Head Held High

Head Held High

VH11-006-0208 / #PKK689

englantilainen täysiverinen ori
s. 20.05.2010, 14-vuotias
musta, 168cm

om. Natalia (VRL-05175)
kasv. Benjamin Cobbler

yleispainotteinen
ko: Vaativa A, re: 130cm, CIC4

Katso Heatin kilpailusijoitukset
Lue Heatin päiväkirjaa


Saavutukset
Tavoitteena KTK, ERJL, KRJL, KERJL + PKK arvonimet

PPK-V myönnetty 10/2018
Fn myönnetty 10/2018


Jälkeläiset
Heat ottaa vastaan tuontisukuisia puoliverisiä, täysiverisiä ja poni- tammoja. Se kantaa värigeenejä Ee/aa.

xx ori Excavator Fall
syntynyt 15.04.2017
emänä Vishera

xx tamma Phantomism
syntynyt 18.04.2017
emänä Euphorphantasm

xx tamma Bolder Than Thou
syntynyt 02.05.2016
emänä Ballencia
virtuaalihevonen
kuvien © Kiia K.

Joskus aikoinaan olin kuolannut kieli pitkänä Kiia K'n omistaman Heartvillan toinen toistaan upeampia hevosia ja nähnyt niitä kilparadoilla jatkuvasti. Eteenkin Heat oli jäänyt mieleeni sen räjähtävästä energiasta ja uskomattomasta kapasiteetista kenttäradoilla. Kun sitten surukseni Kiia lopetti Heartvillan niin olin ihan liian hidas sillä hevoset ehdittiin myydä ennenkuin ehdin kissaakaan sanoa. Heatiin törmäsin sitten uudestaan ystäväni luona sillä hän oli ostanut tämän energisen pojun itselleen uudeksi kisapeliksiin. Kuukausia taas kuolailin hevosta ja pääsin jopa välillä nousemaan sen selkään kun ystäväni kaipasi sille liikuttajaa. Rakastuin vain entistä enemmän Heatiin ja lopulta ystäväni täräytti minulle että haluaisinko ostaa oriin häneltä, sillä hänellä ei olisikaan enää sille käyttöä. Hyvä etten hyppinyt innostuksissani kun vastasin myöntävästi ja kaiken maailman paperit tehtiin samantien kuntoon kahvikupposen äärellä. Vain pari päivää tästä Heat matkasi mukanani kotiin ja siitä lähtee meidän kivikkoinen yhteinen taival.

Heat - helle, paine, kiihko. Kolme melko osuvaa käsitettä hevosesta, jonka ajatusmaailma on kutakuinkin kaikkea edellä mainittua. Orin muuntautumiskykyinen, paikoitellen räjähtävä energia onkin keskeisimpiä avuja estekentällä, kun taas jokaisella kouluosuudella rukoilen minimaalisemman ruutilukeman puolesta. Englantilaisen täysiverisen rotumääritelmää mukaillen kestävyys ei totisesti jätä oriani mustalampaaksi. Se on kerrassaan väsymätön, mistä kielii kyltymätön suorittamisen jano: kun varsinainen rata vie sen pari minuuttia, ori mielisi mennä ainakin kaksikymmentä minuuttia. Piirteestä on onneksi saatu pyöriteltyä voimavara ja loistokkaiden tulosten lähtökohta, vaikka huolettoman helpoksi en ratsua muutoin luonnehtisikaan. Paineensietokyvyttömyydestä koitunut puutostila puhuu puolestaan ennen starttia, mutta radan rullatessa käyntiin Heatin kilpailuhenkinen persoonapuolisko syrjäyttää malttamattoman puolen. Onkin suoranainen ihmetys, miten niin kärsimättömästä, levottomasta sielusta kuoriutuu hetkessä tarkkaavaisen intensiteetin lähettiläs. Ylpeydestään hevonen tosin ei luovu, eikä menestys kotikentällä ole aina yhtä sulokasta kuin tosimittelössä.

Arjessa orin oppitunnit eivät luultavasti ole koskaan ohitse, sillä vauhdikkaana ja voimakastahtoisena ei joka kerta tule arvotettua ihmisen johtajuutta. Nuorikkona hevonen olikin jatkuvasti paikattavana kotikaupunkinsa yksityisellä klinikalla, sillä tuuliviirin tavoin miekkonen pärskötti ja sähläsi hieman mielensä mukaan, milloin muiden tarhalaisten seurassa, milloin aivan omin voimin. Jännittäviä tilanteita aikaansaavasta menovedestään huolimatta Heat on mieletön huomiomagneetti, eikä mikään huumaa sitä sijoilleen yhtä tehokkaasti kuin nautinnollisella rapsutustuokiolla rauhoittava hevosenhoitaja tai pitkä hoitotuokio rentouttavalla rauhallisella harjausliikkeellä. Yllättävää kyllä, mutta silloin se herkästi saattaa alkaa jopa nuokkumaan tai asettaa päänsä hoitajan syliin nauttiakseen vielä vähän lisää. Kyllä siitä siis oikean sylivauvan saa kuorittua esiin kun vetelee oikeista naruista. Samoin vallattomat vesileikit ovat kovasti mieleen ja suihkuhetken tarjoajan onkin muistettava, että vesiletkun alle päästessään täysikasvuinen vaihtuu yllättäen lapsenomaiseen läträäjään, joka kastelee kaikki kanssaolijansa.

Sukutaulu & -selvitys

i. Hades
xx, m, 167cm
ii. O My Gosh
xx, m, 167cm
iii. Questionable
xx, m, 169cm
iie. Olinda
xx, vrt, 165cm
ie. Happy
xx, vrt, 163cm
iei. Uprocking
xx, rt, 164cm
iee. Happier Than Ever
xx, vrt, 161cm
e. Hard To Believe
xx, rn, 159cm
ei. X-Rated
xx, vrt sb, 164cm
eii. Xanthus
xx, rt, 166cm
eie. Zeppia
xx, rn sb, 163cm
ee. Hasna
xx, vkk, 161cm
eei. St. Haris
xx, rt, 163cm
eee. I'm Imogene
xx, vkk, 160cm

klikkaa nähdäksesi sukuselvityksen

i. Hades ei ole mikään pikkulapselle suunnattu sunnuntaihumma. Se on malttamaton sekä herkkähermoinen, ja vaatiikin energisyytensä ansiosta tavallista enemmän aktiviteettia ja liikutusta. Ori syntyi Pohjois-Englannissa täysiverikasvatukseen keskittyvälle vanhalle hevostilalle ja toimi hyvän aikaa farmia pyörittävän perheen harrasteratsuna, kunnes siitä kiinnostuttiin ja hevonen vaihtoi omistajaa. Majapaikan vaihtuessa kuvioihin tuli vakiovalmentaja sekä säännöllinen treeniaikataulu. Nykyään ori onkin menestynyt mukavasti esteratsastuksen puolella ja hurmannut tammojakin kymmenen kappaleen verran. Lähempänä eläkkeelle siirtymistä Hadesta aiotaan kilpailuttaa vielä näyttelyissä.

    ii. 167cm korkea musta englantilainen täysiverinen ori O My Gosh asui koko elämänsä ajan Pohjois-Englannissa pienellä oriasemalla jossa sen kanssa valmentauduttiin jatkuvasti uusiin kilpailuihin ja matkattiin ympäri Eurooppaa kisareissuilla. Siitä kuoriutui vanhetessaan mahtava esteratsu jossa sen räjähtävästä energiasta tuli sen voimavara ja tärkeä osa menestystä. Gosh oli upea ilmestys mihin ikinä menikin, mutta siitä ei kuitenkaan tullut niin suosittua jalostusoria kuin kuviteltiin vaikka menestys oli ollut suurta. Sen hieman kenkku luonne ja haastavuus ratsastaessa ei ilmeisesti olleet kovinkaan mieleisiä ominaisuuksia tulevien varsojen isiä miettiessä joten Gosh sai elämänsä aikana vain 30 jälkeläistä joista monista ei ollut edes kilparadoille. Ori viettää eläkepäiviään suurella laitumella muiden orien kanssa ja nauttii elämästään.

    ie. Vain 163cm korkea vaalanrautias englantilainen täysiverinen tamma Happy sai nimensä sen ystävällisestä ja elämäniloisesta luonteestaan sillä se ei ole koskaan edes näyttänyt hapanta naamaa kenellekään. Siitä ei kuitenkaan tullut koskaan kovinkaan kummoista kilparatsua, sillä Happy oli hieman liian pehmeä ja arka pärjätäkseen kilpailupaikkojen vilinässä eikä sen hyppykapasiteettissakaan kehumista ollut. Siitä tuli kuitenkin mainio emä pienen tilan tuleville varsoille ja Happy jättikin jälkeensä seitsemän varsaa jotka ovat menestyneet paremmin sillä Happy on astutettu paljon paremmilla oreilla joka kerta. Happy menehtyi viimeiseen varsomiseensa ja valitettavasti kahdeksas varsa menehtyi siinä samalla.

e. Hard To Believe on hiukan hullunkurinen hevonen, joka on jäänyt ihmisten mieliin kujeilevalla persoonallaan. Tamma ei ole laajemmassa määrin menestynyt, mutta sen kanssa on kierretty jonkin verran lähiseudun pikkukisoja. Tällä hetkellä se asustaa suuressa ratsastuskoulussa yksityishevosena ja tekee muutamana päivänä viikossa tuntihevosen hommia lähinnä senioreiden ryhmässä. Hevonen on valikoitunut useammankin tuntiratsastajan suosikiksi, sillä se tuo työskentelyyn hauskaa haastetta ja siksi onnistuminenkin tuntuu kaksin verroin ansaitulta. Tammalla ei ole muita jälkeläisiä, ainakaan toistaiseksi.

    ei. X-Rated oli 164cm korkea vaaleanrautias sabino englantilainen täysiverinen ori jonka ulkonäkö oli upea, mutta sen luonne ei ollut mitenkään helpoimmasta päästä. X-Rated ei ehkä ollut hevonen jonka hampaita saisi väistellä mutta sen suunnaton energiamäärä toi omia haasteita jokapäiväiseen arkeen. Tämä ori oli silti parhaimmillaan kenttäkilpailuissa ja eteenkin maasto-osuudella sillä siellä se pääsi purkamaan energiaansa ja turhautuneisuuttaan mielin määrin. X-Rated menestyi ehkä ihan mukavasti kilpailuissa mutta suosittua jalostusoria siitä ei tullut. Se olikin pettymys kasvattajalleen ja omistajalleen ja se myytiinkin pienelle tilalle jossa sille olisi käyttöä tilan omille tammoille. Ainoastaan kolme ulkopuolista halusi X-Ratedista astutuksen. Ori menehtyi luonnollisesti vanhuuteen.

    ee. Kaunisrakenteinen ja upealuonteinen voikko englantilainen täysiverinen tamma Hasna on ollut koko elämänsä ajan yhden ihmisen kilpahevonen ja sen kanssa on kierrelty paljon pitkin englantia kilpailemassa kotimaan kisoissa. Hasnan päälaji on aina ollut kenttäratsastus jossa se menestyi jopa ihan kohtalaisesti ja rohkea luonne oli vain eduksi. Ratsukolla oli kuitenkin epäonnea muutaman vuoden kilpailemisen jälkeen sillä Hasnan jalka viottui eräissä kilpailuissa maasto-osuudella ja siihen kisaura tyssäsikin. Omistaja halusi siitä kuitenkin itselleen varsan ja se astutettiin. Ensimmäisen varsan ollessa niin hieno ja lupaava niin se astutettiin vielä kolme kertaa sen jälkeenkin. Neljän varsan emänä se sitten menehtyi pahan kaasuähkyn seurauksena.