Skywards André

Skywards André

VH17-021-0084 / #PKK2867

trakehner ori
s. 20.01.2017, 8-vuotias
voikko sabino, 166cm

om. Natalia (VRL-05175)
kasv. Natalia (VRL-05175)

yleispainotteinen
ko: Vaativa B, re: 140cm, CIC3

Katso Andren kilpailusijoitukset
Lue Andren päiväkirjaa


Saavutukset
Tavoitteena KTK, ERJL, KRJL, KERJL + PKK arvonimet


Jälkeläiset
Andre ottaa vastaan 1-polvisia puoliverisiä, täysiverisiä ja poni- tammoja. Se kantaa värigeenejä ee/aa/nCr/nSb, joten sen varsoilla on mahdollisuus sabino -väritykseen.

trakehner tamma Pandora's Promise
syntynyt 27.11.2018, emänä Payola
virtuaalihevonen
kuvien © aksu

Lumisena päivänä tammikuun lopussa syntyi komea voikko sabino orivarsa josta huomasi heti että siitä tulisi aikamoinen taistelijasielu. Varsa oli nopeasti jaloillaan ja hanakasti lähti etsimään itselleen välipalaa. Astuttaessamme rauhallisen Riinan olimme toivoneet että se tasoittaisi tulevan varsan luonnetta sillä sen isä, Skitso, on aikamoinen piru. Skywards Andréksi nimetystä varsasta huomasi jo vuoden iässä että yritys oli turhaa, sillä isäorin luonne näytti periytyvän jälkeläisille aika vahvasti. Andrén kanssa jokapäiväinen elämä osaa olla välillä aikamoista taistelua, vaikkakin hyvinä päivinä sen kanssa on jopa yllättävän helppoa toimia tilanteessa kuin tilanteessa. Kun se laskettiin aikanaan orilaitumelle opettelemaan käytöstapoja muiden poikien kanssa niin André teki selväksi että hän on paikan pomo ja onkin pitänyt paikkansa pitkän aikaa muiden hevosten keskuudessa.

Andrén luonne on aina ollut aikalailla ailahtelevainen ja suurimman osan ajasta se osaa olla aikamoinen pirulainen. Pyöriminen ja hyöriminen on joka päiväistä elämää sen kanssa, mutta muuten kaikki riippuu siitä millä kaviolla ori on noussut sinä aamuna. Hyvinä päivinä Andrén kanssa ei tarvitse taistella joka pienestä asiasta, mutta huonon päivän sattuessa kohdalle saa varoa ettei hampaat ole yhtäkkiä ahterissa kiinni. Korvat niskassa on sen perus tavaramerkki ja mitään muuta ilmettä siltä harvoin edes näkee. Taluttaessa kannattaa pitää ketjuriimu suussa jotta ori ei pääse pomppimaan ja sinkoilemaan joka ilmansuuntaan.

Ratsastaessa André on äkkipikainen, mutta erittäin yritteliäs mikäli sen saa kuuntelemaan ratsastajaa kunnolla. Pienet sivuloikat ei ole sen kanssa mitään uutta ja takapääkin saattaa aika ajoin nousta ilmaan mikäli ori tympääntyy johonkin.

  Sileällä työskennellessä André osaa olla aikamoinen jääräpää ja sen kanssa saa tehdä tosissaan töitä jotta saa sen kulkemaan oikeinpäin ja vielä kaiken lisäksi eteenpäin. Alkuun ori heittelee päätä villisti ja takapääkin saattaa helposti nousta mikäli se sattuu olemaan huonolla tuulella. Napakoilla otteilla sen saa kuitenkin pikkuhiljaa toimimaan kuten kuuluukin ja sen hyvät puolet tulevat esiin. Pehmeät askellajit ovat vaiken lisäksi korkeat ja se taipuu helpostikin vaativan tason liikkeisiin. Vauhdikkaan luonteen omaavan Andrén vahvuuksiin kuuluu lisätyt askellajit sekä pohkeenväistöt.

  Esteillä André on turhankin vauhdikas ja sen kanssa saa olla varovainen sillä hypätessä takapää alkaa enemmän nousta. Pidätteitä saa tehdä rutkasti jotta vauhti pysyy sopivana, mutta sille täytyy myös antaa vähän vapautta sillä se osaa itse katsoa sille sopivat ponnistuspaikat. André ei epäröi vinoissa ja hankalammissa lähestymisissä ja menee vaikka kallion läpi mikäli se pääsee vain hyppäämään. Se on selvästikin luotu hyppäämään, sillä sen tekniikkakin on estehevoselle sopiva.

  Maastossa André ei ole ehkä se turvallisin valinta, sillä se kuumuu siellä huomattavasti enemmän eikä sivuloikatkaan ole mitenkään yllättäviä tämän hevosen kohdalla. Harvemmin se tyytyy vain kävelemään rauhallisesti ja onkin ärsyttävää kun hevonen steppailee koko ajan minkä kerkeää ja yrittää muuttaa askellajia raviksi. Maastoesteradalle päästessään André on elementissään, mutta aina kannattaa pitää varansa. Esteistä suoriudutaan yleensä liiankin nopeassa temmossa ja vielä suuremmassa niiden välillä. Pidätteet ja hallittu meno on kaiken a ja o mikäli haluaa tämän hevosen kanssa selviytyä turvallisesti.

Kilpailuissa André on yksi pikku pirulainen, sillä se ei osaa rauhoittua hetkeksikään. Ori on koko ajan hyppimässä ja pomppimassa joka ilmansuuntaan ja pitää näytellä kaikille lähettyvillä oleville tammoille. Orit puolestaan meinaa saada joka kerta lähelle tullessa kaviosta ja hampaita, sillä André ei siedä kilpakosijoita lähettyvillään. Hoitotoimenpiteet suoritetaan aina karsinassa sidottuna ja verryttelemään lähdetään vasta kun on aivan pakko. Mikäli Andrén saa pidettyä suhteellisen rauhallisessa mielentilassa ennen kilpailusuoritusta niin kaikki sujuu yleensä ihmeellisen hyvin.

Sukutaulu & -selvitys

i. Schizophrenia
trak, mkrj, 171cm
ERJ I
ii. Nightbeast
xx, m, 175cm
iii. Cryptmutant
xx, m, 177cm
iie. Nikita
xx, trn, 169cm
ie. Surya
trak, m sb/splash, 167cm
iei. Aragorn
trak, m splash, 168cm
iee. Svanhild
trak, m sb, 164cm
e. Rialta
xx, vkk, 164cm
KTK II
ei. Abadnego
xx, vrt, 165cm
eii. Abidemi
xx, rt, 167cm
eie. Ustinya
xx, vrt, 163cm
ee. Ricarda
xx, vkk, 163cm
eei. Ealhstan
xx, vrt sb, 164cm
eee. Ridwana
xx, vkk, 161cm

klikkaa nähdäksesi sukuselvityksen

i. Schizophrenia

  ii. Nightbeast on mielenkiintoisen yhdistelmän tuotos. Rauhallinen ratsutamma yhdistettiin erittäin temperamenttiseen laukkaoriin ja tulokseksi saatiin tämä isänsä tavoin yönmusta pirullinen ori jolla on erittäin hyvä kapasiteetti. Nightbeast on näyttänyt kykynsä isojen luokkien kenttäratsuna eikä sitä voi moittia kapasiteetista koulu- ja esteradoillakaan. Hankala luonne valitettavasti periytyi isältä, mutta annetaan se anteeksi erittäin ansiokkaan kilpailemisen vuoksi. Nightbeastilla on takanaan kolme kenttämestaruutta, sekä ollut mukana myös isoissa koulu- ja estekilpailuissa sijoittuen. Korkeutta tältä komeudelta löytyy 175cm verran eikä rakenteessakaan ole ollut valittamista, sillä se on perinyt sen emältään.

   iii. Cryptmutant on yönmusta englantilainen täysiverinen ori joka oli eläessään oikea ratojen kauhu. Laukkahevosena toiminut ori aiheutti kaaoksen aina, aivan sama minne se vietiin. Sen selkään kovinkaan moni jockey ei uskaltanut sillä kaikki pelkäsivät henkensä edestä, mutta Cryptmutantin onneksi eräs nuori mies suostui sen vakiojockeyksi. Ori menestyi erittäin hyvin keskipitkillä matkoilla ja onhan sillä takanaan myös arvokisamenestystä. Jo nelivuotiaana tämä huimat 177cm korkea ori päätyi jalostuskäyttöön, sillä se loukkasi viimeisessä kilpailussaan etujalan. Vielä tänäkin päivänä Cryptmutant on suosittu jalostusori josta myös ratsukasvattajat haluavat varsoja sen uskomattoman voiman ja kestävyyden vuoksi.

   iie. Nikita on kaunisrakenteinen englantilainen täysiverinen tamma joka on koko elämänsä toiminut kenttäratsuna. Mikään isojen ratojen mestari se ei koskaan ole ollut, mutta ihan hyvää menestystä on tullut CIC2 luokista. Ystävällisen ja rauhallisen luonteen omaava Nikita on 169cm korkea isomerkkinen ruunikko tamma joka toimii nykyään ainoastaan siitostammana, sillä sen hermot eivät enää kestäneet suurien kisapaikkojen hälinää. Hyvän rakenteensa vuoksi Nikita kuitenkin toimii edelleen siitostammana ja on saanut tähän mennessä kolme varsaa.

  ie. Surya oli kaunis 167cm korkea musta sabino trakehner tamma joka menestyi este- ja kouluradoilla ihan kivasti. Mikään isojen ratojen tähti se ei ole koskaan ollut, mutta 140cm / vaativa A radat menivät helpostikin nuoren ratsastajansa kanssa. Takanaan sillä onkin kaksi juniorimestaruutta kouluratsastuksen puolella, sekä yksi esteradoilta. Tamma oli omistajaperheen ainoa hevonen johon panostettiin erittäin paljon. Valitettavasti Surya menehtyi onnettomuudessa matkalla kilpailupaikalta kotiin. Tamma ehti saada ainoastaan yhden varsan joka on meidän oma Schizophrenia.

   iei. Aragorn on 168cm korkea musta trakehner ori josta löytyy säpäkkyyttä edelleen eläkepäivilläänkin. Koko kilpailu-uran aikana se voitti kolme kotimaansa estemestaruutta ja takanaan sillä on myös lukuisia sijoituksia ja voittoja muista isommista kilpailuista. Aragorn on luonteeltaan erittäin miellyttämisenhaluinen ja ystävällinen, mutta tiettyä säpäkkyyttä ja taisteluntahtoa siinä on ollut aina syntymästään asti. Ori viettää eläkepäiviään kasvattajallaan Saksassa ja nauttii rauhallisesta elämästään.

   iee. Svanhild on aivan tavallinen harrasteratsu jolla on startattu muutamissa pienemmissä koulukilpailuissa, niissä tosin voittaen tai ainakin sijoittuen. Se toimi omistajaperheen teini-ikäisen tytön ratsuna ja sai nauttia erittäin rauhallista elämästä maalla. Svanhild on 164cm korkea trakehner tamma jonka karvapeitettä koristaa musta sabino väritys. Se on aika erikoinen näky joten se kyllä huomataan eri paikoissa.

e. Rialta

  ei. Abadnego on 165cm korkea vaaleanrautias englantilainen täysiverinen ori jonka luonne on täysiveriselle tyypillisen tulinen. Kilpailupaikoilla ei ollut epätavallista nähdä tämän orin tanssahtelevan hoitajansa vierellä ja machoilemassa kilpakosijoilleen. Abednego kilpaili aikoinaan kenttäratsastuksessa hyvin menestyen ja se oli tunnettu myös hyvistä hyppylahjoistaan. Rialta oli sen viimeisiä varsoja ennenkuin se päästettiin kokonaan eläkkeelle.

   eii. Abidemi oli eläessään hyvin menestynyt kenttäratsu, mutta valitettavasti menehtyi kaasuähkyn seurauksena vain pari vuotta kilpailu-uran loppumisesta. Tämän 167cm korkean rautiaan orin rakenne ei ollut mitenkään kaunis, mutta sen korvasi sen hyvä kapasiteetti esteradoilla. Abidemi oli parhaimmillaan rataesteillä ja maasto-osuudella, koulupuolelle se oli hieman liian raskasliikkeinen.

   eie. Ustinya on kipakan luonteen omaava vaaleanrautias englantilainen täysiverinen tamma joka kilpaili aikoinaan koulukilpailuissa hyvin menestyen. Se ei sietänyt oikein ketään lähelleen ja tämän vuoksi sitä hoiti vain yksi ihminen ja se pidettiin kilpailuissakin kauempana muista hevosista. Nykyään Ustinya on jo vanha ja viettää eläkepäiviään kasvattajansa luona Briteissä. Jälkeläisiä se on jättänyt maailmaan viisi.

  ee. Ricarda on kaunis voikko englantilainen täysiverinen tamma jonka kanssa elämä ollut aina helppoa ja vaivatonta. Vain 163cm korkea hevonen kilpaili uransa aikana useissa kenttäratsastuskilpailuissa ennenkuin joutui eläkkeelle jalkavamman vuoksi joka estää rankan liikunnan. Ricarda ei ollut koskaan kovinkaan etevä esteiden parissa, mutta se loisti aina kouluosuudella. Maasto-osuus sujui kuitenkin siltä paremmin kuin rataesteet sillä siellä sen ei tarvinnut suoriutua tiukoista kaarroksista. Rialta on tämän tamman toinen varsa ja tulee varmasti jättämään maailmaan vielä useamman jälkeläisen.

   eei. Ealhstan on upean rakenteen ja luonteen omaava 164cm korkea vaaleanrautias sabino englantilainen täysiverinen ori joka kilpaili aikoinaan kenttäratsastuksessa menestyen erittäin hyvin. Briteissä asuva ori osallistui lukuisiin kansainvälisiin kilpailuihin ja matkasi yleensä kotiin ruusuke mukanaan. Stan on myös kantakirjattu ensimmäisellä palkinnolla ja voittanut jopa kerran MM-kilpailut. Nykyään ori toimii kasvattajansa luona jalostusorina ja on jättänyt jälkeensä useamman menestyneen jälkeläisen.

   eee. Ridwana oli kaunis voikko englantilainen täysiverinen joka oli vain 161cm korkea. Koskaan se ei menestynyt kilpailuissa kovinkaan hyvin, sillä sen luonne oli arka ja säikky, mutta ehti se saavuttaa kantakirjassa ykköspalkinnon ennenkuin se jouduttiin lopettamaan ratsastusonnettomuuden seurauksena. Sitä ennen Ridwana ehti jättää maailmaan kaksi jälkeläistä.