Alli 8-vuotiaana   (© VRL-10864)

Alli vajaan vuoden ikäisenä   (© Kioja VRL-13006)
Tämä on virtuaalihevonen

Altàriel Roux
"Alli"

Rotu, sukupuoli: selle francais, tamma
Väri, säkäkorkeus: ruunivoikonkimo splash, 152 cm
Syntynyt, ikä: 06.08.2019, 7-vuotias
Rekisterinumero: VH19-121-0031, PKK3669

Painotus: kenttä- ja estepainotteinen
Koulutustaso:
      ko: Helppo A (tavoitetaso Vaativa A)
      re: 130 cm (tavoitetaso 160 cm)
      me: 110 cm (tavoitetaso 130 cm)
      CIC2 (tavoitetaso CIC4)

Omistaja: Eveliina Joutsjoki (VRL-05175, )
Kasvattaja: Roux Warmbloods  

PKK kantakirjaustilaisuus 01.06.2021 ⇒ KTK II
16 + 17 + 18,5 = 68,7 %
- Etujalat voimattoman oloiset, symmetriset. Lihasmassaa kertynyt lapoihin ja lautasiin, runko jää aavistuksen latteaksi. Sopusuhtainen.
Kommentit on aikaisemmasta tilaisuudesta. Voimassaolevassa lausunnossa ei ollut kommentteja.

Kenttävarsojen laatuarvostelutilaisuus 07.04.2020 ⇒ KEV I
9 + 10 + 5 + 4 + 4 + 8 = 40p.

Estevarsojen laatuarvostelutilaisuus 31.12.2019 ⇒ EV II
6 + 2 + 5 + 5 + 4 + 0 = 22p.

Kouluvarsojen laatuarvostelutilaisuus 20.04.2020 ⇒ KV II
9 + 5 + 1 + 2 + 3 = 20p.

Näyttelyarvonimet
VIP MVA myönnetty 2020
Fn myönnetty 2020
FF myönnetty 2020

Yleisesti ottaen Alli on aika mielenkiintoinen tapaus. Siinä on aimo annos prinsessamaisuutta ja lisämausteena aikamoisia duracell pupun vinkeitä. Sateella ja tuulisella ilmalla tamma on ehdottomasti tallin masentunein kaveri joka kökkii tarhan nurkassa tai pihatossa naama mutrulla. Hyvällä ilmalla se puolestaan on se energisin ja iloisin kaveri joka tallista löytyy. Ollaankin todettu, että huonolla ilmalla se on paras jättää sisälle tai antaa sen rauhassa möllöttää pihaton puolella. Mutta auta armias kun se tajuaa sisällä ollessaan, että ulkona ilma parantunut. Se nostaa vuosisadan metelin siitä, että haluaa juuri sillä sekunnilla ulos. Allilla on hulluna mandariineihin ja niillä sitä saa houkuteltua tekemään monia asioita joihin se ei muuten suostuisi.

Hoitaessa Allia ei saa missään nimessä sitoa kiinni karsinaan. Se on aina hoidettava irti tai käytävällä ristikiinnityksessä. Jälkimmäistä ehkä suositellaan, sillä neidillä on paha tapa pyöriä ja hyöriä edestakaisin. Tyytyy kuitenkin nopeasti kohtaloonsa mikäli on kiinni ja hoitotoimenpiteet saa tehdä rauhassa. Kuolaimia saa lämmitellä hyvin ennen kuin tamma suostuu ne suuhunsa ottamaan ja satulavyön kiristys saa sen irvistelemään ja napsimaan ilmaa.

Kuten osasimme arvellakin, Alli on ratsunakin oikea duracelpupu ja sitä on ollut hieman hankala saada keskittymään työskentelyyn. Pakko kyllä myöntää, että sillä on aika pehmeät askeleet ja potentiaalia vähän korkeammallekin. Tyytymättömänä sillä on ollut tapana alkaa viskoa päätä ja häntä alkaa pyörimään kuin propelli. Pikkuhiljaa siitä on alkanut kuoriutumaan esiin kaikki sen potentiaali ja kovaa vauhtia taso nousee. Sileällä työskennellessä Alli ei ole parhaimmillaan, mutta suoriutuu kyllä sopivan ratsastajan kanssa kenttäratsastus kilpailuissa koulukokeista kivasti. Tähän mennessä vain omistaja Eveliina on saanut tammasta esiin sen parhaimmat puolet ratsuna ja tämän vuoksi muut ei pahemmin sillä ratsastakaan.

Matkustajana Alli ei ole koskaan ollut se kaikista helpoin. Se tietää, että autoon nousun jälkeen pelkkää tylsää seisoskelua on tiedossa tovin jos toisenkin, joten yleensä sen saa houkutella nousemaan autoon sen herkuilla, mandariineilla. Sekään ei silti takaa että hevonen nousisi kyytiin ensimmäisellä yrityksellä. Matkojen aikana Alli on yleensä se joka kuoputtaa ja kolistelee auton seiniä ja sen vuoksi sen jalat on suojattava erityisellä tarkkuudella ennen matkoja. Kilpailupaikoilla Alli on samanlainen kuin kotonakin, mutta työntekoon sitä on entistä vaikeampi saada keskittymään.

Sukutaulu

i Ile Rousse evm
  selle francais
ruunikonkimo, 156cm
ii Fiddlededee evm
  englantilainen täysiverinen
mustankimo, 158cm
iii Arrivaderci
  xx, musta, 165cm
iie Blandiloquent
  xx, ruunikonkimo, 157cm
ie L'indienne evm
  selle francais
vaaleanpunaruunikko, 155cm
iei Just The Tonic
  sf, punaruunikko, 162cm
iee Karlafsha
  sf, vaaleanrautias, 153cm
e Vanille de Cotte evm
  angloarabialainen täysiverinen (62,50%)
ruunivoikko splash, 154cm
ei Leinthall Fox evm
  angloarabialainen täysiverinen (75%)
tummanruunikko, 156cm
eii Sayyid al Qadir
  ox, ruunikko, 158cm
eie Quadrophenia
  x (50%), musta, 155cm
ee Joie de Cotte evm
  angloarabialainen täysiverinen (50%)
voikko splash, 153cm
eei Synaesthesiac
  xx, voikko splash, 156cm
eee Thwayya al Gawwad
  ox, vaaleanrautias, 151cm
Sukutauluun on merkitty lipuilla maa jossa hevonen vaikuttaa tai on vaikuttanut. Emän puolelle merkitty myös hevosten arabiprosentit
+ Klikkaa nähdäksesi sukuselvityksen

i. Ranskassa syntynyt, kasvanut ja elänyt Ile Rousse on todella säpäkän luonteen omaava selle francais ori. Se on valitettavasti perinyt isältään pirullisia luonteenpiirteitä, mutta kaikkien onneksi emätamma tasoitti sen luonnetta mukavasti. Tämä 156cm korkea ruunikonkimo ori kilpaili mukavalla menestyksellä ihan CIC4 tasolla saakka ja sen palkintokaappia koristaa ties minkälaisia pokaaleja ja ruusukkeita. Ile Rousse oli kuitenkin hieman haasteellinen ori joka oli vaikea saada keskittymään työskentelyyn ja hampaat saattoivat napsua ilmassa jos se oli tyytymätön johonkin. Ile Roussen kanssa osattiin kuitenkin varautua kaikkeen eikä sen kummempia haavereita sattunut. Se on vasta jäänyt eläkkeelle kilpailuista ja keskittyy rauhalliseen elämään jalostusorina. Tähän mennessä Ile Rousse on jättänyt jälkeensä pari kymmentä jälkeläistä jotka asuvat eri puolilla maailmaa.

  ii. Alankomaissa elänyt ja kasvatettu 158cm korkea englantilainen täysiverinen ori Fiddlededee oli mielipiteitä jakanut ori. Osa rakasti tätä komeaa mustankimoa oria joka saattoi aiheuttaa hämminkiä kilparadoilla, mutta osa taas vihasi sitä sydämensä pohjasta. Fiddlededeellä oli paha tapa olla aika ärhäkkä muita hevosia kohtaan eikä sen lähelle kovinkaan moni uskaltautunut. Kilparadoilla se kuitenkin oli uskomaton kun sen sai keskittymään siihen mitä tehtiin. Koulupuoli ei ollut sen vahvuuksia, mutta esteillä ja maastossa se oli parhaimmillaan. Fiddlededee menehtyi lopulta loukkaannuttuaan eräässä isossa kilpailussa startatessaan CIC4 luokassa. Se jätti kuitenkin jälkeensä neljä jälkeläistä joista puolet perivät sen pirullisen luonteen, mutta kaikki sen kapasiteetin.

   iii. Arrivaderci

   iie. Blandiloquent

  ie. 155cm korkea isomerkkinen vaaleanpunaruunikko selle francais tamma L'indienne on kasvattajansa ylpeydenaihe. Jo varsasta asti se osoitti rohkeaa luonnetta ja väläytteli hienoita liikkeitään tarhassa. Vähän vanhempana sen hyppytaidotkin alkoivat tulla esiin ja se saikin kasvattajan hihkumaan innosta. Ehkä tästä vielä tulisi heidän tähtiratsu kenttäradoille. Niinhän siinä kävikin, että L'indiennen aloittaessa kilparatsun uran, oli se pysäyttämätön. Tasaiseen tahtiin se napsi voittoja ja sijoituksia ja parhaimmillaan se kilpaili ihan CIC4 tasolla. L'indienne oli muutenkin hyvärakenteinen ja miellyttävä hoidettava, joten se oli suosittu tallilaisten keskuudessa. Koko elämänsä se eli ja asui Ranskassa ja toimii siellä edelleen siitostammana. Tähän mennessä se on saanut kolme jälkeläistä.

   iei. Just The Tonic

   iee. Karlafsha

e. Iso-Bitanniassa syntynyt, mutta jo pari vuotiaana Ranskaan muuttanut angloarabialainen täysiverinen tamma Vanille de Cotte on ollut kasvattajalleen pienoinen pettymys. Kauniin ruunivoikon splashin värityksen omaava 154cm korkea tamma oli nätti kuin mikä, mutta jo varsasta asti se oli vähän herkkä stressaamaan uusista asioista. Tämän vuoksi kasvattaja myi sen eteenpäin jolloin se päätyi Roux Warmbloodsin siittolaan ja kilpatalliin. Siellä Vanille siirrettiin Jessica Wilsonin hoidettavaksi ja koulutettavaksi. Eteenkin tamman ollessa nuori, nainen keskittyi pääasiassa sen hoitamiseen ja kouluttamiseen. Vanillesta näki ulospäin, että sillä olisi paljon annettavaa mikäli sen stressaaminen saataisiin kuriin. Pikkuhiljaa Jessica sai totutettua tammaa kaikkeen mahdolliseen ja totutti sitä lukuisiin uusiin paikkoihin. 6-vuotiaana Vanillen kanssa startattiin ensimmäisissä kenttäkilpailuissa ja siitä alkoi monivuotinen kilpailurupeama. Vanille alkoi menestyä aina vain paremmin ja paremmin ja suurin luokka jossa se starttasi oli CIC3 tasolla. Stressaavan luonteen vuoksi sillä ei päästy starttaamaan niissä ihan suurimmissa kenttäkilpailuissa, mutta tamman menestykseen oltiin tyytyväisiä muutenkin. Nykyään Vanille toimii Roux Warmbloodsissa siitostammana ja on jättänyt jälkeensä tähän mennessä kaksi varsaa.

  ei. Angloarabialainen täysiverinen Leinthall Fox ja oriin ratsastaja Jonathan Mayer olivat aikoinaan lyömätön pari kenttäradoilla. Kasvattajan jalostussuunnitelmat onnistuivat paremmin kuin he osasivat kuvitellakaan kun astuttivat heidän kenttätammansa kouluoriilla. Leinthall peri emältään hyppykapasiteetin ja rohkeuden, sekä isältä näyttävämpiä liikkeitä. Jonathan toimi oriin vakioratsastajana koko sen elämän ajan ja parivaljakko starttasi lukuisia kertoja kansainvälisillä kilparadoilla napsien voittoja ja sijoituksia melkein jokaisesta kilpailusta mihin he osallistuivat. 156cm korkea Leinthall jäi lopulta viettämään jalostusorin elämää kun sen jalat alkoivat iän myötä vaivaamaan. Itävalloissa kasvanut ja koko elämänsä siellä asunut tummanruunikko merkitön ori jätti jälkeensä kymmeniä jälkeläisiä joista suurinosa perivät siltä sen kapasiteetin ja näyttävän olemuksen.

   eii. 158cm korkea ruunikko arabialainen täysiverinen ori Sayyid al Qadir oli aikanaan yksi menestyneimmistä kouluratsuista tasollaan. Sen lennokkaat ja näyttävät askeleet liidättivät sen lukuisiin voittoihin ja sijoituksiin parhaimmillaan Prix St Georges tasolla. Egyptissä syntynyt ja elänyt Sayyid ei ollut koskaan mitenkään erityisen helppo hevonen, sillä se ei koskaan ratsuna antanut mitään ilmaiseksi eikä maasta käsinkään sen helpompaa ollut. Ori osasi kerätä energiaa varastoon enemmän kuin tarpeeksi ja täysiverisille tyypilliseen tapaan ei oikein hetkeäkään pysytty paikoillaan. Hevoskasvattajat eivät kuitenkaan niin välittäneet tästä kapasiteetin vuoksi ja siitä tuli yllättävänkin suosittu jalostusori. Sayyidia käytettiin arabialaisten jalostuksen lisäksi paljon puoliverisille ja englantilaisille täysiverisille. Sayyid menehtyi 25-vuotiaana kohtalokkaan kaasuähkyn seurauksena.

   eie. Itävallassa syntynyt ja elänyt Quadrophenia oli äärimmäisen lempeän luonteen omaava angloarabialainen täysiverinen tamma. Kyllähän siitä löytyi täysiverimäistä säpäkkyyttä ja energisyyttäkin, mutta ne tamma säästi aina ratsastukseen. 155cm korkea Quadrophenia oli kauniin merkittömän mustan värityksen omaava neitokainen joka kilpaili kansainvälisillä kenttäradoilla aika vaihtelevalla menestyksellä. Kyllähän sillä olisi taidot hypätessä riittäneet vaikka ja mihin, mutta tamman liikkeet oli vähän maahansidotut ja ei niin näyttävät. Sen vuoksi kenttätaso jäi alhaisemmaksi kuin oltaisiin toivottu. Lopulta Quadrophenia menestyi kyllä omalla tasollaan (CIC2) ja jäi lopulta viettämään siitostamman elämää. Tamma jätti jälkeensä neljä varsaa jotka perivät tammalta lempeää luonnetta ja hyvää hyppykapasiteettia.

  ee. Iso-Bitanniassa kasvattajallaan koko elämänsä asunut Joie de Cotte on tänä päivänä jo vanha muori, mutta edelleen teräskunnossa. 25-vuotias, 153cm korkea voikko splashed white, angloarabialainen täysiverinen tamma kilpaili nuoruusvuosina kenttäratsastuksen parissa ihan kansainvälisillä kentillä niittäen menestystä vaihtelevasti. Joien menestys ei ollut kiinni kapasiteetin puutteesta vaan yksinkertaisesti tamman ailahtelevaisesta luonteesta. Joien koulupainotteinen emätamma liisattiin aikoinaan Ranskaan de Cotte siittolaan ja se astutettiin hyvin menestyneellä kenttäoriilla ja siitä syntyi Joie. Tämän tarkoituksena oli saada aikaan kenttähevonen jonka liikkeet paranisivat lisätessä kouluhevosta sukuun. Tämä onnistui ja Joie menestyikin isäänsä paremmin (ainakin silloin kun oli hyvä päivä). Tamma ei ollut millään tavalla pahaluontoinen hevonen, mutta välillä ympäristö ja muut ulkopuoliset tekijät heikensivät sen keskittymiskykyä. Joie oli hyvä emä varsoilleen joita se sai lopetettuaan kilpailemisen ja onkin jättänyt jälkeensä viisi varsaa.

   eei. 156cm korkea voikko splashed white englantilainen täysiverinen ori Synaesthesiac oli nuorena todella kovatasoinen kenttäratsu joka niitti mainetta ympäri maailmaa. Alankomaissa asunut ja kasvatettu ori sijoittui ja voitti lukuisia CIC4 tason kansainvälisiä kenttäkilpailuita ennenkuin jätti lopulta kilparadat taakseen. Synaesthesiac oli kyllä kisamenestyksensä ohella varsin tunnettu haastavasta luonteestaan eikä sitä käsitellytkään kuin ne jotka sen parhaiten tunsivat: omistaja ja hoitaja. Energisen, kuuman ja varsin kiukkuisenkin luonteen omaava herra ei ollut tämän vuoksi kovinkaan suosittu jalostusorina, sillä kasvattajat pelkäsivät varsojen perivän siltä kapasiteetin lisäksi luonteen. Loppujen lopuksi alle puolet varsoista perivät isänsä luonteen. Lopuilla yleensä helpompi emätamma tasoitti varsojen luonnetta. Synaesthesiac menehtyi vanhuuttaan 25-vuoden iässä omalle laitumelleen.

   eee. Nyt jo edesmennyt Thwayya al Gawwad oli kauniin vaaleanrautiaan karvapeitteen omaava ystävällinen arabialainen täysiverinen tamma. Se on kasvatettu ja elänyt melkein koko elämänsä lämpimässä Egyptissä josta käsin se kilpaili vaativissa luokissa kouluratsastuksen parissa. 151cm korkea Thwayya omasi lennokkaat askeleet ja työskenteli aina innolla joka lopulta tuottikin tulosta kilparadoilla. Tamma menestyi hyvin parhaimmillaan vaativa B luokissa, mutta joutui jättämään kilparadat suhteellisen nuorena sen loukatessaan jalan eräällä matkalla. Thwayya eli vielä monta vuotta siitostammana Egyptissä ja siitä tuli loistava emä varsoilleen, mutta kerran eräs kasvattaja liisasi sen yhden varsan ajaksi Ranskaan. Thwayya menehtyi 21-vuotiaana iän tuomiin vaivoihin. Tamma ehti jättää jälkeensä neljä varsaa.

Jälkeläiset

Alli on käytössä jalostukseen. Mikäli kiinnostuit saamaan siitä varsan, ota yhteyttä omistajan sähköpostiin.
Alli kantaa värigeeniä Ee/Aa/nCr/Gg/nSpl.

Rohkeus
Taso 5: melko rohkea periyttää normaalisti
Kuuliaisuus
Taso 5: melko kuuliainen periyttää normaalisti
Temperamentti
Taso 5: melko temperamenttinen periyttää vahvasti
Herkkyys
Taso 5: melko herkkä periyttää vahvasti

Nopeus
Taso 6: normaalia parempi periyttää normaalisti
Kestävyys
Taso 6: normaalia parempi periyttää normaalisti
Hyppykapasiteetti
Taso 7: selvästi normaalia parempi periyttää vahvasti
Ketteryys
Taso 7: selvästi normaalia parempi periyttää normaalisti
Liikkeet
Taso 5: hieman normaalia parempi periyttää normaalisti

❖ KERJ Kenttäratsastus :: 000.0000 ominaisuuspistettä, tasolla 0 / 0
❖ MEJ Maastoesteratsastus :: 0 sijoitusta
sijoituksia sijoituksia
❖ ERJ Esteesteratsastus :: 0 sijoitusta
sijoituksia sijoituksia
❖ KRJ Kouluratsastus :: 0 sijoitusta
sijoituksia sijoituksia

Hevosen päiväkirjan löydät täältä.


00.00.0000 - Kouluvalmennus - kirjoittanut kuka

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus. Donec quam felis, ultricies nec, pellentesque eu, pretium quis, sem. Nulla consequat massa quis enim. Donec pede justo, fringilla vel, aliquet nec, vulputate eget, arcu. In enim justo, rhoncus ut, imperdiet a, venenatis vitae, justo. Nullam dictum felis eu pede mollis pretium.


00.00.0000 - Estevalmennus - kirjoittanut kuka

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus. Donec quam felis, ultricies nec, pellentesque eu, pretium quis, sem. Nulla consequat massa quis enim. Donec pede justo, fringilla vel, aliquet nec, vulputate eget, arcu. In enim justo, rhoncus ut, imperdiet a, venenatis vitae, justo. Nullam dictum felis eu pede mollis pretium.

Ruokintaohjeet

 • Builder Mix: 1 - 1 - 1 - 1 litraa / päivä
 • Vapaalla heinällä aamusta iltaan
 • Yöksi reilusti heinää karsinan heinähäkkiin
 • Valmennuspäivinä aamu- tai päivärehujen sekaan laitetaan 2 mitallista electrolyte jauhetta
 • Valmennuksen jälkeen 2 mitallista electrolyte jauhetta ja puoli litraa mashia sekoitetaan 3 litraan vettä ja juotetaan hevoselle
 • Iltaisin 3 ruokalusikallista pellavansiemenöljyä, mitallinen vitamiinijauhetta, sekä mitallinen valkosipulijauhetta

Loimitusohjeet

 • Sateisella tai tuulisella ilmalla ulos sadeloimi
 • Ulkoloimi tarhaan koleammilla tai kylmemmillä ilmoilla (alle tarvittaessa fleeceloimi)
 • Tallissa käytetään tarvittaessa ohuempia loimia (esim. pesun jälkeen)
 • Tarkkoja loimitusohjeita ei ole. Loimitetaan sen mukaan mikä nähdään tarpeelliseksi

Muut hoito-ohjeet

 • Sileällä ratsastaessa varustukseen kuuluu aachensuitset kolmipalalla, koulusatula ja pintelit joka jalkaan. Käytettävissä myös kankisuitset.
 • Hypätessä varustukseen kuuluu aachensuitset kolmipalalla, estesatula ja suojat joka jalkaan.
 • Alku- ja loppuverryttelyihin käytettävissä viltin kaltainen iso loimi, jonka edessä kaksi pikalukkoa ja takana häntälenkki.
  Loimi yltää korvista hännäntyveen saakka.
 • Pimeiden iltojen maastoreissuille käytettävissä erilliset heijastinsuojat joka jalkaan
  ⇒ Vaihtoehtoisesti pinteleiden tai perus suojien lisäksi laitettavat heijastinnauhat
 • Jokaisen liikutuksen jälkeen jalat kylmätään huolellisesti letkulla tai kylmäyssuojilla
 • Valmennuksien jälkeen lihaksiin hierotaan arnikaa ja jalkoihin laitetaan savet tai vaihtoehtoisesti kaksiteholinimenttiä ja lämpöpintelit
 • Jalat tarkistettava aamuin ja illoin mahdollisten haavaumien ja rivin varalta.
 • Väkirehut laitetaan päivittäin valmiiksi nimikoituihin kannellisiin astioihin ja nostetaan hyllyyn.
 • Riimua ei saa koskaan jättää päähän tarhaan. Riimua säilytettävä aina sisällä karsinan edessä.
 • Kesäisin hyttyssuihketta käytetään aktiivisesti aina kun tarvetta.