Bealor

Bealor

VH18-031-0240 / #PKK2403

suomalainen puoliverinen tamma
s. 10.01.2017, 9-vuotias
amber cream champagne sabino, 166cm

om. Natalia (VRL-05175)
kasv. Evelina Kettula (VRL-03745)

yleispainotteinen
ko: Vaativa A, re: 140cm, CIC4

Katso Bean kilpailusijoitukset
Lue Bean päiväkirjaa


Saavutukset
Tavoitteena ERJL, KRJL, KERJL + PKK arvonimet

PKK kantakirjaustilaisuus 15.08.2018
18 + 20 + 17,5 = 74%, KTK II

Lue kantakirjalausunto - Sukupuolileima hyvä, rotuleima voisi olla vahvempi. Pitkähkö runko ja lyhyt, hieman lihakseton kaula. Jalat voimakasluiset, hyväasentoiset. Kuiva, melko raskasluinen pää. Hyvässä, tiiviissä kunnossa.
- Kaunis ja ilmeikäs, pitkähkö runko, voisi olla ryhdikkäämpi, hyvät jalat, pitkä selkä, yleisilmeeltään sopusuhtainen.


Jälkeläiset
Bea ottaa vastaan 1-polvisia puoliverisiä, täysiverisiä ja poni- oreja joilla on näyttöä kilparadoilta. Se kantaa värigeenejä Ee/Aa/nCr/nCh/nSb, joten sen varsoilla on mahdollisuus voikko/samppanja/sabino -värityksiin.

- ei jälkeläisiä -
virtuaalihevonen
kuvien © MiiaS

Sain seurata Bean emän kantoaikaa ja varsomista todella läheltä sillä se on hyvän ystäväni hevonen ja asuikin vielä ihan lähellä. Olin haaveillut jo pitkään omaa varsa Evelinan tammasta, Paylorista, sillä se oli yksi upeimpia hevosia joita olen koskaan nähnyt. Kun sitten oli hankkia jostain mukava tamma omalle oriilleni, Razille, josta haluaisin varsan itselleni ja sittenhän se välähti. Pallosta ja Razista voisi saada mahtavan varsan, vaikka kauhulla ehkä odottaa millainen energiapakkaus sieltä syntyykään. Pallo tuli helposti kantavaksi ja sitten jäätiin innolla odottelemaan tulevaa varsaa.

Kävin viikottain katsomassa Palloa koko kantoajan ja kymmenes päivä tammikuuta sain sitten Evelinalta soiton että varsominen on käsillä. Supervauhtia kiskaisin vain jotkut vaatteet päälle ja hyppäsin autoon kaahaten tuhatta ja sataa. Pallo oli jo makuuasennossa ja pienen pienet etukaviot näkyivät jo kun pääsin vihdoinkin perille. Bealla oli selvästikin kiire maailmaan sillä varsominen tapahtui todella nopeasti ja todella nopeasti pieni sievä varsakin nousi jaloilleen ja pääsimme katsomaan sitä lähempää. Meinasin kiljaista innostuksesta sillä sain toivomani tammavarsan ja vielä kaiken lisäksi sabinona, voi tätä onnen päivää. Eläinlääkäri tarkisti vielä molemmat ennenkuin maltoimme jättää kaksikon omaan rauhaan. Siitä asti olen touhunnut Bealoriksi nimetyn varsan kanssa päivittäin ja siitä on kuoriutunut mitä mahtavin kilparatsu.

Kaikkien onneksi Beasta ei tullut kunnon ihmissyöjää kuten sen isä on, mutta tietynlaista tuittupäisyyttä ja levottomuutta on aina ilmassa. Se on energinen ja täynnä elämäniloa eikä aina osaa ehkä purkaa sitä oikealla tavalla ja silloin kyytiä saa kaikki tavarat ja loimetkin tuhotaan nanosekunnissa. Pyöriminen ja hyöriminen hoitotoimenpiteiden aikana on ihan normaalia ja jos se kestää Bean mielestä liian kauan niin alkaa järjetön kuopiminen ja korvatkin alkaa kääntymään niskaan kiinni ja uhittelu ja kiukuttelu alkaa. Omistajaa lukuunottamatta kaikki sen lähellä olevat ovat saaneet joskus hampaista takalistoon, mutta yleensä jättää sen uhitteluun siinä vaiheessa kun kunnolla ärähdät sille. Taluttaessa Bealla on tapana yrittää päästä jokapaikkaan yhtäaikaa ja siitä seuraa pyörimistä ja hyörimistä vähän lisää. Pieni tahtojen taistelu se on aina, mutta topakka ihminen saa kyllä tamman ruotuun hetkessä.

Ratsastaessa Bea oikein uhkuu energiaa ja tietynlaista tulisuutta. Sileällä se on koulutettu vaativalle tasolle saakka, mutta tarvitsee selkäänsä aina kokeneen ratsastajan joka osaa vedellä oikeista naruista että Bea jaksaa keskittyä työntekoon. Beasta tulee äkkiä kunnon sähköjänis mikäli harjoitukset pidetään sileällä liian yksitoikkoisina ja tylsinä, joten tehtäviä tulee vaihdella jatkuvasti ettei tamma ala pomppimaan. Bealla on tasaiset ja isot liikkeet joissa on mukava istua ja tuttu kokenut ratsastaja saa siitä puristettua irti kaiken kapasiteetin mitä siitä irtoaa.

  Bea on kaikista parhaimmillaan kuitenkin hypätessä. Se on kuitenkin kunnon ruutipakkaus joka alkaa helposti protestoimaan mikäli ratsastaja rajoittaa sitä liikaa. Jos Bea saisi päättää niin esteitä lähestyttäisiin tuhatta ja sataa ja saakin tehdä paljon töitä että saa hillittyä sen menohaluja että homma pysyy turvallisena. Sen hyppytekniikka on kuitenkin hyvä ja pystyy ylittämään esteet myös epätavallisissa kulmissa. Bean kaikki kyvyt tulevat kuitenkin esiin vasta kun sen kanssa pääsee maastoesteille. Bea rakastaa yli kaiken kun pääsee laukkaamaan vapaammin esteiden välillä ja se kun vielä yhdistetään hyppäämiseen niin kaikki on täydellistä. Menohaluja saa hillitä vieläkin reippaammin, mutta tamma protestoi vastaan vähemmän kun saa kuitenkin tehdä rakastamaansa asiaa.

Bea osaa välillä olla yksi pirulainen lastauksessa sillä ihan ensiksi se vihaa yli kaiken kuljetussuojia ja yrittää päästä niistä kaikin keinoin eroon. Sitä ei innosta myöskään seisoskella autossa aina ties kuinka kauan aikaa joten se saadaan aina kyytiin vain liinojen avulla. Kun se vihdoinkin saadaan lastattua niin se kyllä asettuu ainakin jotenkuten mutustelemaan eväitään vaikka välillä potkiikin seiniä turhautuneena. Kilpailupaikoilla Bea on entistä levottomampi ja pyörii jatkuvasti ympyrää. Se yritetäänkin aina pitää vähän syrjässä mahdollisimman kauan ja verkkakin hoidetaan pidempänä kuin muilla hevosilla jotta siitä saadaan pois turhia energioita.

Sukutaulu & -selvitys

i. Brazil Beat
fwb, gold champagne, 176cm
ERJ I, KERJ II
ii. Bartholomew
fwb, rautias, 177cm
iii. Denver Shock
fwb, tummanpunarautias, 176cm
iie. Akasha
fwb, vaaleanrautias, 168cm
ie. Apple Beat
fwb, gold champagne, 169cm
iei. Applebee!
fwb, punarautias, 166cm
iee. Heartbeat
fwb, gold champagne, 170cm
e. Paylor
xx, ruunivoikko sabino, 161cm
KTK II, ERJ I, KRJ I, KERJ II, XLA I, YLA1,
VIP MVA Fn, PP MVA, PPK V
ei. Peek-a-boo
xx, voikko, 163cm
eii. Pelegria
xx, voikko, 166cm
eie. Halloween Night
xx, rautias, 160cm
ee. Taylor
xx, voikko, 160cm
eei. Checkmate
xx, voikko, 164cm
eee. Dreamer
xx, rautias, 158cm

klikkaa nähdäksesi sukuselvityksen

i. Brazil Beat

  ii. Bartholomew on isojen luokkien esteratsu joka menestyi urallaan hyvin. Suomesta se matkasi usein ulkomaille isompiin kilpailuihin ja onhan sillä takanaan myös kaksi SM voittoakin. Bart loukkaantui kuitenkin eräällä kisamatkalla ja toimii nykyään jalostusorina kasvattajallaan. Tämä komea 177cm korkea rautias jättiläinen suomalainen puoliverinen on ollut suosittu jalostuskäytössä ja viimehetken tietojen mukaan sillä on kymmenen varsaa. Se on kuitenkin uusi nimi jalostuksessa joten varsamäärä tulee kasvamaan vielä vuosien saatossa. Bart on valitettavasti periyttänyt varsoilleen haastavaa luonnetta, mutta myös hyvää hyppykapasiteettia.

   iii. Denver Shock on Iso-Britanniassa vaikuttava suomalainen puoliverinen ori. Vielä edelleenkin kilpaileva Denver on ollut satunnaisesti jalostuskäytössä kun on ollut taukoa kausien välillä. Ihan huipulla kilpaileva menestyksekäs ori on ollut kysyttyä tavaraa jalostusmarkkinoilla ja se onkin periyttänyt varsoilleen hyvää hyppykapasiteettia. Tämän lisäksi Denverin varsat ovat olleet usein haastavia käsitellä, tämä näkyy varsinkin orivarsoissa.

   iie. Akasha on kiltti ja rauhallinen suomalainen puoliverinen tamma joka on toiminut suurimman osan elämästään tuntiratsuna pienellä ratsastuskoululla. Korkeutta tältä vaaleanrautiaalta hevoselta löytyy 168cm verran. Siitä ei koskaan ollut kilpahevoseksi, sillä uudet paikat ja hirveä hälinä ympärillä saavat tamman hermostumaan. Tästä huolimatta se on ollut oikein hyvä ratsu tuntilaisille, mutta viettää jo eläkepäiviään samalla tallilla yksityisenä. Hyvien perintötekijöiden vuoksi se on astutettu kolme kertaa hyvillä oreilla.

  ie. Apple Beat on 169cm korkea suomalainen puoliverinen tamma joka kilpaili uransa aikana jonkinverran kenttä- ja koulukilpailuissa. Rami on perinyt gold shampagne värinsä tältä kauniilta tammalta joka pärjäsi paremmin näyttelykehissä kuin kilparadoilla. Tulisen puoleinen Bea asustaa edelleen kasvattajallaan Etelä-Suomessa pienellä ratsutilalla jossa se on saanut jo useamman varsan. Vaikkei kilparadoilta ole tullut kovin kummoista menestystä niin siitä on haluttu monia varsoja hyvien sukujuurien vuoksi.

   iei. Applebee! oli menestynyt suomalainen puoliverinen kenttäratsu ennenkuin se joututtiin lopettamaan ähkyn seurauksena. Tämän 170cm korkean punarautiaan temperamentti oli välillä haitaksi sen kilpailu-uralle, mutta omistaja onnistui hienosti keksimään keinoja selviytyä sen oikuista. Applebeellä oli takanaan lukuisia kansainvälisiä voittoja ja sijoituksia, sekä se oli suosittu jalostusori. Se ehti jättää jälkeensä lukuisia varsoja joista suurinosa peri sen kapasiteetin.

   iee. Heartbeat on kaunis gold champagne suomalainen puoliverinen joka kilpailu uransa aikana lukuisissa kilpailuissa, monipuolisesti eri lajeissa. Eniten se menestyi kuitenkin kouluradoilla, sillä sen askeleet ovat aina olleet näyttävät ja korkeat. Nykyään se viettää siitostamman elämää lähellä pääkaupunkiseutua Suomessa jossa se on saanut jo viisi varsaa. Tamma on periyttänyt varsoilleen kapasiteetin lisäksi myös kaunista ja sopusuhtaista rakennetta.

e. Paylor

  ei. Peek-a-boo on menestynyt kenttäratsuna CIC3-luokissa, Peetuksi kutsuttu ori voitti useita kenttäkilpailuja ja kerran EM-kultaa. Ori starttasi hyvillä prosenteilla koulussa ja se voitti joukkoe pronssia esteiden SM-kilpailuissa. Luonteeltaan ori on hieman ärhäkkä, mutta omaa erinomaisen työmoraalin. Varsoja orilla on jo yli 20, tällä hetkellä 19-vuotias ori viettää siitosorin elämää kotitilallaan.

   eii. Pelergia lopetettiin pitkään vaivanneen jalkavamman vuoksi 21-vuotiaana. Ori oli 5-vuotiaasta asti samalla omistajalla, jonka kanssa Pelegria kisasi menestyksellisesti esteratsuna, lähinnä 140cm-luokissa. Ori oli luonteeltaan rauhallinen, ja sen kanssa on miellyttävä työskennellä. Pepe saikin sai 68 jälkeläistä, joista moni on menestynyt esteratsastuksessa maailman laajuisesti.

   eie. Halloween Night oli luonteeltaan rauhallinen ja sillä oli hyvä rakenne, joten se oli kantakirjattu II-palkinnolla. 24-vuotiaana menehtynyt tamma suoritti menestyksekkään kenttäratsun uran CIC3-tasolla. Hani teki 11 varsaa, joista lähes kaikki toimivat kilparatsuina menestyen vähän joka lajissa. Tamma eli koko elämänsä kasvattajan luona, jossa se toimi siitosuransa jälkeen orpovarsojen ottoäitinä.

  ee. Taylor oli niin sanottu parempi harrasteratsu, jolla kilpailtiin jonkin verran alue-tasolla koulua ja esteitä. Tamma saavutti kohtalaisia tuloksia vaativa B-tasolla ja jonkin verran sijoituksia esteiltä 120-130cm-luokista. Tamman kisaura lopetettiin sen ollessa 13-vuotias, sillä synnynnäinen vaurio jaloissa alkoi oireilla. Taylor on nykypäivänä 23-vuotias ja viettää ansaittua eläkettä, sillä on 11 varsaa joista nuorin kasvaa sen kanssa samalla tallilla.

   eei. Checkmate oli luonteeltaan todella vaativa. Työskentelymotiivi orilla oli todella hyvä ja se menestyikin vaativa A-luokassa hyvin. Matti menestyi myös näyttelyissä ja se myös kantakirjattu I-palkinnolle 11-vuotiaana ja se saikin elinikäisen astutusluvan. 24-vuotiaana menehtynyt ori sai useita varsoja, joista muutamat ovat menestyneet kouluratsuina.

   eee. Dreamer on hyvin menestynyt esteratsu ja sillä kilpailtiin kansallisella tasolla 120-130cm radoilla. Tamma menestyi uransa aikana hyvin ja olin kolmena vuonna peräkkäin SM-mestari. Kisauran jälkeen Dimma siirtyi siitostamman hommiin, ja tekikin terveitä varsooja. Tamman seitsemän jälkeläistä ovat jokainen perineet emänsä rauhallisen ja kiltin luonteen. II-palkinnolla kantakirjattu Dimma periytti myös hyvää rakennettaan.