cm
iee. Awyana
rt ox, 149cm
e. Nazhdet
prt ox, 151cm
ei. Jadr-al-Ronah
prt ox, 152cm
eii. Ivy Moniet
prn ox, 156cm
eie. Alyessa
mkm ox, 153cm
ee. Ghadya
rtkm ox, 150cm
eei. Qadaryat
rtkm ox, 154cm
eee. Ghaanyama
rtkm ox, 150cm

klikkaa nähdäksesi sukuselvityksen

i. Picture Perfect on komea 156cm korkea risteytys/ara-appaloosa (ei puhdas aa veriprosentin mukaan) ori joka on kilpaillut monipuolisesti este-, koulu- ja kenttäratsastuksessa, sekä kiertänyt näyttelyitä ylpeän omistajansa kanssa. Tämä rautiaanpäistärikön tiikerinkirjava ori käänsi katseita mihin vain menikään ja kaikki rakastavat sen kilttiä, mutta tulista luonnetta. Picture Perfectissä on 75% arabialaista täysiveristä ja se onkin ulkonäöltään ja rakenteellisesti arabialainen, mutta appaloosalta tulee vain sen kaunis väritys. Se on jättänyt jälkeensä lukuisia jälkeläisiä ja lisää tulee joka vuosi.

  ii. Fotozz on komea ilmestys kilpakentillä, sillä sen rautiaanpäistärikkö tiikerinkirjava väritys oli hieman eksoottisempi kuin mihin ihmiset olivat tottuneet. Fotozz on 155cm korkea 50% ara-appaloosa (ei puhdas aa veriprosentin mukaan) ori joka kilpaili aikoinaan monipuolisesti eri lajeissa. Sen kapasiteetti ei riittänyt kovinkaan isoihin luokkiin, mutta sen jälkikasvu on saanut paremman kapasiteetin kun Fotozz on yhdistetty oikeanlaisiin tammoihin.

  ie. Perfection oli kauniin rakenteen omaava 153cm korkea ruunikko arabialainen täysiverinen joka kilpaili aikoinaan kenttäratsastuksessa hieman helpommalla tasolla. Kuuman luonteen omaava tamma menestyi hieman vaihtelevasti, mutta näyttelyissä se haali pokaaleja ja ruusukkeita tasaiseen tahtiin. Perfectionin rakenne olikin sopusuhtainen ja askeleet näyttävät. Ei se mitenkään huono ollut esteilläkään ja kestävyyttä riitti, joten sen vuoksi sen kanssa päädyttiin kenttäradoille. Tamma menehtyi hankalassa varsomisessa suhteellisen nuorena ja ehti jättää maailmaan vain kolme jälkeläistä joista viimeisin oli kaunis ara-appaloosa ori Picture Perfect.

e. Nazhdet on 151cm korkea punarautias arabialainen täysiverinen joka kilpaili aikoinaan menestyneesti kenttäratsastuksessa CIC1 tasolla. Nazhdetin kauniit askeleet olivat vain plussaa kouluosuudella, sillä rataesteillä tamma ei ollut niin taitava. Maasto-osuudet se kuitenkin hoiti aina kunnialla läpi. Nazhdet pärjäsi myös näyttelyissä ja se pääsikin kantakirjaan toisella palkinnolla. Nykyään tamma viettää täysiä eläkepäiviä kasvattajallaan eikä ole enää edes jalostuskäytössä. Nazhdet jätti jälkeensä kuusi varsaa ennenkuin ikä alkoi painaa päälle.

  ei. Jadr-al-Ronah oli 152cm korkea punarautias arabialainen täysiverinen joka kilpaili suhteellisen hyvin menestyen este- ja kenttäratsastuksessa. Sen hyppytyyli oli yllättävän hyvä arabille, mutta muuten liikkeet olivat hieman maahan sidotut. Tämän vuoksi Jadr ei pärjännyt niin hyvin kouluratsastuksen puolella. Se vietti koko elämänsä kasvattajansa luona ja siitosorin elämää viettäessään jätti jälkeensä parikymmentä varsaa. Jadr lopetettiin vanhuuden vaivojen vuoksi.

  ee. Ghadya oli aikoinaan kaunis näky kouluradoilla, sillä tämä 150cm korkea rautiaankimo arabialainen täysiverinen omasi lennokkaat ja näyttävät askeleet ja uskomattoman työmoraalin. Se oli lyömätön parivaljakko ratsastajansa kanssa vaativissa luokissa ja toivat jatkuvasti pokaaleja ja ruusukkeita kotiin. Ghadya sai viettää koko elämänsä kasvattajasa luona jossa se sai myöhemmin lukuisia varsoja ennenkuin se jouduttiin lopettamaan pahan ähkyn seurauksena.